Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uplate i stranci

DIP u provjeru računa i HDZ-a i Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
12.12.2014.
u 18:43

Na donatorskoj večeri predsjedničke kandidatkinje donacije su išle i HDZ-u kako bi se doskočilo tome što se novac vraća donatorima ako ga se prikupi više od dopuštenog

Državno izborno povjerenstvo, nakon prijave GONG-a, provest će opsežnu provjeru redovnog poslovanja HDZ-a i nadzor posebnog računa njihove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

Možda pozovu i poreznike

Nakon prvih provjera, odlučit će hoće li u istragu uključiti i druga tijela poput Porezne uprave. Potvrdila nam je to Aleksandra Jozić Ileković, potpredsjednica DIP-a.

– Nije to čas posla i ništa neće ostati neprovjereno – dodala je.

GONG je, naime, prijavio HDZ zbog donatorske večere na kojoj su se prikupljale donacije za predsjedničku kampanju K. Grabar Kitarović. GONG zanima jesu li donacije za nju uplaćivane tvrtki Glasnik u vlasništvu HDZ-a koja je bila organizator te večere pa je ta tvrtka novac potom uplaćivala na račun K. Grabar Kitarović. GONG zanima i je li HDZ izravno, umjesto da to ide preko posebnog računa kandidatkinje, plaćao troškove njene kampanje. Naime, prema Zakonu o financiranju predsjedničke predizborne promidžbe, sve uplate moraju ići preko posebnog računa kandidata. Dakle, nitko ne smije biti posrednik, kao što GONG zanima je li to bila tvrtka Glasnik i svi troškovi se moraju plaćati s tog računa.

Zanimljivo je i to što su donatori, prema ugovoru o donaciji, novac mogli uplatiti ili K. Grabar Kitarović ili HDZ-u, Budući da je večer u Westinu prošle nedjelje bila zamišljena kao donatorska za Kolindu, postavilo se pitanje zašto se novac mogao uplaćivati i na račun stranke. Kada se prouči Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, može se doći do dva zaključka. Prvo, ukupni iznos koji kandidat za predsjednika može potrošiti u kampanji jest osam milijuna kuna. Dakle, ako se prikupi više od tog iznosa, on mora biti vraćen donatorima. U HDZ-u su očito procijenili da bi na pet donatorskih večera (tek je održana prva na kojoj je prikupljeno više od milijun kuna) mogli prikupiti i više od osam milijuna kuna, a da novac ne bi “propao”, donacije su se mogle uplatiti i HDZ-u. Drugo, prema zakonu, u trenutku zatvaranja posebnog računa, ako na njemu ima novca koji u kampanji nije potrošen, on se razmjerno uplati mora vratiti donatorima.

Glasnik ne prikuplja novac

Ako je pak taj višak novca novac koji je kandidatkinji uplatila stranka, onda se on vraća stranci, dakle HDZ-u, a stranka ga dalje ne vraća donatorima. HDZ u tom dijelu vjerojatno nije kršio zakon nego je “doskočio” situaciji kako ne bi ispustio nijednu doniranu kunu. U HDZ-u pak odgovaraju da je tvrtka Glasnik bila samo tehnički organizator večera i da nema veze s ugovaranjem i prikupljanjem donacija. Umjesto angažiranja vanjske agencije, angažirali smo svoju tvrtku, odgovorili su u HDZ-u.

>>Ova kampanja ne bi živnula ni da nekome otkriju ljubavnicu

>>U jednoj večeri skupili više od milijun kuna za Kolindu Grabar Kitarović

Komentara 69

VB
Veseli Bekrija
19:08 12.12.2014.

"Budući da je večer u Westinu prošle nedjelje bila zamišljena kao donatorska za Kolindu" - odakle novinarki tako nešto? - Evo, ja ću danas platiti HDZ-u (a neovisno od toga i Kolindi) baš za inat! Jel' to protuzakonito?! Prestanite više s tim podmetanjima!

VB
Veseli Bekrija
19:01 12.12.2014.

Puno je pravo svakog donatora dati novac, bilo HDZ-u bilo Kolindi na poseban račun, ako i kako to odluči onaj koji daje, sukladno limitima koji su utvrđeni Zakonom. Zato dragi novinari, nemojte širiti laži. Glasnik d.o.o. nije prikupljao nikakve novce! Sve je pokriveno ugovorima između primatelja i davatelja i možete se derati koliko hoćete!

KA
KarloIvic
19:02 12.12.2014.

Kad je netko potencijalna prijetnja drugim kandidatima jasno je da ga se napada na sve strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije