Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uredba o Eurodacu

EK opomenula Hrvatsku: Ne šaljete nam otiske pristiju migranata

migranti
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
10.12.2015.
u 12:44

Hrvatska nipošto nije jedina koju Komisija opominje zbog neučinkovite primjene propisa iz zajedničke azilantske politike

Hrvatska je povrijedila pravo Unije jer nije učinkovita u uzimanju otisaka prstiju migranata i tražitelja azila te dijeljenju tih podataka sa središnjom europskom bazom podataka, sustavom Eurodac, objavila je danas Europska komisija koja je zbog toga službeno opomenula hrvatske vlasti. Opomena je prvi korak u proceduri koja može dovesti i do toga da EK podnese tužbu protiv Hrvatske pred Sudom Europske unije u Luksemburgu. 

Hrvatska nipošto nije jedina koju Komisija opominje zbog neučinkovite primjene propisa iz zajedničke azilantske politike. Još u rujnu EK je donijela 40 odluka o povredi prava Unije protiv 19 zemalja članica, otprije je imala 34 neriješena predmeta, a danas je donijela osam novih odluka protiv Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske i Malte. No, ovo je prvi put da neke od opomena Komisije prema zemljama članicama koje ne provode propise o azilu biva upućena Hrvatskoj. 

– Učinkovita provedba Uredbe o Eurodacu ključna je za funkcioniranje Dublinskog sustava i programe premještanja EU. Europska komisija uputila je u listopadu službene dopise Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji. Ni nakon dva mjeseca ti se problemi nisu učinkovito riješili. Europska komisija stoga je danas odlučila uputiti službene opomene Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji, što je prvi korak postupka zbog povrede prava – priopćila je Komisija.

Eurodac je baza podataka EU s otiscima prstiju tražitelja azila, a uredba propisuje da se podaci prikupljeni uzimanjem otiska prstiju šalju u Eurodac unutar 72 sata, što Hrvatska, prema mišljenju EK, ne čini. 

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prije mjesec dana se javno pohvalio da Hrvatska to ne čini.

– Mi ćemo podatke unositi u zajednički sistem onog dana kad se to počne raditi u hot spotovima u Grčkoj – rekao je Ostojić prije mjesec dana u izjavi koju je prenijela Hina, a neimenovani izvor iz Vlade za Novi list je također potvrdio da Hrvatska ne šalje podatke u Eurodac te da “mi podatke o registriranima nismo ni sa kim dijelili” kako se ne bi kasnije unutar EU moglo dokazivati da je neki migrant, kojeg se želi vratiti odakle je došao, ušao u Hrvatsku. 

>> Velika istraga u državama balkanske rute: Je li pariški bombaš putovao sam?

>> Ostojić o izbjeglicama: Iskorištavala su se i tuđa djeca za prolaz

Komentara 50

OL
olrajt
12:55 10.12.2015.

Kako to? Pa naši crveni nam govore i hvale se da se planovi ABCDEF.....provode besprijekorno!

DU
Deleted user
13:03 10.12.2015.

u eurospkoj komisiji rade samo HDZovci... sigurno će vrdoljak smisliti takav neki odgovor.. hahahahah

VE
verica2
13:01 10.12.2015.

Zar je to moguće? A mediji su nas uvjerili da se Hrvatskoj cijeli svijet divi zbog načina na koji postupa s izbjeglicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije