Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE PRIHVAĆEN DNEVNI RED

HDZ i Most se ne mogu dogovoriti oko kandidata za Državno sudbeno vijeće, odgođena sjednica Odbora za pravosuđe

jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.12.2016.
u 16:10

Novinari su upitali i čelnika Mosta i predsjednika Sabora gdje je problem u spomenutim imenovanjima, no on je objasnio da se time bave Klubovi zastupnika te da se on nije stigao time baviti.

Odbor za pravosuđe, odnosno većina članova, danas u Saboru nije prihvatila dnevni red koji je predviđao izbor članova Državnog sudebnog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća iz redova zastupnika. 

Kako doznajemo, vladajuća većina, odnosno Most i HDZ, još uvijek nisu postigli dogovor oko svog člana DSV-a. Prema neslužbenim informacijama, Most želi da u DSV uđe netko od njihovih zastupnika, najvjerojatnije Miroslav Šimić, no HDZ želi da se tamo imenuje netko iz njihovih redova.

U oba tijela se, naime, biraju po dva zastupnika, jedan iz redova oporbe i jedan iz redova vladajuće većine, i oporba je svoje kandidate već predložila, no nedostaju oni iz redova vladajućih

HDZ-ova Marija Jelkovac je odmah na početku sjednice zatražila da se ona odgodi jer HDZ nije stigao dostaviti svoj prijedlog, na što je predsjednik Odbora, SDP-ov Arsen Bauk podsjetio kako je još sredinom listopada zamolio klubove da predlože svoje kandidate.

- Jedna član se bira iz redova vladajućih, a drugih iz oporbe, no još uvijek nismo dobili prijedlog vladajućih. Smatrao sam da bi, kao u slučaju, saborskih izaslanstava mogli danas izabrati barem kandidate iz redova oporbe, i zato sam i sazvao sjednicu da potaknem vladajuću većinu da nakon dva i pol mjeseca odradimo posao – objasnio je Bauk. 

Ipak, dnevni red vladajuća većina nije usvojila, pa je sjednica prekinuta. Izbor članova DSV-a bitan je i zbog izbora predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, jer upravo DSV 22. prosinca treba obaviti razgovore sa sedam kandidata. Za šefa zagrebačkog Županijskog suda, podsjetimo, kandidirali su se Ivan Turudić, Jasna Smiljanić, Oliver Mittermayer, Krešimir Devčić, Ratko Šćekić, Tomislav Juriša i Lana Petö Kujundžić.

Novinari su upitali i čelnika Mosta i predsjednika Sabora gdje je problem u spomenutim imenovanjima, no on je objasnio da se time bave Klubovi zastupnika te da se on nije stigao time baviti.
HDZ-ov Gordan Jandroković naknadno je također pojasnio kako postoji određeni broj imenovanja, ne samo u DSV nego i u neka druga mjesta o kojima se predstavnici vladajućih stranaka tek trebaju dogovoriti.

>> Sabor do kraja siječnja donosi Etički kodeks o ponašanju zastupnika, ide se i u izmjene Poslovnika

Komentara 1

Avatar kravata
kravata
17:56 14.12.2016.

Znamo kako rijesit problem idemo na izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije