Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novac iz eu fondova

Prvih 180 mil. eura malim tvrtkama

grcic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.12.2014.
u 15:14

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je da je to veliki uspjeh i da sada počinje jače korištenje novca iz fondova.

Europska komisija prihvatila je Operativni program Konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje 2014.-2020., čime je službeno omogućena alokacija 6,9 milijardi eura europskog novca u Hrvatsku. Za početak dobit ćemo 1 posto, odnosno 69 milijuna eura avansa, a prvi natječaj koji će se otvoriti iz programa je poticanje malog i srednjeg poduzetništva, vrijedan 180 milijuna eura, najkasnije u veljači.

Poduzetnici mogu dobiti i do 45 posto bespovratnih sredstava za ulaganje u istraživanje i inovacije. Ukupno je za poduzetnike u programu rezervirano dvije milijarde eura pa je ovo tek prvi od niza natječaja u idućih sedam godina. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je da je to veliki uspjeh i da sada počinje jače korištenje novca iz fondova.

U programu je oko 3,5 milijardi eura rezervirano za infrastrukturu i zaštitu okoliša, a Grčić je najavio natječaje za projekte proširenja Zračne luke Dubrovnik vrijedne 100 milijuna eura, gradnju vodovoda i odvodnih mreža u Belišću, Valpovu i Virovitici, kao i projekte zbrinjavanja otpada Bikarac, Biljane Donje i Piškornica u prvim mjesecima 2015. Iz tog programa trebao bi se graditi i Pelješki most, ali njegovo financiranje ovisi o studijama koje još nisu gotove.

Država ne može koristiti europski novac za gradnju sveučilišnih zgrada, ali su u pregovorima uspjeli izboriti mogućnost financiranja gradnje studentskih domova i opremu fakulteta. Novca ima i za energetsku učinkovitost javnih i privatnih zgrada pa čak i industrijskih zgrada.

Komentara 14

BU
Bulaba
16:29 13.12.2014.

Grčiću, lažeš. Odobren vam je samo operativni program s listom želja, niti jedan konkretni projekt iz tog programa nije odobren. Niti jedan euro ti nije odobren. Nula. Ništa. Nič.

TA
tajgan
16:10 13.12.2014.

"potvrdio grčić"(namjerno malim),ovo je nešto kao "na sveto nigdarevo",...

CI
cicibela
16:26 13.12.2014.

Grčić nam nije rekao koliko će Hrvatska uplatiti u EU fondove do te famozne 2020. da izračunamo dobit i gubitak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije