Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne očekujte med i mlijeko

Dok svi bježe raditi u inozemstvo, ona je ostavila posao i vratila se u Hrvatsku

Andrea Pisac Freškura
Foto: Privatni album
27.02.2016.
u 22:07

Andrea Pisac Freškura nakon uspješnih deset godina vratila se iz Londona u Hrvatsku

Za razliku od brojnih Hrvata koji su 'sreću' pronašli u inozemstvu, Andrea Pisac Freškura nakon uspješnih deset godina vratila se iz Londona u Hrvatsku.

Ova književnica i znanstvenica u London je otišla 2003. godine gdje je završila anglistiku i kroatistiku. Kasnije se i zaposlila u struci za što je dobivala plaću od dvije tisuće funti, odnosno 20.000 kuna, piše tportal.

– Upoznala sam književne agente s kojima sam pregovarala za roman koji sam počela pisati na engleskom. Svi su našli za shodno da mi dirigiraju sam proces pisanja. Rekli bi mi - OK, izdat ćemo ti roman ako bude više krvi, više balkanski. Ne smije autorski glas biti suptilan, moraš se razgolititi. Svi su išli za stereotipom Hrvatske kao 'buretom baruta'. Ljubavna priča s Balkana nikog ne zanima. Daj nam rat, ubijanja, krađu, korupciju, ratne zločine. Toliko mi je to dosadilo da sam rekla - nema šanse – priča mlada književnica koja se nakon toga odlučila vratiti u Hrvatsku zbog čega poručuje svim mladima koji odlaze iz naše zemlje:

– Ne očekujte da će biti med i mlijeko ako odlučite otići. Moj savjet istima – odite. Zaposlite se, okružite se ljudima i - pogledajte se u ogledalo nakon nekoliko godina. Ako se još uvijek prepoznajete, bingo. Šanse za to su tanke, neke druge stvari su deblje. Manevriranje između biti i imati je nešto od čega nikada nećemo dobiti vozačku dozvolu – zaključuje ona.

>> U Njemačkoj zarađuje tri hrvatske prosječne plaće 

Komentara 89

DU
Deleted user
22:53 27.02.2016.

K svim ovim negativnim stvarmai što je dospođa navela, treba navesti da je London jako skup grad i da su 2000 Funti puko preživljavanje! Mala poruka našim kratkovidnim novinarima: prestanite pretvarati strane plaće u Kune. Time sugerirate potencijalnim iseljenicima kako se u nekim zemljama "puno" zarađuje, ali im ne pretvarate cijene života u Kune, kako bi vidjeli da je život u Kunama tamo jako skup (20 000 Kn u Hrvatskoj puno, u Londonu jako malo)…

DU
Deleted user
22:31 27.02.2016.

Doma je najlljepše. Pa kako je da je.

LU
lucio2
22:18 27.02.2016.

Eto sto nam je to zajednicka drzava sa Srbijom donijela - svi nas smatraju balkanskim divljacima. Treba ce dosta vremena za promijeniti tu sliku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije