Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hans-werner

HDZ-ov savjetnik za gospodarski program: Hrvatska ima 'nizozemsku' bolest

Hans Werner Sinn
01.03.2015.
u 21:00

IFO Institut iz Münchena savjetnik je HDZ-u u razradi programa, a na skupu će gostovati i prof. Hans-Werner Sinn, predsjednik IFO Instituta, koji će govoriti o utjecaju eura na konkurentnost zemalja EU.

HDZ, unatoč očekivanjima, neće predstaviti detalje svog gospodarskog programa u ponedjeljak na konferenciji Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015.-2020. Okvire, ali ne i detalje, dugoočekivanog programa predstavit će, prema očekivanjima, predsjednik stranke Tomislav Karamarko. Očekuje se da će održati optimističan govor s jasnim porukama pri čemu će naglasak biti na nužnim reformama i analizi stanja.

Osnova fiskalne reforme, kakvu zastupa HDZ, uključuje smanjenje poreznog tereta i pojednostavljenje poreznog sustava za male i srednje poduzetnike, a već je poznato da će jedno od predizbornih obećanja iz ovog područja biti smanjenje PDV-a nakon dva ili tri tromjesečja gospodarskog rasta. Potencijal za oporavak u HDZ-u vide u povlačenju novca iz fondova EU, a u ovom trenutku imaju oko 60 pripremljenih projekata. Među njima su navodnjavanje, nizinska pruga Zagreb – Rijeka te LNG terminal.

Publici će se obratiti i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a okupljeni ekonomski stručnjaci govorit će na tri teme: fiskalna i monetarna politika, nova industrijska politika i energetika, a odabir tema sugerira da je na tim polazištima koncipiran i gospodarski program HDZ-a.Podsjetimo, IFO Institut iz Münchena savjetnik je HDZ-u u razradi programa, a na skupu će gostovati i prof. Hans-Werner Sinn (na fotografiji), predsjednik IFO Instituta, koji će govoriti o utjecaju eura na konkurentnost zemalja EU.

"Temelj ideje je samoodrživost. Stvaranje konkurentnog gospodarstva koje bi privuklo privatna poduzeća, investicije, stvorilo radna mjesta. To je ono što Hrvatskoj najviše treba", rekao je Hans-Werner Sinn za HRT i dodao da Hrvatska ima 'nizozemsku bolest' - ovisna je o novcu iz drugih zemalja, što je pogubno za unutarnje investicije.

"Kada je Nizozemska našla plin, prodali su ga drugim zemljama i zaradili mnogo novca kojim su povisili plaće i to je bilo pogubno za izvoz", obrazložio je. Smatra kako u Hrvatskoj prelazak iz komunističkog gospodarstva u tržišno još nije završen - imamo puno "polujavnih" tvrtki.

Za demografski problem, Sinn je rekao da Hrvatska treba osigurati uvjete da mladi ne odlaze iz zemlje. "Radite dulje i rađajte više djece", poručio je Hans Werner Zin. To je jedino rješenje za demografski problem koji ima Hrvatska, ali i brojne druge zemlje zapadne Europe. 

Nova industrijska politika trebala bi se temeljiti na poticanju investicija u nove tehnologije uz stvaranje poduzetničke klime pojednostavljenjem procedura i administracije. Uvodno će o tome govoriti Domagoj Ivan Milošević, saborski zastupnik HDZ-a, a na panelu o industrijalizaciji čut će se i mišljenje Mikuláša Dzurinde, bivšeg premijera Slovačke, te Josipa Budimira, člana uprave Francka i ekonomskog stratega HSLS-a.

Makroekonomski okvir predstavit će makroekonomist Željko Lovrinčević, a o energetici će govoriti bivši ministar gospodarstva Davor Štern, Mladen Fogec, predsjednik uprave Siemensa, te Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa. Pojavljivanje Kovačevića, koji je član HNS-a, izazvalo je komentare u javnosti, ali u HDZ-u kažu da sudjelovanje članova oporbe na njihovim konferencijama nije presedan.      

>> Karamarko o mogućim prijevremenim izborima: Nešto se šuška

Komentara 160

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
21:20 01.03.2015.

Treba srezati višak od 40% u javnoj i državnoj upravi i za 5 godina bi otplatili 80% državnog duga. Ali nitko to nema hrabrosti napraviti jer su uhljebi najbolji glasači. Garantiram 100% da HDZ opet neće imati hrabrosti da to napravi, kao što ni SDP nije imao.

MA
Manolo46
21:45 01.03.2015.

Bio je ovaj tip večeras prvo na dnevniku RTL-a gdje ga je voditelj pitao a on odgovarao na njemačkom, ali i u dnevniku HTV-a gdje ga je voditeljica pitala a on odgovarao na engleskom. Svaka koju je rekao stoji. Nema izlaza iz krize preko noći, A problem svih problema je to što nismo dovršili tranziciju, odnosno što još nismo izašli iz komunističkog i prihvatili zakone tržišnog modela ekonomije. Ja bih još dodao, pogotovo u mentalnom smislu nismo još izašli iz komunizma, pa bi se moglo reći da su svi oni koji podgrijavaju laž kako je u jugoslaviji bilo dobro i da tako treba raditi, zapravo pravi i najveći neprijatelji Hrvatske danas, jer s takvima nikad nećemo izaći iz krize.

DR
drugPlenky
21:53 01.03.2015.

HDZ plaća švabu za ekonomiju a SDP amera za PR, biram ono prvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije