Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči rasprave o zakonu

GONG: Dopustite prikupljanje potpisa na ulicama i trgovima

Dragan Zelić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.02.2015.
u 11:01

Potpisi se ne bi smjeli prikupljati u državnim i lokalnim institucijama zbog kratkoće radnog vremena i nedostupnosti za građane zbog prostorne udaljenosti ureda

Uoči sutrašnje saborske rasprave o Prijedlogu zakona o referendumu GONG upozorava saborske zastupnice i zastupnike na nekoliko loših rješenja u Prijedlogu koji će ozbiljno otežati i obeshrabriti pokretanje građanskih referendumskih inicijativa. Najproblematičnija pitanja uglavnom se odnose na prikupljanje potpisa u uredima državne uprave, odluka donesena na referendumu može se promijeniti odmah nakon dvije godine te transparentnost financiranja referendumskih kampanja.

Potpisi se ne bi smjeli prikupljati u državnim i lokalnim institucijama zbog kratkoće radnog vremena i nedostupnosti za građane zbog prostorne udaljenosti ureda. Obveza dolaska u instituciju radi potpisivanja referendumske inicijative može, ovisno o postavljenom pitanju, djelovati nelagodno na birače, osobito kad se primjerice prikupljaju potpisi za sporno političko pitanje ili opoziv lokalnog čelnika što može dovesti do nedozvoljenih pritisaka na birače.

Mogućnost potpisivanja putem sustava E-građanin može ublažiti ograničenja prikupljanja potpisa u uredima državne uprave, ali takav način do sad nije testiran i ne može služiti kao alternativa, nego isključivo kao nadopuna prikupljanju potpisa na fizičkim lokacijama. Stoga je potrebno vratiti referendum građanima na ulice i trgove uz definiranje na kojim mjestima se ne bi smjeli prikupljati potpisi. U suprotnom bi službenici bili zatrpani učestalim referendumskim inicijativama bez izgleda za uspjeh kao izrazom nezadovoljstva građana.

Potrebno je kvalitetnije urediti i koliko dugo vrijedi odluka donesena na referendumu kako referendum na inicijativu građana ne bi bio besmislen. Umjesto predviđene dvije godine, potrebno je osigurati da odluka na referendumu vrijedi minimalno 4 godine, koliko traje mandat predstavničke vlasti ili da se odluka može izmijeniti samo na novom referendumu.

Neophodno je urediti i transparentnost financiranja referendumskih kampanja i kampanja prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na inicijativu građana kao i jasna medijska pravila praćenja tih kampanja, kako inicijative ZA. tako i inicijative PROTIV.

Za kvalitetno uređenje pravila za referendum potrebno je k tome promijeniti Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu kako bi se smanjilo broj potrebnih potpisa, odredili uvjetu za valjanost odluke na referendumu, primjerice, uvođenjem instituta kvoruma potvrđivanja te kako bi se primjereno uredila procedura prethodne provjere ustavnosti referendumskog pitanja prije prikupljanja potpisa.

Detaljnije informacije o GONG-ovim prijedlozima nalaze se u komparativnoj analizi referenduma iz 2010. godine te komentarima na Prijedlog zakona iz listopada 2014. godine. 

>> Svi su protiv da se potpisi za referendum daju samo u uredima državne uprave

Ključne riječi

Komentara 11

EU
eurobanana
11:39 24.02.2015.

GONG cemu to sluzi u Hr..??.500 ,000 glasaca koji su umrijeli 1945 g. a glasuju u Hr ?................smisao bing gonga je cemu ??...51 posto ne dobiva nitko i to gong proglasuje legitimno??..Kazem ja da u diktatorskim komunistickim zemljicama postoje udruge a da nemamo pojima za sto nam sluze (vise nam stete nego nas podrzavaju Osim da nam sisaju proracunski novac)

DU
Deleted user
11:24 24.02.2015.

prosto je nevjerojatno kako se geđani uguze na neradnička radna mjesta, prvo su tihi a onda sve jače i jače urlaju, vrište , pametuju i predlažu....quo vadis croatia

Avatar comparator
comparator
11:19 24.02.2015.

Hrvati su potpisivali referendume protiv izručenja Generala Gotovine i Markaća ali su se komunisti nadali njihovoj osudi .Danas kaj su generali nakon potvrde nevinosti i njihove žrtve za Hrvatsku slobodni ponovo glumataju jer je narod previše pametan pa ga žele usporiti u zahtjevima za slobodom i ničem više . Zapamtite narod se uvjek bori za slobodu govora stvaranja i sva ljudska prava. Nije nam potreban nikakav zakončić ni bilo kakva črčkarija bilo koje vrste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije