Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE NA KANDIDATURU

Bačić: Ako je Bruna Esih željela nešto mijenjati u HDZ-u, vrata su joj do danas bila otvorena

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
22.03.2017.
u 12:29

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić nije znao, kaže, da će se Esih kandidirati, o tome je, dodaje, samo čitao u medijima

Bruna Esih, saborska zastupnica koja je u Sabor ušla na listi HDZ-a, najavila je svoju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba, a iz HDZ-a poručuju da nisu znali da ona ima takve planove.
S druge strane, HNS-ova Anka Mrak-Taritaš koja kampanju za gradonačelnicu Zagreba vodi već mjesecima nije iznenađena ovom kandidaturom.

– Nije neočekivano da će se Bruna Esih kandidirati, dosta najava bilo je u medijima. Vidjela sam je u petak u Saboru prije glasanja i rekla je da će se kandidirati. Ja sam apsolutno sigurna da je grad Zagreb zaslužio da ima mnogo kandidata i da se vodi zanimljiva borba za prvo mjesto u Zagrebu – komentirala je Mrak-Taritaš. Upitana koliko njoj odgovara da “s druge strane” bude što više protukandidata, odgovorila je da ona cijelu kampanju vodi tako da prihvaća takve situacije i misli da je to u redu.

– Meni je u redu da bude puno kandidata, voljela bih da bude još više kandidata, da bude još zanimljivije. Meni vam je sve to apsolutno u redu – odgovorila je Mrak-Taritaš. Osvrnula se i na pregovore sa SDP-om o zajedničkom izlasku na lokalne izbore te rekla da dobro napreduju te da je uvjerena da će skoro završiti.

– Kada sklapate predbračni ugovor, a ja ovo doživljavam kao predbračni ugovor, onda svi moraju biti jednako zadovoljni ili jednako nezadovoljni. Mogu ih čekati koliko dugo treba, nisam nestrpljiva. Ali mislim da je to u završnoj fazi. Razgovara se u dobroj atmosferi i dobroj vjeri – tvrdi Mrak-Taritaš.

SDP-ov Gordan Maras kaže da nije upoznat s tijekom pregovora SDP-a i HNS-a, ali smatra kako bi SDP kao velika stranka koja ima veliku podršku građana u pravilu trebao nastupati sa svojim kandidatom. To, dodaje, ne znači da se protivi ideju da SDP podrži Mrak-Taritaš na izborima.

– Načelno to govorim i to je moja poruka. SDP bi trebao imati svoje kandidate ne samo u Gradu Zagrebu nego u cijeloj Hrvatskoj. S obzirom na veliku podršku građana koju ima, to govorim primjerice i za Vukovarsko-srijemsku županiju (gdje je plan podržati Mostova kandidata Tomislava Panenića op.a.) – kaže Maras.

Osvrnuo se i na kandidaturu Brune Esih zbog koje neki kažu da HDZ ima dva svoja kandidata na izborima (službeni kandidat HDZ-a je Drago Prgomet).

Ako gospođa Esih želi mijenjati nešto u HDZ- u, do danas su joj bila otvorena vrata i mogla se slobodno uključiti u HDZ

Branko Bačić

– Ja ne znam koliko HDZ ima kandidata, mislim da ima oficijelno jednoga, a sada kada to tako gledate, neki kažu i da je Milan Bandić HDZ-ov kandidat pa možda ima tri kandidata. Svima želim svako dobro. Što je više kandidata, to će građani imati veću mogućnost biranja i to ne može biti loše. No moje je viđenje da je Milan Bandić u biti kandidat HDZ-a, i to ne prvi put – tvrdi Maras.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić nije znao, kaže, da će se Esih kandidirati, o tome je, dodaje, samo čitao u medijima.

– Postojale su najave i špekulacije koje je sada intervjuom i potvrdila. Kao nezavisna zastupnica ima pravo kandidirati se za čelno mjesto grada Zagreba i ja tu ne vidim ništa sporno što se tiče njene kandidature. No činjenica je da je gospođa Esih u raskoraku sa svim stavovima. Rekao bih da se u politici HDZ- a u proteklih šest mjeseci ništa nije promijenilo u odnosu na činjenicu da je pristala biti kandidat HDZ-a na listi za prvu izbornu jedinicu. Prema tome, svi stavovi i politika HDZ-a koju je osmislio i koju provodi Andrej Plenković, a za koju je dobio podršku članova HDZ-a i onih izvornih članova na koje se poziva gospođa Esih, jest i dalje politika HDZ- a i u tom smislu ništa se nije promijenilo. Pa onda ne vidim da ima nekih posebnih razloga zbog kojih gospođa Esih ne bi i dalje podržavala HDZ u izborima za grad Zagreb i našeg kandidata Prgometa. Čini mi se da je to u svojevrsnom raskoraku stavova i mišljenja koje iznosi danas i koje je zastupala kad je bila kandidat za prvu izbornu jedinicu na izborima za Hrvatski sabor – komentira Bačić.

Nisu, dodaje, u stranci raspravljali treba li Esih, s obzirom na svoju kandidaturu, i dalje ostati u Klubu zastupnika HDZ-a u Saboru, a ne vidi razlog ni zašto bi govorili o tome.

– Ako je gospođa Esih željela nešto mijenjati u HDZ-u, bila su joj do danas otvorena vrata i mogla se slobodno uključiti u HDZ, a ako se ne slaže s politikama HDZ-a,  mogla je to provoditi kroz stranku. Malo mi je čudno da se brinemo za stranku, a nismo u HDZ- u. Što se tiče njezina angažmana u Klubu, mi o tome nismo raspravljali niti ćemo govoriti o tome – kaže Bačić. Podsjeća da dio vladajuće većine čini i Most koji također u mnogim gradovima ide sa svojim kandidatima na izbore, dakle, protiv HDZ-ovih kandidata, a isto je i s HSLS-om, ali će sa svima i dalje surađivati.

– Naš je stav da se odnosi i suparništva na lokalnoj razini ne smiju i neće prelamati na nacionalnoj razini. Ali o stavu i članstvu gospođe Esih u Klubu HDZ- a, o tome ćemo još raspraviti i ja ću osobno s njom razgovarati kad prvi put dođe u Sabor. Tek sad, koliko vidim, ona se kroz intervju službeno očitovala o kandidaturi za gradonačelnicu Zagreba – dodaje Bačić. Upitan što će se dogoditi ako je podrže i neki članovi HDZ-a, poput Zlatka Hasanbegovića, Bačić odgovara kako ne bi špekulirao o tome tko će od članova HDZ-a stati iza gospođe Esih.

– HDZ i članovi stranke čvrsto su uz gospodina Plenkovića, uz vodstvo HDZ-a koje kroz Vladu uspješno provodi taj isti program HDZ-a kojim smo pobijedili u rujnu. Što se tiče eventualnih prelazaka na listu gospođe Esih, mislim da je tu jasan Statut HDZ-a, o tome nema dilema ni posebnih razloga elaborirati što Statut predviđa – objašnjava Branko Bačić, a na pitanje je li to isključenje, ponavlja kako je Statut jasan što se radi  i na koji način se postupa s članovima stranke koji idu na druge liste.

>> 'Prgomet je najopasniji za Bandića i Esih, ali ne i za Mrak Taritaš'

>> Jandroković: Bernardić ima puno neprijatelja u stranci, ali nije dobro da SDP nestane

Komentara 61

CR
croat713
12:47 22.03.2017.

Došlo je vrijeme da istinski HDZ-ovci prestanu spašavati ponos stranke koju trenutno vode mlakonje i napokon daju glas pravoj desničarskoj kandidatkinji! Naprijed Bruna!

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
12:57 22.03.2017.

Prgometa ne podržavaju niti mnogi simpatizeri HDZ- a, pa zašto bi onda Bruna Esih. Mislim da je rukovodstvo HDZ - a izgubilo osjećaj za realnost, povlačeći ovakve poteze u Zagrebu. Bumo videli.

DA
Djeca_Arbata
13:14 22.03.2017.

HDZ doživljava svoje birače samo kao glasačku mašineriju, svake četiri godine. Time vrijeđa svoje birače kao ljudska bića. Kao da mi glasači HDZ-a smo određeni da za njih i njihovu klijantelu doživotno glasujemo. E pa sada će se drugačije glasovati ili glasati. Naravno za Brunu i Zlatka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije