Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik RS

Dodik: Srbi nisu za BiH, ali mi smo racionalni i poštujemo Dayton

'21.10.2010., Banja Luka - Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i premijer RS. Photo: Dejan Moconja/VLM/PIXSELL'
Dejan Moconja/VLM/PIXSELL
08.09.2013.
u 22:30

Bošnjaci su u dva navrata za hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabrali Komšića koji se ponaša poput nenavođene rakete i ne zna se koga predstavlja.

– Nismo spremni praviti bilo kakve ustupke Bosni i Hercegovini – rekao je u razgovoru za BiH izdanje Večernjeg lista Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

– Ako bismo doveli u pitanje način izbora člana Predsjedništva, otvorila bi se ista opasnost s kojom su se suočili Hrvati. Bošnjaci su u dva navrata za hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabrali Željka Komšića koji se u načelu ponaša poput nenavođene rakete, za kojega se ne zna koga uopće predstavlja. Osnovno je daytonsko i ustavno načelo da zastupa interese hrvatskog naroda. Mi Srbi ne želimo doći u jednu takvu poziciju. Republika Srpska i dalje će birati svoga člana Predsjedništva izravno na izborima i u tome postoji konsenzus svih srpskih stranaka. U vezi s tim neće biti promjena – kaže Dodik.

– Mi želimo put u Europu, ali oni koji navodno brane i štite BiH ne žele pružiti priliku ključnog konsenzusa koji bi riješio sve probleme. A to je da svi budu ravnopravni. Sav zastoj isključivo je vezan uz tu činjenicu. BiH može biti zajednička zemlja triju naroda s dva entiteta ili njih više ako se tako dogovorimo, ali ne može biti zemlja jednoga naroda i bez srednje razine vlasti. Mi nemamo ništa protiv da se u okviru Federacije BiH uspostavi teritorijalna jedinica koja bi predstavljala jednu federalnu republiku s hrvatskom većinom. U tome kontekstu se spominjalo da bi federalno Sarajevo moglo postati distrikt. No, to je sada stvar prošlosti.

– Mi nismo za BiH, ali istodobno želim reći da smo racionalni i da poštujemo međunarodni sporazum iz Daytona. I kada sam govorio o samostalnosti Republike Srpske, uvijek sam govorio u kontekstu budućih rješenja u kojima neki traže ukidanje entiteta, na što sam uvijek reagirao time da bi entiteti trebali biti samostalni – kaže Milorad Dodik.

>>Milorad Dodik: Srbe u Haagu žele okriviti za sve i svašta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije