Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povećali se rizici

Europska komisija: Planiramo uvesti još stroži nadzor nad Hrvatskom!

Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
25.02.2015.
u 17:48

Odluka o Hrvatskoj govori da makroekonomska neuravnoteženost zahtijeva "odlučnu akciju i poseban monitoring"

Makroekonomski rizici u Hrvatskoj značajno su se povećali i Europska komisija zbog toga planira uvesti još stroži ekonomski nadzor nad Hrvatskom, ovaj put u obliku procedure koja se naziva procedurom smanjenja prekomjernih makroekonomskih neuravnoteženosti. U sklopu te procedure Komisija bi zahtijevala od hrvatske Vlade da predstavi akcijski plan za izlazak iz krize, rekao je europski povjerenik Pierre Moscovici. 

Objavljeno je to u Bruxellesu, na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen paket Komisijinih odluka iz ekonomskog nadzora, među kojima je najviše pozornosti izazvalo popuštanje Francuskoj u obliku produljenja roka za smanjenje francuskog proračunskog deficita. EK popušta Francuskoj tako što predlaže da joj se dopusti još dvije godine, do 2017., za smanjenje deficita ispod 3 posto BDP-a, a jedini "popust" Hrvatskoj koji se može iščitati iz današnje odluke je taj što se ekonomski nadzor ne postrožava odmah, nego u svibnju. 

No, odluka o Hrvatskoj govori da makroekonomska neuravnoteženost "zahtijeva odlučnu akciju i poseban monitoring".

– Komisija će u svibnju, na temelju nacionalnog programa reformi (NPR) i drugih obveza ispunjenja strukturnih reformi koje budu objavljene do toga dana, donijeti odluku o aktiviranju EIP-a (Excessive Imbalance Procedure, tj. procedura smanjenja prekomjernih neuravnoteženosti) – odlučili su danas europski povjerenici.

– U kontekstu prigušenog rasta, odgađanog restrukturiranja poduzeća i žalosnih pokazatelja zaposlenosti, znatno su se povećali rizici vezani uz slabu konkurentnost, goleme vanjske obveze i rastući javni dug, praćeno sa slabim upravljanjem u javnom sektoru – zaključuje Komisija.

Komentara 91

DU
Deleted user
17:57 25.02.2015.

Kako je to moguće kad Milanović kaže da smo bolji od Njemačke?

MO
mozdaznam
18:01 25.02.2015.

ma neeeee !! mi imamo oprost dugova to nema nitko u svijetu i to ce riješiti sve probleme!! sta ce nama nadzor? kad je BDP u minusu svi šute. cim smo poslali 100000 ljudi za njemačku BDP malo porastao odmah sedamdeset članaka da smo izašli iz recesije

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
18:01 25.02.2015.

Pa kaj nije prekjuce izdano priopcenje da i sluzbeno izlazimo iz krize ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije