Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U zagrebačku Postulaturu stigao crtež naručen iz haaške ćelije

General Gotovina kroz dva portreta blaženog Ivana Merza naslikao sebe

gotovina
19.11.2009.
u 18:13

Vijest da Gotovina u svojoj ćeliji, nakon što je naslikao zatvorskog kolegu Slobodana Praljka, radi na Merzovu portretu objavio je početkom kolovoza Večernji list.

Haaški zatočenik general Ante Gotovina završio je slikanje portreta blaženika Ivana Merza u svojoj zatvorskoj ćeliji u Scheveningenu. Uz naručeni portret blaženika koji je 5. studenoga stigao u Postulaturu bl. Ivana Merza u Zagreb, Gotovina je naslikao samoinicijativno još jedan njegov portret.

Potvrdio sličnosti
Vijest da Gotovina u svojoj ćeliji, nakon što je naslikao zatvorskog kolegu Slobodana Praljka, radi na Merzovu portretu objavio je početkom kolovoza Večernji list. Merza je haaški pritvorenik pod optužbom za zločine u Oluji naslikao u uniformi dok je bio austrougarski časnik.

– Znajući  tko, gdje, kada i u kojim je okolnostima naslikao ovaj portret blaženog Ivana Merza, ne možemo se oteti dojmu da je umjetnik, svjesno ili nesvjesno, kroz lik blaženika smještenog u prostor zatvorske ćelije izrazio također i sebe te svoje duševno stanje. General Gotovina ostavio nam je trag svoje trenutačne situacije, svoga duševnog stanja.

A u samom licu bl. Ivana Merza možemo čitati i njegovu patnju zbog pretrpljenih i još uvijek trpećih nepravdi koje mu je nanijela tzv. međunarodna pravda. Međutim, kroz svetački lik blaženika s kojim se general preko ove slike duhom identificira, on ne gubi nadu.

S njim ide prema Božjem svjetlu, pravoj slobodi koju jedino Bog daje – objašnjava opat Božidar Nagy, voditelj Merzove postulature koja je portret od generala naručila početkom godine.

Postulator Nagy dodaje kako se general Gotovina suglasio s njegovim komentarima i tumačenjima. Iz udruge kažu da je autorizirao njihovo tumačenje riječima: “Ovom tumačenju nema se što dodati niti što oduzeti.”

Žalost na licu
– Uz ovaj naručeni portret general Gotovina je naslikao još jednu sliku koja prikazuje blaženog Ivana kao studenta u Beču.


I tu nam je sliku poklonio. Imajući na umu činjenice tko je naslikao portret bl. I. Merza, a to je heroj Domovinskog rata i hrvatski general te gdje ga je naslikao – u ćeliji pritvora Haaškog suda, okolnosti – čekanje u neizvjesnosti završetka procesa i izricanja “haaške pravde” – sve to daje slici veliku, jedinstvenu i povijesnu vrijednost – kaže opat Nagy.

Dodaje kako se iz položaja Blaženikova tijela u odnosu na svjetlost i publiku koju gleda mogu iščitati i mnogi elementi iz života i trenutačne Gotovinine situacije.

– Zaustavljen na trenutak u sadašnjosti na prolazu između Križa i Uskrsnuća, na licu bl. Merza možemo pročitati patnju ratnih strahota kroz koje je prošao, surovost ljudske zloće i nepravde što je proživio – sve to ostavlja trag na njegovu izrazu lica. Osjeća se da je pogođen, žalostan i zgrožen nad ljudskim zlom, ali ne očajava, ne ostaje u beznađu – kaže opat Nagy.

Prikaz ozbiljnosti situacije - rata i posljedica
Prvi dojam kad se slika pogleda jest realnost i ozbiljnost jedne životne situacije, konkretno rata i njegovih posljedica. Izbor boja koje okružuju lik blaženika i one kojima je prikazan sugeriraju vojni ambijent. Prostor u kojem se bl. Merz nalazi podsjeća na zatvorsku ćeliju. I sam je bio nekoliko dana u zatvoru kao pitomac Vojne akademije. S desne strane vidi se dio okrvavljena raspela – prisutnost patnje i trpljenja u životu bl. Ivana Merza koje je proživio u ratu, što je uzrokovalo njegovo obraćenje Bogu.

Dakle patnja nije bezizlazna ni crna, nije ispred njega nego iza njegovih leđa, otkupljena je i osmišljena Kristovim križem. S lijeve je strane u gornjem kutu prozorčić kroz koji dolazi svjetlo, što sugerira Kristovo uskrsnuće, oslobođenje. Dakle, Merza ne zaustavlja patnja, on ide prema Božanskom svjetlu i životu – tumači Nagy Gotovininu sliku.

Ključne riječi

Komentara 92

U
U
18:58 19.11.2009.

Ante Gotovina Heroj A ne vi!

U
U
19:01 19.11.2009.

Kolo igra tamburica svira, Teško onom tko Hrvata dira. ~Ala vija propala srbija, Ala avanti predala se Anti.

U
U
19:09 19.11.2009.

Oj Neretvo teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani Tko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije