Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUNA U SPLITU

Društvo Marjan: Vila Dalmacija ne smije postati Zabranjeni grad

28.02..2012., Split - Meje, Ostavstina Josipa Broza Tita. Vila Dalmacija danas s njom upravlja grad Split.
Foto: Tino Juric/PIXSELL
17.02.2015.
u 18:00

Protive se namjeri vlasti da bivšu Titovu rezidenciju da na plodouživanje privatniku

Društvo Marjan usprotivilo se najavi splitske vlasti da će kompleks rezidencije Vila Dalmacija, koja se s pripadajućim šumskim površinama nalazi u zaštićenom području Park-šume Marjan, ponuditi na plodouživanje privatnom investitoru.

– Protivimo se najavljenoj promjeni namjene kompleksa Vile Dalmacija bez pokretanja šire i demokratskije javne rasprave. Naime, sadašnjem kompleksu vile, u koji spada i područje znanstvenog centra MedILS, GUP-om je predviđena javna i društvena namjena, a prenamjeni prostora u turističku trebaju prethoditi izmjene GUP-a – upozoravaju u otvorenom pismu.

Napominju kako bi vila mogla postati dio kulturne ponude Splita koji se bori za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. Podsjećaju i Baldasarovu vladajuću garnituru kako su uoči dolaska na vlast sve stranke koje je čine potpisale Kodeks za Marjan, koji za kompleks Vile Dalmacije pretpostavlja analizu stanja i određivanje buduće namjene, poštujući odredbe Zakona o zaštiti prirode. Širi prostor, posebno obalni, obećali su otvoriti za javnost uz uklanjanje zida na Kašteletu i uređenje pješačke staze do Kašjuna. Ivo Baldasar, sadašnji gradonačelnik, to je potpisao u predizbornoj kampanji i sebi odredio za rok njezina izvršenja sredinom 2014., napominju u društvu Marjan.

– Vila Dalmacija dosad je bila "zabranjeni grad" koji nam je u naslijeđe ostavio totalitarizam. Ne dopustimo da u budućnosti bude Zabranjeni grad koji nam je namirio turizam – napisali su članovi Upravnog odbora Društva Marjan tražeći od Baldasara da ispuni obećano. 

>> Investitori se kod vas mogu osloniti jedino na sebe 

>> Brijuni: Može 100 soba više i golf i tenis na 8000 kvadrata

Komentara 4

VG
Veseli Gost
19:55 17.02.2015.

Otkuda Vila Dalmacija? Ja stalno citam da je Tito sve pokrao. Nestalo je Kulmerovi Dvori (to je sada Todoriceva vila ) Nestati ce i Vila Dalmacija. Sda samo treba cekati par godina da ve vidi cije ce to biti.

Avatar sidex
sidex
18:13 17.02.2015.

Hrvatski se Samoupravljači odnosno sindikati svemu protive, jer oni misle da je i dalje sve njihovo i da mogu sve badava iskorištavati i uništavati kao i za vrijeme komunizma. Oni se na žalost ne mjenjaju i uništavaju svaku novu ideju ili prijedlog privatizacije, jer znaju da im time nestaje zona djelovanja, što nikako ne mogu prihvatiti jer oni se i dalje bore za povratak samoupravljanja i komunizma gdje će valja opet sve biti njihovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije