Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISILNA NAPLATA 2,8 MILIJUNA ZA TROŠKOVE OBRANE

Haaški sud naložio zapljenu Praljkove imovine

Slobodan Praljak
Foto: Screenshot/ICTY
23.03.2017.
u 07:30

Sud je nalog izdao Hrvatskoj i BiH jučer dok je Praljak iznosio obranu, a izjašnjavanje o "mjerama" očekuje do 5. travnja

Žalbeno vijeće Haaškog suda, pred kojim je Slobodan Praljak kao jedan od nepravomoćno osuđenih bosanskohercegovačkih Hrvata jučer iznosio obranu u žalbenom postupku, upravo je jučer naložilo Hrvatskoj i BiH da pomognu u pljenidbi Praljkove imovine.

Haag, naime, u zasebnoj proceduri pokušava, još od svibnja 2014., naplatiti Praljku 2,8 milijuna eura za troškove njegove obrane koje mu je sud plaćao do srpnja 2013., kada je zaključio da Praljak ima dovoljno imovine da sam pokrije, odnosno refundira troškove obrane.

Praljak je dokazivao da imovina koju je tajništvo suda u Haagu istraživalo zapravo nije uopće njegova, no sud je krajem listopada 2016. posljednji put upozorio Praljka da će prisilno naplatiti 2,8 milijuna eura ako on to ne plati dobrovoljno. Jučerašnjim nalogom, izdanim Hrvatskoj i BiH, sud to i pokušava učiniti: prisilno se naplatiti od imovine za koju vjeruje da je Praljkova. Hrvatska i BiH imaju rok do 5. travnja da se pismeno izjasne o “mjerama koje mogu poduzeti (…) kako bi pomogle tribunalu u povratu sredstava koje duguje Praljak”.

Posebno se spominje sposobnost RH i BiH da zaplijene nekretnine. I sve to u trenutku dok Praljak i ostala petorica bivših političkih i vojnih dužnosnika Herceg-Bosne iznose svoju obranu u žalbenom postupku maratonskog procesa.

Praljkovi branitelji jučer su u Haagu obrazlagali kako je sudsko vijeće u nepravomoćnoj presudi počinilo niz pogrešaka o ulozi Hrvatske u ratu u BiH i o ulozi Praljka.

– Pogrešno je utvrđeno postojanje međunarodnog sukoba u BiH. Vijeće je utvrdilo da je HVO okupirao dijelove BiH, što je apsurdan zaključak jer se radilo o snagama bh. Hrvata koje su priznale i vlasti BiH – rekla je Praljkova odvjetnica Natacha Fauveau-Ivanović.

>>Prlić: Herceg-Bosna je nastala kada je kolabirala država BiH

Ključne riječi

Komentara 23

DU
Deleted user
08:39 23.03.2017.

Ovaj sud je stvarno međunarodni cirkus, šta ako bude konačna presuda da nisu krivi dali će ovi optuženici dobiti naknadu što su bili toliko godina nedužni u zatvoru.

LO
loza45
09:22 23.03.2017.

To je politika,osudi Hrvate iz BiH oduzmi im sve jer oni su ko folina zlocinci a oslobodi Hrvate iz Hr oni su ono Ok. Ja sam isto Hrvat branitelj al se od pocetka znalo za ovo samo niko to nee spominje.Politika Hr je da se osude Hrvati iz BiH da bi se oni oprali. Kako netko moze biti zlocinac a brani se od neprijatelja. Ali doci ce sve na svoje i pravda i odgovarat ce svi koji su i pravili zlocin u ratu a jos veci zlocin je ovaj poslijeratni kad Hrvat Hrvata sudi i optuzuje. Al upamtite vi Hrvati iz Hr da nikada necete BiH Hrvate slomit i nikad necete moci bez nas jer smo u svemu ispred vas i uvijek prvi bili sta god da se desava. Vi ste samo jedna reklama i ljudi prazni do srzi. Licemjeri.

LO
loza45
11:36 23.03.2017.

(jurcina) ti kao posavski hrvat nebi smio tako govorit o hercegovcima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije