Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Europa ideja'

Grabar-Kitarović: Europi trebaju mladost i inovativne ideje

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
23.10.2015.
u 12:50

Naglasila je važnost zajedničkog odgovora država članica na migrantsku krizu, u duhu dobrosusjedstva i suradnje, prije svega na vanjskim granicama EU i u državama prvog prihvata

Predsjednica  Kolinda Grabar-Kitarović održala je pozdravno izlaganje na prvom sastanku na vrhu mladih političkih lidera novih država članica EU pod nazivom „Nova Europa: Europa ideja“ u organizaciji Instituta iDEMO te je tom prilikom pozdravila ulogu mladih lidera u jačanju suradnje između srednjoeuropskih zemlja.

Kazala je kako se često podcjenjuje sposobnost mladih ustrajući na tvrdnji da im nedostaje iskustvo i znanje, no kako ona čvrsto vjeruje da, kad je riječ o novim idejama, svakog treba saslušati i da je dijalog važniji nego ikad kako bi se u politici postigao konsenzus.

– Zbog toga podupirem svaku ideju i svako događanje koje mladima daje priliku da izraze svoje liderstvo i interes za preuzimanje aktivne uloge u rješavanju problema.Europa je danas na prekretnici i to ne prvi put u bližoj povijesti. Kriza u Ukrajini pokazala nam je da ni EU, ali ni Europa u cjelini još nema dovoljno učinkovite mehanizme sprečavanja kriza i sukoba ni njihova brzog rješavanja kad već nastanu, kazala je naglasivši kako je i migrantska kriza posljednjih mjeseci Europu stavila pred nove izazove i zadaće, istaknuvši kako je ovo problem koji EU ne može riješiti sam.

Naglasila je važnost zajedničkog odgovora država članica na migrantsku krizu, u duhu dobrosusjedstva i suradnje, prije svega na vanjskim granicama EU i u državama prvog prihvata.

Osvrnula se na nezaposlenost mladih te istaknula kako razvoj i rast europskog gospodarstva u velikoj mjeri ovise o energetskoj umreženosti i sigurnosti energetskih tokova, a to pak stvara mogućnosti i za zapošljavanje mladih. Naglasila je i mogućnost povezivanja i suradnje među srednjoeuropskim državama kroz inicijativu Jadran-Baltik-Crno more, osobito u gospodarstvu, infrastrukturi i energetici, ali i na jačanju digitalnog tržišta.

– Snažno se zauzimam za osnaživanje suradnje naših država, koje veže zajednička povijest, ali i suvremeni gospodarski, kulturni, energetski i sigurnosni interesi i koje su logično područje zajedničkog razvoja zbog njihove zemljopisne blizine. Članstvo u Europskoj uniji daje prvorazredni okvir za suradnju jer su mnoge administrativne zapreke već otklonjene, kazala je dodavši kako mladi imaju važnu ulogu u jačanju suradnje.

– Vjerujem da svi nosite razvijen osjećaj o pravim vrednotama liderstva. Odgovorno služiti: prije svega, vlastitom društvu i državi, a isto tako Europi kao prostoru suradnje i mira, naglasila je Grabar-Kitarović.

>> 'Snažno gospodarstvo i uređena pravna država jedine su mogućnosti zaštite radničkih prava'

Komentara 28

RO
rotšild
17:08 23.10.2015.

Komunisti su nas sedamdeset godina učili kako je imati djecu nešto primitivno zaostalo. Teme o djeci su uvijek bile populističke teme, o djeci su govorili sa prijezirom. Govorili su kako ih bogati skandinavci nemaju jer su oni moderni.. Naravno sada je puna skandinavija muslimana koji žive u četvrtima u koje policija ne smije ulaziti, tu spada i jedan dio Pariza.Sada su shvatili da je pitanje djece i ekonomsko pitanje i pitanje sigurne starosti, pitanje opstanka. .Nadam se da ne mislite kako i nama sada trebaju afganistanci, pakistanci sirijci kako bi pravili našu djecu.

VO
vordag
19:13 23.10.2015.

kakvo osvježenje i olakšanje ... aahhh ...nema više "regijona" ... idemo mi svojim putem u svoju regiju, samo naprijed Kolinda, Hrvatska je uz tebe ... a "napredni" yugo-komunisti, oni neka slobodno napreduju prema svojoj Šumadiji

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
14:14 23.10.2015.

A kako to da na sastanak na vrhu mladih političkih lidera novih država članica EU nisu pozvali "državnika" Milanovića? Ah, valjda se on bavi ozbiljnijim poslovima, obilazi pršutane i ribarnice, hahahaha. Šteta, a baš mi mladim liderima koristilo da čuju neku inteligentnu Milanovićevu izjavu tipa "šaraj malo", "nemoj, brate", "Reko sam kreši da vas treba prebiti na mrtvo", ili možda nešto iz kukuriku koalicije tipa" Kae pi*ke, nabijem vas na ku*ac".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije