Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski dan liječnika

HLZ donirao uređaj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, na balu najugledniji hrvatski liječnici

Liječnički bal u Esplanada hotelu
Foto: PR FOTO
1/20
26.02.2017.
u 10:35

U uporabi je ovoga trenutka u Zavodu jedan takav uređaj, a osobito je važan u prevenciji razvoja terminalnog respiratornog zatajenja, odnosno u redukciji potrebe za invazivnom mehaničkom ventilacijom

Najugledniji su hrvatski liječnici na ovogodišnjem Tradicionalnom humanitarnom balu Hrvatskog liječničkog zbora proslavili 143. godišnjicu HLZ i 140 godina izlaženja Liječničkog vjesnika, a Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević donirali su uređaj za nazalni CPAP, koji pomaže u liječenju najmlađih bolesnika

"Ove godine, uz 143. godišnjicu osnivanja Hrvatskog liječničkog zbora, slavimo i 140 godina Liječničkog vjesnika, koji je uz Narodne novine druga najstarija publikacija koja kontinuirano izlazi u Republici Hrvatskoj. Cijelo to vrijeme u središtu našeg zanimanja bilo je učenje, odnosno stjecanje novih medicinskih znanja na korist narodnog zdravlja u Hrvatskoj. Na to smo iznimno ponosni", naglasio je prof. dr. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, tijekom svečanog otvaranja sinoć održanog Tradicionalnog humanitarnog bala HLZ.

Bal je održan u predvečerje Hrvatskog dana liječnika, koji se obilježava svake godine 26. veljače, upravo na spomen datuma osnivanja Hrvatskog liječničkog zbora 26.2.1874., a na njemu su sudjelovali vodeći i najistaknutiji hrvatski liječnici, ravnatelji bolnica i kliničkih bolničkih centara, kao i ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić i predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras, prof. dr. Dragan Primorac, kao i prof. dr. Ranka Padovan Štern i g. Davor Štern, prof.dr. Andrija Hebrang, bivši ministar zdravstva prim. Siniša Varga i mnogi drugi.

Hrvatski liječnički zbor je povodom svoje obljetnice Zavodu za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević donirao uređaj za nazalni CPAP, koji pomaže u liječenju teških infekcija donjeg dišnog sustava u najmlađih bolesnika Klinike, vrlo često dojenčadi.

Spomenti uređaj svakodnevno se koristi u Zavodu, osobito tijekom sezone virusnih respiratirnih bolesti, koja je sada na vrhuncu. U uporabi je ovoga trenutka u Zavodu jedan takav uređaj, a osobito je važan u prevenciji razvoja terminalnog respiratornog zatajenja, odnosno u redukciji potrebe za invazivnom mehaničkom ventilacijom, što istovremeno prevenira dodatne komplikacije i skraćuje boravak djece u bolnici.

Troškovi nabavke jednog takvog uređaja iznose oko 25.000 kuna. Ove su godine izvođači na Balu HLZ legendarni Stjepan Jimmy Stanić, Pero Kvrgić, Lela Margitić, Luka Vidović i Plesni centar Zagreb.

>> Odbijanje cijepljenja u Hrvatskoj: Obijest ili opravdani strah?

>> Zemlja koja kroz blato provlači znanstvenika poput Đikića ni sama ne može bolje proći

Komentara 1

TP
tugomir.pokas
11:50 26.02.2017.

Liječnička elita????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije