Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.11.2015. u 12:00

Ideja o vladi nacionalnog jedinstva politički je naivna i vjerojatno neće proći

Otprilike trećini građana koja redovito izlazi na birališta već je godinama dosta političkog duopola HDZ-a i SDP-a. Dosad su svoj bijes prema plavima i crvenima iskazivali tako što su glasali za brojne manje stranke, što je rezultiralo velikim brojem bačenih glasova jer rijetko je tko od njih prešao izborni prag. A onda se, zapravo niotkuda, pojavio Ivan Vilibor Sinčić i u prvom krugu predsjedničkih izbora ostvario nestvarno dobar rezultat – gotovo 300 tisuća glasova (16,4 posto).

Nakon Sinčićeva uspjeha, mnogima je sinula ideja, puno "trećih puteva" natjecalo se na ovim izborima nadajući se da će oni biti novi "sinčići". Glasači kojima je puna kapa i plavih i crvenih glasali su ovaj put za Most, ostale opcije su propale.

U lideru Mosta Boži Petrovu prepoznali su čovjeka koji je dovoljno čvrsta karaktera kojim napokon može razbiti duopol HDZ-a i SDP-a. Treba respektirati način kojim je Petrov osvojio tako puno glasova. Ljudima nije prodavao jeftine fore o "medu i mlijeku", nego je govorio o radikalnim reformama. Naravno da je njegova ideja o vladi nacionalnog spasa, u kojoj bi uz Most jedni do drugih sjedili i HDZ-ovci i SDP-ovci, politički naivna i da vjerojatno neće proći. Ali ona je iz Petrovljeve perspektive zapravo jedino moguća ako stvarno želi velike stranke natjerati na reforme – a za mnoge od njih potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Kako HDZ i SDP odbijaju zajedničku vladu, dva su moguća izlaska iz ove pat-situacije. Prvi je da SDP i/ili HDZ razvale Most po logici tko više Božinih "jelena" odstrijeli, taj će sastaviti vladu. Vladu koja bi nepodnošljivo zaudarala na političku korupciju i koja bi se ogadila biračima, a na koncu i samim "pobjednicima". Drugi su novi izbori. Ne treba ih se bojati; nisu ništa neobično u parlamentarnim demokracijama. Tko bi pobijedio na novim izborima, teško je prognozirati, ali to ovdje nije najbitnije. Bitno je da treba osvijestiti ova dva moguća izlaza. Jedan je politička korupcija par excellence, a drugi su ponovni izbori.

>> MOST ima sigurnih 15 zastupnika – prelaze im dva zastupnika iz 'plavog' tabora i jedan iz 'crvenog'? 

>> Drago Prgomet izbačen iz Mosta zbog sastanka sa Zoranom Milanovićem

Ključne riječi

Komentara 51

Avatar Filipa_Š
Filipa_Š
12:15 13.11.2015.

HDZ kao pobjednička stranka treba preuzeti kormilo države.

DA
davidcro
12:13 13.11.2015.

Milanović i SDP su nesposobni, Plenković na čelu HDZa treba biti premijer!

KL
klokun
12:18 13.11.2015.

Jedino rješenje je formirati vladu id lista koje su bile protiv ove odlazece lopovske vlasti, a protiv lopovske su bili svi i zato ce lopovska partija idući tjedan nestati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije