Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zemlja apsurda

Država ovršila Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu i uzela 909.322 kune

NSK zgrada
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
28.04.2014.
u 12:15

Doprinosi - 
Do ovrhe u tom iznosu došlo je zbog neplaćenih doprinosa iz 2001.

Hrvatska doista postaje država apsurda. U paničnoj potrazi za svježim novcem, država je, iako zbog svojih propusta, počela plijeniti državne institucije.

Tako je ovih dana Linićevo Ministarstvo financija, točnije Porezna uprava, ovršila račun Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koju je, da ironija bude potpuna, baš prošlog tjedna posjetio i premijer Zoran Milanović. Iznos ovrhe nikako nije simboličan. Riječ je čak o 909.322 kune!?

Birokratska zavrzlama

– Informacija je o ovrsi, nažalost, točna – potvrdila nam je glavna ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko koja je nedavno morala novinarima objašnjavati zašto ta krovna knjižnična, i ne samo knjižnična ustanova u zemlji, koja u svojim trezorima čuva neprocjenjivo kulturno blago, nema novaca čak ni za toaletni papir za svoje brojne korisnike.

– Do ovrhe je došlo slijedom neisplaćenih doprinosa te poreza na božićnice iz 2001. godine koje su isplaćene zaposlenicima po ovrhama krajem 2006. godine i početkom 2007. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta bilo je obvezno isplatiti ustanovama troškove u vezi sa spomenutim ovrhama. Troškovi postupka sastojali su se od glavnice u ukupnom iznosu 2,715.620,15 kuna, koji je MZOS isplatio tijekom prosinca 2006. i siječnja 2007. Osim toga, MZOS je trebao isplatiti i iznos od 1,667.578,82 kune za doprinose, poreze i prireze. Međutim, MZOS je 17. listopada 2007. djelomično podmirio obračunato dugovanje za poreze i prireze u iznosu 953.203,00 kune. NSK je tada isplatila obračunate poreze i prireze te dio doprinosa u raspoloživom navedenom iznosu – tumači glavna ravnateljica ovu birokratsku zavrzlamu za koju je odgovorna još vlada Ivice Račana, u kojoj je, ako nas sjećanje ne vara, sjedio i današnji ministar financija Slavko Linić koji danas, čini se, ima amneziju.

Od te 2007. godine, ostao je dio duga od 714.375 kuna koji se godinama iskazuje kao nepodmiren, na što MZOS do danas nije reagirao.

Šlamperaj star 14 godina

Taj je iznos u međuvremenu zbog kamata narastao na više od 909.000 kuna te je konačno ovrhom i namiren od NSK kojoj su proračunska sredstva za redovno poslovanje u 2013. u odnosu na 2012. godinu smanjena za više od pet milijuna kuna. Takvo rezanje u NSK ocijenili su alarmantnim. A sad im je još opustošen i račun!

– NSK nema sredstava za plaćanje starog duga državi jer iznos od tih 909.360 tisuća kuna zbog zadanih proračunskih limita ne može biti uključen u financijske planove NSK. U nekoliko navrata knjižnica se obraćala i  Ministarstvu financija – Poreznoj upravi sa zamolbom za otpisom dugovanja. No, 26. ožujka 2014. godine Ministarstvo financija – Porezna uprava donijelo je Rješenje o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava NSK koje ima na računu, na osnovi ovršne isprave do podmirenja dugovanja u ukupnom iznosu od 909.360, 22 kune. S time je upoznato Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te slijedom navedenog, zajedno s Vladom RH i u suradnji s NSK, intenzivno radi na pronalaženju načina rješavanja trenutačnog problema – ističe Dunja Seiter-Šverko. Glavna ravnateljica sada je platila državni šlamperaj star punih četrnaest godina.

>>Prodajom ovršenih predmeta porezna naplatila 670 mil. kuna

>>Otvoreno pismo poduzetnika Despota predsjedniku, premijeru i ministrima

Komentara 30

GI
gismund
12:26 28.04.2014.

kakva neviđena sramota! vlada mora pod hitno dati ostavku i raspisati nove izbore umjesto da danas gura sve dublje i dublje!

ZA
zagabria1
12:39 28.04.2014.

Apsurdi se nižu jedan za drugim, možda ćemo doći i u Guinessovu knjigu. Šta je slijedeće, da stave masku i krenu na banke i kladionice

Avatar noemy-no
noemy-no
12:41 28.04.2014.

U ovoj zemlji ocito vlada mafija. Drzava sama sebi izvodi ovrhe, pa to nema nigdje na svijetu. Ako je knjiznica nacionalna, znaci da je drzavna i drzava treba da je financira. Nije kulturna ustanova poduzece da pravi profit, nego nacionalna kulturna bastina, kao muzeji, kao galerije, kao sva nacionalna blaga, od neprocjenjive vrijednosti za svaku svaku kulturu i za svaki narod. Ljudi cuvaju kao u oko u glavi svoju kulturu, a vidi sta ovi izvode. Privatizirali su drzavu Hrvatsku, drzavne kancelarije, ta drzava uopce nije u vlasnistvu gradjana, nego je mafije posjeduju, po svemu sudeci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije