Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sigurnosna konferencija

Grabar Kitarović: Konsolidacija Europe je preduvjet za sigurnost cijelog kontinenta

Kolinda Grabar-Kitarović
Goran Stanzl/PIXSELL
13.02.2016.
u 21:43

U svom obraćanju je predsjednica Grabar-Kitarović istaknula kako je za nju daljnja euroatlantska integracija nedvojbena

 Konsolidacija Europe je preduvjet za sigurnost cijelog kontinenta i na njoj moraju zajednički raditi svi, osobito u svjetlu današnjih sigurnosnih izazova, od terorizma i prekograničnih prijetnji ekstremizma do migrantske krize, rekla je u Muenchenu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako je priopćeno iz ureda njezinog glasnogovornika.

Predsjednica je to rekla u govoru na panel raspravi "Prema daljnjoj euroatlantskoj integraciji?“, održanoj u sklopu 52. Minhenske sigurnosne konferencije na kojoj su, uz nju, sudjelovali i predsjednici Slovenije i Makedonije Borut Pahor i Gjorge Ivanov te premijeri Crne Gore i Gruzije, Milo Đukanović i Giorgij Kvirikašvili.

U svom obraćanju je predsjednica Grabar-Kitarović, kako se navodi u priopćenju, istaknula kako je za nju daljnja euroatlantska integracija nedvojbena. Kazala je kako radije koristi politički termin "konsolidacija Europe“ jer vjeruje da je to širi pojam od "proširenja EU-a“, koje se često promatra kao tehnički proces.

"Kako bi se Europa u potpunosti konsolidirala te postigla stabilnost, sigurnost i razvoj, potrebno je Jugoistočnu Europu promatrati u njezinoj biti. Ona nije tek zemljopisno pitanje. Ako završimo integracijski proces, postići ćemo naše najvažnije ciljeve“, kazala je Grabar-Kitarović, kako se navodi u priopćenju.

"Posebno mi je drago što će Bosna i Hercegovina u ponedjeljak podnijeti zahtjev za članstvo u EU-u. To potvrđuje moj optimizam i vjeru u europski projekt u vremenima kad se on često dovodi u pitanje", kazala je.

Predsjednica Republike istaknula je, stoji dalje u priopćenju, kako se čini da su svi, i u EU, i u NATO-u, i u jugoistočnoj Europi istodobno suočeni sa zamorom od proširenja, umorom od pristupanja i preopterećenošću reformama, naglasivši kako treba obnoviti optimizam i poslati snažnu i pozitivnu poruku da se konsolidacija Europe nastavlja i da zemlje jugoistočne Europe imaju podršku.

>> 'Moramo osigurati mogućnost povratka sirijskog naroda svojim domovima'

Komentara 13

Avatar TAJSAM
TAJSAM
22:05 13.02.2016.

Poštovana Predsjednice, dok god imamo neprijatelje Hrvatske u vlastitim redovima pa čak i bacaju sve što mogu na našu novu vladu nema nam izlaska u Europu. Prvo moramo očistiti Lijepu Našu od onih što nas hoče staviti u "region". Poslije toga možemo početi živjeti punim plučima bez svakodnevnog blačenja sveg Hrvatskog. Naša ste nada kao nova Vlada i Predsjednica kojima želim vječan ostanak na vlasti. Pozdrav dobrim ljudima

BR
brojevi
22:37 13.02.2016.

Predsjednice, više su bespotrebni komentari na Vaš neosporno učinkovit rad. Mogu se pisati samo riječi pohvale i zahvale jednoj tako izuzetnoj osobi. Nepomirljivi i neutemeljeni tonovi Vaših oponenata su posljedica ćiste zavist i uglavno su modno-kozmatičke naravi. Velika podrška!

Avatar Bruno
Bruno
01:10 14.02.2016.

Srbiju niko ni ne spominje od kad nema Josipovica.:-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije