Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sinčić i Živi zid prosvjedovali

Dosta je bilo otimanja imovine građana i poduzetnika

Živi zid
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
01.07.2015.
u 14:00

Aktivisti Živog zida predvođeni bivšim predsjedničkim kandidatom Ivanom Viliborom Sinčićem prosvjedovali su u srijedu pred Trgovačkim sudom u Slavonskom Brodu kako bi ukazali na štetne prakse bankara.

Aktivisti Živog zida predvođeni bivšim predsjedničkim kandidatom Ivanom Viliborom Sinčićem prosvjedovali su u srijedu pred Trgovačkim sudom u Slavonskom Brodu kako bi ukazali na štetne prakse bankara. Kažu kako banke u suradnji s odvjetničkim društvima uništavaju male poduzetnike u građevinskim pothvatima, jer nakon što pristanu financirati projekte, usred realizacije povlače se ili mijenjaju uvjete zbog kojih kamate postaju veće od glavnice.

- Dosta je bilo otimačine imovine običnih hrvatskih građana i poduzetnika. Ovo je anarhija, divlji zapad – rekao je Sinčić. Neposredan povod za okupljanje bio je  ročište između brodske tvrtke "Euroinženjering" u stečaju i Zagrebačke banke. Stečajni upravitelj je za 5,7 milijuna kuna prodao zgradu ove tvrtke na zagrebačkom Črnomercu, u koju je Živi zid zajedno sa suvlasnicima Zvonkom Pezerom i Ivom Dujmićem naselio 18 obitelji koje nisu imale gdje živjeti. Kako je zgrada prodana, stanari će morati iseliti.

- Podigli smo kredit u banci, ali ona je u međuvremenu raskinula ugovor i zgrada je ostala nedovršena. Ovrhom su sjeli na našu nekretninu, uzeli nam svu imovinu i raspolažu s njom kako hoće – rekao je Dujmić. Pred zgradom suda danas su bili i stanari sporne zgrade u Zagrebu.

- Uselili smo se prije godinu dana, jer nismo imali novaca za plaćanje podstanarstva. Vjerojatno će nas deložirati i završit ćemo na ulici. Istina je da smo se uselili protivno zakonu, ali zar je po zakonu i da obitelji nemaju kako živjeti – pita se Dragan Zorić, jedan od stanara. Sinčić kaže kako prodaja nekretnine brodskih poduzetnika predstavlja samo još jedan primjer prijevare od strane banaka.

- U posjed zgrade nitko neće ući, jer naši aktivisti to neće dozvoliti. Obitelji koje ondje žive uredno plaćaju sve režije i moraju imati uvjete za život. Pozivam i druge poduzetnike koji su došli u ovakvu situaciju da nam se jave – rekao je šef Živog zida.

Stečajni upravitelj "Euroinžinjeringa" Krešimir Tomac, međutim, tvrdi kako je stečaj proveden po zakonu. Zgrada je, potvrđuje, prodana, a novog vlasnika treba pitati hoće li deložirati postojeće stanare.

- Banka ima potraživanje koje je priznato i temeljeno je na aktima koje su vlasnici potpisali. Nakon prodaje nekretnine, vjerovnici će biti namireni i time se stečaj privodi kraju - rekao je Tomac.

>> Živi zid podigao kaznenu prijavu protiv NN počinitelja

Komentara 5

DU
Deleted user
15:38 01.07.2015.

Molim vas novinare, a osobito urednike portala VL-a, nemojte više pisati BIVŠI PREDSJEDNIČKI KANDIDAT. To je postalo degutantno nabijanje popularnosti Ivanu i njegovoj djevojci. Pa ja sam prije 20-tak godina mogao postati general, a danas sam samo umirovljenik.Pustite što jeje bilo...ili ako već na tome inzistirate , rasčlanite do kraja priče što mu je dao crveni pop Grubišić i ostali propaliteti. Kako bi se ta priča konačno zatvorila. Ovako samo tjerate vodu na anarhistički mlin balavaca željnih slave i kruha bez motike.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:51 01.07.2015.

Bankari su legalizirani lihvari. To su kamatari koje drzavni aparat stiti i obavlja prisilne naplate. Slicno tome su tzv. "javni biljeznici" u biti javni lopovi koji pune drzavni proracun tako da cijede kao limun gradjane ove drzave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije