Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.07.2015. u 12:00

Ono u čemu se većina maturanata, njihovih roditelja i srednjoškolskih profesora slaže jest da je pod hitno treba reorganizirati

Objavom privremenih rezultata državne mature, koje je za sebe mogao vidjeti svaki maturant i njegovi roditelji ako im je dao šifru za ulazak u podatke, te ispitni koordinatori za svoje škole, jučer je konačno završen ljetni ispitni rok državne mature. Konačno, reći će mnogi, jer im je ovogodišnje ljetno testiranje za državnu maturu bilo traumatično, jer nikada nije bilo sigurno hoće li se ispit odgoditi ili ponoviti zato što su pitanja procurila.

Krađa eseja, koja se dogodila prvi put od uvođenja državne mature 2010. godine, curenje tema iz eseja iz hrvatskog i engleskog jezika, čega, također, do ove godine nije bilo, skrenulo je pozornost javnosti, čak i onih koje školstvo pretjerano ne zanima i koji nemaju djecu maturante, na državnu maturu i pitanja – je li dobro organizirana, ima li smisla, treba li opstati ili je možda, kao što neki tvrde, treba ukinuti. Mišljenja o tim pitanjima su podijeljena, odgovori još i više.

Ono u čemu se većina maturanata, njihovih roditelja i srednjoškolskih profesora slaže jest da je pod hitno treba reorganizirati. Jedni bi je podijelili po područjima, drugi smatraju da je treba polagati elektroničkim putem, a treći da se mora smanjiti broj lokacija na kojima se piše. Sve te ideje pojavile su se nakon niza kikseva koji su pratili ovogodišnju državnu maturu. A državna matura je, kako je na početku bilo zamišljeno, trebala onemogućiti korupciju u školstvu.

No, od onog što je trebala biti i što danas jest put je bio kratak i strmoglav. “Ono što imamo danas samo su ostaci ostataka onoga što je projekt bio i predstavljao za vrijeme mog mandata”, komentirao je nedavno i bivši ministar obrazovanja prof. dr. Dragan Primorac koji ju je uveo 2010. godine. Od aktualnog ministra prof. dr. Vedrana Mornara više ne možemo očekivati da će išta poduzeti kako bi se državnoj maturi vratila vjerodostojnost, ali nekom budućem ministru obrazovanja, došao on s ljevice ili desnice, mora biti jasno da je državna matura postala jedan od većih problema koji će trebati riješiti.

Komentara 7

Avatar stravaxx
stravaxx
16:50 14.07.2015.

normalno da treba opstati u ovih šest sedam godina zdrobili oko 300 milijuna kuna na to sr*nje od tko zna čega. a kakvo ti je to četverogodišnje školovanje ako je samo bitna matematika, hrvatski i strani jezik. čemu ostalo???

Avatar stravaxx
stravaxx
16:53 14.07.2015.

pitanje je dana kad ćemo imati nekakav gumbić na kaputu koji će nam prevoditi kad razgovaramo s kinezom i preračunati na pet decimala koliko kaj košta. hrvati kak i navek barem sto godina kasne. pa ljdi u 21. stoljeću smo a slijedi 22. a u hrvata ko da bu išlo unazad. čudan neki sistem. ma i nije. u lovi je vic. ma nek se troši kad se ima. ma treba matura nakon svakog razreda.

PA
_Pablo_
20:09 14.07.2015.

Državna matura je dobro osmišljen način zarade na štampanju testova.Nikakva korist od nje i triba je ukinut.Neorganizirano,kaotično i loša kopija od drugih država koje imaju daleko bolji obrazovni sustav i program u školama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije