Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal zbog kape

Hasanbegović se napokon izjasnio: Ogradio se od ustaša

11.02.2016., Zagreb - Ministar kulture Zlatko Hasanbegovic dao je izjavu vezanu na optuzbe koje se iznose u medijima. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.02.2016.
u 21:00

Dok je ministar davao izjavu da su ustaški zločini najveće moralno posrnuće u povijesti Hrvata, SDP i HNS tražili su njegovu ostavku

Nakon što je tjednik “Novosti” na naslovnici objavio fotografiju – za koju uredništvo tvrdi da je autentična – na kojoj ministar kulture Zlatko Hasanbegović navodno ima ustašku kapu (ministar tvrdi da je kapa HOS-ova), pukao je skandal. Tim veći što su Novosti objavile i Hasanbegovićev tekst iz 1996. godine iz časopisa “Nezavisna Država Hrvatska”, gdje današnji ministar kulture ispod naslova “Mi ne zaboravljamo...” piše o ustašama kao herojima, mučenicima, šehidima.

– Pročitajte tekst u cjelini – odgovorio je danas Hasanbegović na pitanje je li on pisao tekst u kojem kaže da su ustaše heroji te dodao kako taj tekst “nije autorski”. No na pitanje što je to ako nije autorski tekst ministar kulture nije odgovorio. Odgovorio je i na činjenicu da se njegovo ime našlo i u impresumu tog časopisa, točnije naveden je kao dopisnik.

– To ne znači da je mojom voljom do toga došlo. Uostalom, prelistajte sve brojeve tog časopisa pa pokušajte naći bilo kakvu moju suradnju – odgovorio je Hasanbegović. Nešto ranije jučer, nakon sjednice Vlade, ministar kulture dao je izjavu u kojoj tvrdi da nije apologet zločinačkog režima i da se politički manipulira njegovim izjavama iz mladosti.

– Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojega zločinačkoga režima, bez obzira na to bio to ustaški režim ili komunistički režim. Dapače, u svojim javnim nastupima i radovima jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskoga naroda, čija sjena i zloduh do danas stoji nad hrvatskim narodom. Protivnik sam svakog totalitarizma, i fašističkoga i komunističkoga, pripadam Vladi i stranci koja jasno stoji na zasadama demokratskog antifašizma, antikomunizma i antitotalitarizma i koja je predana demokratskim vrijednostima i parlamentarnoj vladavini. To je moje ljudsko, građansko, političkog, moralno i, ako hoćete, znanstveno stajalište. Koristiti selektivno potpuno periferne izjave izvađene iz konteksta od prije više od 20 godina iz mog mladenačkog i studentskog razdoblja predstavlja najobičniju političku manipulaciju. Kao znanstvenik i povjesničar afirmirao sam se u javnom životu, moji su radovi prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta koji se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg zločinačkog režima. Dapače, mislim da se moje ministarsko djelovanje treba suditi po mom radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenicama iz davne prošlosti. Savjest mi je čista i u ljudskom, i u moralnom, i u političkom smislu. Sve ostale detalje svima koji su zainteresirani spreman sam objašnjavati u svako doba dana i u svakom trenutku, u mirnom ozračju, u intelektualnoj raspravi, a ne u ozračju linča, javnoga progona koji u mom slučaju poprima elemente i stanovitog ludila – rekao je Hasanbegović.

Istovremeno, na drugoj strani Markova trga, u Saboru, oporba je jučer zatražila smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a klub HNS-a najavio je da će smjenu i službeno tražiti ako premijer ne objasni “grijehe” svog ministra.

– Što bi premijer napravio kao jedan od menadžera Teve da mu je u ured u tu tvrtku židovskog kapitala došao netko s ustaškom kapom? Bi li i za njega tvrdio da je uvjereni antifašist? – pitao je SDP-ov Nenad Stazić koji je podsjetio da smjenu ministra traže i Efraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal te francuski pisac Pascal Bruckner.

– Premijeru, ili smijenite ministra kulture ili vi tu ustašku kapu stavljate na svoju glavu – kazao je Stazić. Šef SDP-a Zoran Milanović komentirao je u Makarskoj da je “Hrvatskoj šteta već načinjena”.

– Neće biti primljen nigdje u Europi. Sad sam u situaciji da citiram Tuđmana koji je HOS nazivao crnokošuljašima, no ni to nije bitno. Bitno je što je ispod kape, a zbog toga nije smio postati ministar – rekao je. Kaže kako ga najviše zanima što Most misli o Hasanbegoviću jer se još nisu izjasnili. – Ja bih ga više cijenio da kaže “da, to sam ja” – rekao je Milanović. Mostov Maro Kristić tražio je očitovanje ministra o njegovu današnjem stavu o karakteru ustaškog režima, no kada smo nakon ministrove izjave tražili od Mosta objašnjenje jesu li zadovoljni očitovanjem, rekli su nam da to tek trebaju odlučiti. Ivan Tepeš iz HSP-a AS zamjera dvostruka mjerila jer, kaže, nitko nije tražio ostavku mitropolita Porfirija koji je pjevao četničke pjesme. 

>>Novosti: Što je Hasanbegović pisao u časopisu NDH

>>SDP: Ako je fotografija autentična, Hasanbegović mora snositi posljedice

Komentara 3

FR
franekapetanovic
11:34 05.05.2016.

franek. Jesu li i komunisti , partizani, borci NOB-a isto tako kao i Hasanbegocvić bili mladi, kad su se u Dr. sv. ratu borili protiv fašizma , jesu. NO ministru nije smetalo da im pripiše , tj, da ih stavii u istu ravan sa : fašistima- ustašama- nacistima, staljinistima, mada bi mu trebalo biti Jer on je ipak povjesničar. Ali , u svakoj nauci , struci , pa i medju povjesničarima ima i onih koje nazivamo s prefiksom : nadr. Braniti se da je bio mlad , nije nikakvo opravdanje, Jer od devedesetih se provjerava svakog tko stupa u državnu službu, je li mu netko , od stoljeća sedmoga do danas bio ovo ili ono, nedaj bože komunist,Pa zašto ne i je li mu netko nosio ustašku kapu ili nije ? Gos. Hasanbegoviću nije jasno da nitko Hrvatsku u svijetu ne proziva zbog partizana i komunista , jer su bili saveznici onima koji su slomili fašizam , onda kad je trebalo, a da one koje on brani , i li kad je branio , ti isti , neofašiste'' drže na nišanu'', zlu ne trebalo. EFRAIM ZUROFF I PASCAL BRUCKNER SE NISU DO TE MJERE UZBUDILI ,da se pitaju : što se to u Hrvatskoj dogadja zbog , opet kažem, partizana i komunista, već zbog mogućih zabrana na SVIM NIVOIMA LJUDSKOGA DJELOVANJA: slobodi tiska , cenzuri, da se ne uvede verbalni delikt, po kojemu bi imali pravo glasa, govoriti , iznositi svoja mišljenja samo oni , kojima bi ''zakon '- hasanbegovićev, dozvolio '! morski!

LU
luftbrenzer
14:21 05.05.2016.

"Ogradio se od ustaša" -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.- Je li između postavio žilet žicu?

09
09051972
07:01 12.02.2016.

ovi crveni se ne mogu pomiriti s porazom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije