Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anića kuk

Helikopterom spasili Čehinju nestalu na Paklenici

paklenica
Foto: HGSS
1/3
28.08.2015.
u 15:54

Akcija potrage uspješno je završena oko 11,00 sati kada je nakon pronalaska i izvlačenja sa Anića kuka, osoba prevezena helikopterom u Starigrad kod Zadra

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO sa helikopterom MI-8 MTV uključila se danas 28. kolovoza 2015. oko 09,30 sati u akciju traganja za nestalom češkom državljankom na području Anića kuk u Nacionalnom parku Paklenica u Zadarskoj županiji.

Akcija potrage uspješno je završena oko 11,00 sati kada je nakon pronalaska i izvlačenja sa Anića kuka, osoba prevezena helikopterom u Starigrad kod Zadra.

Kopilotkinja posade helikoptera Mi-8 MTV poručnica Monika Tržić kazala je kako su nakon nadlijetanja dva-tri kruga oko vrha Anića kuka nestalu osobu uočili na stijeni, a brzom pronalasku doprinijela je i Čehinja koja im je mahanjem ruku signalizirala mjesto gdje se nalazi.

 - Vidjeli smo kako je bez ozljeda, no iz predostrožnosti spustili smo najprije liječnicu iz tima spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja, a nakon toga krenuli u izvlačenje. Kasnije nam je rekla kako je dosta iscrpljena jer se od jučer od podneva sama nalazi na stijeni, a ostala je i bez vode tako da je dolazak helikoptera bio spasonosan, istaknula je poručnica Tržić uz koju su u posadi spašavanja još bili kapetan natporučnik Ante Franić te tehničari letači časnički namjesnik Saša Lukić i nadnarednik Milan Jelović.

Ovo je drugi dan zaredom kako letačke posade sudjeluju u potražnim akcijama za stranim turistima.

Naime, ista je posada jučer, u četvrtak, 27. kolovoza 2015. u popodnevnim satima pronašla i zbrinula slovenskog državljanina na otoku Hvaru. U ovoj akciji radilo se o dvoje slovenskih državljana od koji je muškarcu pozlilo pri penjanju na brdo, zbog čega je i pokrenuta potražna akcija. Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Ante Franić kazao je kako su vrlo brzo uočili unesrećenog pri samom vrhu brda.

 - Radilo se o strmom terenu, a odmah po uočavanu uslijedio je uobičajeni način izvlačenja tehnikom „fix-line“ gdje su spašavatelji Hrvatske gorske službe spašavanja pripremili osobe za premještanje na lokaciju gdje smo sletjeli i unijeli ih u helikopter. Na aerodromu Stari Grad unesrećeni je odmah bio pregledan nakon čega smo ga dalje prevezli do splitskih Firula“, iznio je tijek akcije natporučnik Franić.

>> Brod Sveti Dujam otplovio pomagati Grcima u spašavanju izbjeglica i migranata

Ključne riječi

Komentara 5

LE
lenger
18:20 28.08.2015.

Ja se nadam da ste joj pronašli i obadve japanke a onda poslali račun leta helikopterom koji iznosi oko €500 na sat, pa nek drugi put razmisli.

DU
Deleted user
16:02 28.08.2015.

Super! Jeste li joj to i naplatili?

JB
jbt...
01:44 29.08.2015.

...svjesno idu da se izgube!!! nije mi jasno, sta ce tamo ?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije