Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odnosi prema manjinama

DSHV pita zašto Hrvatska i Srbija ignoriraju vojvođanske Hrvate

Milorad Pupovac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
15.03.2016.
u 18:20

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je da je „i ovaj put Srbija pokazala što znači sustavni i djelatni interes za srpsku zajednicu u Hrvatskoj“

Vodstvo vojvođanskih Hrvata pozdravilo je susret premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca i zapitalo se kako to da takvu vrstu pozornosti prema Hrvatima u Vojvodini ne pokazuju ni vlada Hrvatske ni Srbije.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je da je „i ovaj put Srbija pokazala što znači sustavni i djelatni interes za srpsku zajednicu u Hrvatskoj“.

„Takvo što, na žalost, izostaje kada je riječ u Hrvatskoj spram Hrvata u Srbiji. Dodatno sve skupa djeluje otužno, jer su Hrvati iz Vojvodine još prije više od mjesec dana poslali jasne poruke da žele biti primljeni od predstavnika novih vlasti u Republici Hrvatskoj. Jer, i mi imamo što reći ne samo kada je riječ o problemima s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji već želimo iznijeti i naša očekivanja. Ovako smo i dalje isključeni iz hrvatsko-srpskih odnosa“, naveo je Žigmanov.

S druge strane, dodao je on, voljeli bismo kada bi premijer Srbije Aleksandar Vučić očitovao slični interes i za građane svoje države koji su hrvatske nacionalnosti.

„Naime, od 2012.  kada je postao predsjednik srbijanske Vlade, Aleksandar Vučić se ni jednom nije sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, što također držimo i više nego prijepornim. Istodobno, Srpska napredna stranka (SNS) čiji je predsjednik Vučić ima itekako razvijenu komunikaciju s Bunjevcima ne-Hrvatima, koja ovih dana doživljava svoj vrhunac predizbornim koaliranjem s političkom strankom koja niječe pripadnost Bunjevaca hrvatskom narodu“, zaključio je predsjednik DSHV-a.

Premijer Srbije i čelnik SNS-a Vučić primio je u utorak u Beogradu predsjednika SNV-a s kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Hrvatske, kao i problemima srpske manjine u Hrvatskoj.

Vučić i Pupovac sastali su se i koncem siječnja. 

Komentara 25

BA
barkod
18:45 15.03.2016.

Evo to je ta briga za HR u Srbiji. Ovaj Pupovac non stop kmeči, em po medijima, em je svaki čas kod Predsjednice ( i sinoć je bio na Pantovčaku ) , em svaki čas hodočasti po Beogradu kod svojih vojvoda a ovi naši ništa. Od srpskog vodstva nije niti za očekivati da će na bazi reciprociteta učniti nešto za zajednicu hrvata u Srbiji, od Zokine družine uz ministricu regiona nije bilo očekivati da će nešto učiniti za tu zajednicu osim što je u gotovo pola vlade bilo srba, nova vlada nije niti postavila bilo kakovo pitanje u svezi toga. Prije mjesec dana se oglasio ministar vanjskih poslova Kovač ali je ostao pop........ Jer Srbi kakvi već jesu, bizantski mudro razdovojili su organizirane hr zajednice u SR , razjedinili ih ( sistem podjeli pa vladaj) i dosta pametno odgovorili Kovaču, ali to ne znači da HR nema instrumenata , pogotovu sada, da zaštiti zajednice HR u Srbiji i osigurati ista prava za hrvate u srbiji. Dosta detaljno pregledavao službene popise stanovništva u HR i SR nakon II sv. rata. Odlazak Hrvata iz Srbije je u relativnim brojkama isti kao i Srba iz Hrvatske. Relativni odnosi su tu važni jer u povjesti je u apsolutnom broju veći broj Srba u HR nego obrnuto. Ali sa Hrvatske strane nitko ne kmeči i ne laprda, saziva tiskovne konferencije , tužaka po Vijeću Europe ili hodočasti od Beograda do Zagreba.

DU
Deleted user
18:34 15.03.2016.

VL kako ste se tek sada sjetili takve teme otvarati ?

GU
gustirna
19:03 15.03.2016.

hrvati u srbiji trebaju traziti potpuni reciprocitet....tri njihova i hrvatskom saboru tri nasa u srpskoj skupstini...skole,knjige,mediji,dotacije....sve u dlaku isto...pa da vidimo cija mama crnu vunu prede.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije