Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomenik u Gračanima

Hebrang: Imamo 960 grobova žrtava komunističkog režima bez oznake

Gračani
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/9
15.05.2015.
u 18:28

U Gračanima je otkriven spomenik za 134 žrtve komunističkog režima iz triju obližnjih grobnica

U zagrebačkom naselju Gračanima danas je otkriven spomenik za 134 žrtve komunističkog režima iz triju obližnjih grobnica. Uz izaslanike zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića te izaslanika kardinala Josipa Bozanića, govore su održali i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Andrija Hebrang, ministar branitelja Predrag Matić te predsjednik Sabora Josip Leko.

Svi govornici redom izrazili su pijetet i prema žrtvama fašizma i prema žrtvama komunizma. Andrija Hebrang rekao je da smo jedina država u Europi koja ima čak 960 neoznačenih grobova žrtava komunističkih zločina.

Ministar branitelja podsjetio je da se radi tek o drugom takvom spomeniku, da je prvi podignut 2013., da se 25 godina po tom pitanju nije događalo puno, odbacivši optužbe da povjerenstvo njegova ministarstva zaduženo za tu problematiku ne radi dovoljno. Josip Leko istaknuo je da imamo povijest takvu kakvu imamo i da je ne možemo promijeniti.

– Radi se o civilizacijskom dugu koji treba nastaviti odrađivati, a novim generacijama osigurati bolje društvo – rekao je Leko

>> Film Višnje Starešine o bleiburškoj tragediji: Priča o žrtvama bez groba

Komentara 21

DU
Deleted user
19:34 15.05.2015.

Hebrang je izjavio kako je tekst na ovom spomeniku trosturki falsifikat, što je autor članka "slučajno" izostavio. Prvo, broj žrtava je daleko veći, nije 134 nego preko 800 žrtava, o čemu postoji zapisnik, drugo, nisu žrtve komunističkog režima nego komunističkihh zločinaca, i treće, piše kako su žrtve ubijene u svibnju 1945. godine s ciljem da se prikrije istina kako su žtrve ubijene nakon rata a ne u ratu (rat je trajao do 9. svibnja, a žrtve su ubijene kasnije u svibnju). Povijest ostaje u povijesti jako je temeljena na istini. Ovakim manipulacijama nas svjesno pokušavaju zadržati u prošlosti kako bi nam ukrali sadašnjost i budućnosti. Prestrašno, s golubom u rukama.

DD
ddh
19:42 15.05.2015.

Kad Leko prica o civilizacijskom drustvo, onda je to isto kao da voditeljica jednog kupleraja prica o moralu. Nemoze se slaviti nalogodavac tih zlocina i zrtve u isto vrijeme. Jer onaj tko to radi, na jednom mjestu laze. Ili laze kad u nebesa dize nalogodavca tih zlocina, ili laze kad pokusava izraziti pijetet zrtvama zlocinca Tita. Vjeruje li netko, da Leko, ali i njegov Matic lazu kad slave Tita? Komunisticko pretvaranje u predizbornoj godini.

LU
lukabulic
20:30 15.05.2015.

partija je pod uzbunom ispis hebranga ne dopuštaju nit ispis pusićke i sad očekujemk zaključavanje računa -

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije