Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka istinu

Frane Lučić: Lažljivci će u paklu patiti gore nego ja!

'28.08.2013., Tisno - Frane Lucic, jedini prezivjeli vatrogasac, uoci seste godisnjice kornatske tragedije.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
29.08.2013.
u 14:30

Kolege koji su stradali imali su 30 posto više šansi za preživljavanje da je pomoć stigla prije, kaže Lučić

Šest je godina od kornatske tragedije, a gotovo tri godine prošle su od početka suđenja. I sada vam mogu reći, što i svih ovih godina: Istina se ne zna i kriju je! I na sudu su mnogi lagali, a jedino što me tješi jest to da postoji Božji sud i da će oni koji lažu i ako se ne pokaju završiti u paklu i proživljavati patnje gore nego što sam ja na Kornatima!

Frane Lučić jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju, razočaran je, ali i ljutit. Šest godina čeka odgovore zbog čega je na Kornatima živote izgubilo 12 njegovih kolega i zbog čega je on danas 95-postotni invalid.

Strašan odnos

Posljednje tri godine prati suđenje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici preko medija, no i nakon 165 ispitanih svjedoka i vještaka i 60 rasprava, odnosno uoči završnih riječi i presude koja će uslijediti u rujnu, Frane Lučić još ne zna odgovor na pitanje – zašto?!

– Strašan je taj odnos prema kornatskoj tragediji. Pa zar je malo što smo stradali i što smo čekali pet sati pomoć. Kad ja kažem da smo čekali pet sati pomoć, to je tek nekoliko riječi. Čovjek tu rečenicu čuje i ide dalje, ali pet sati muka je strašno. Kolege vatrogasci koji su stradali imali su 30 posto više šanse za preživljavanje da su spasioci došli ranije. Moji kolege bili su spečeni više od mene, a ja sam imao 60 posto opečene površine kože. Znate li koje su to muke? Nitko ne odgovara za to što su spasioci došli pet sati nakon što je vatra prešla preko nas, iako se gotovo odmah nakon tragedije znalo da nam treba pomoć. Sudi se samo Slavici, no gdje su drugi? I zašto na sudu lažu s teorijama kad i sami sebe pobijaju tvrdeći malo da je riječ o eruptivnom požaru, pa potom o eksploziji nehomogene plinske smjese? – postavlja Frane Lučić niz pitanja već godinama i sve je ljući.

Neispunjena obećanja

Osim što on i obitelji poginulih vatrogasaca već šest godina ne dobivaju odgovore na pitanje kako se dogodila kornatska tragedija, Frane Lučić već četiri godine čeka na rješenje svog odštetnog zahtjeva. Od čelnika s lokalne razine, pa sve do najviših državnih dužnosnika stizala su obećanja, no odšteta ni danas nije riješena.

– Ma ne sjeti se mene nitko, nego ovako kad je obljetnica tragedije. Možda je to zato što ja stalno ističem da mi nismo stradali od eruptivnog požara ili eksplozije plinske homogene smjese. To je bila zaostala NATO-ova bomba i jedino ta teorija pukovnika Nediljka Pušića odgovora onome što sam ja doživio – kaže Frane Lučić.

Prije dvije godine ispričao nam je da se na Kornatu sve odvijalo jako brzo i da ih je praktički velika toplina spržila.

– To od kornatske trave nije moglo biti. U trenutku kada je došao nalet vrućine, skinuo sam vizir i vidio u daljini vatricu i puno dima. Vidio sam bijeli, crni i žuti dim. Eksploziju nisam čuo, ali vjerujem da za kornatsku tragediju nije kriv eruptivni požar, jer za to nije bilo ni uvjeta. Kriva je bomba koju je odbacio NATO nakon povratka iz Srbije. Naše ozljede iste su kao ozljede žrtava bombe CBU-87 u Afganistanu – rekao je tada jedini preživjeli vatrogasac s Kornata koji je i danas uvjeren da su stradali od zaostale NATO-ove bombe.

Razočaran je činjenicom da pukovnika Nediljka Pušića, koji je iznio tu teoriju i to potkrijepio određenim dokazima, na sud nitko nije zvao. U prilog toj teoriji idu i tvrdnje pojedinih liječnika da unutarnje ozljede vatrogasaca odgovaraju unutarnjima ozljedama od bombe CBU-87 kakve je NATO koristio u Afganistanu.

>> Frane Lučić i ove godine predvodio tišnjanske žudije

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije