Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NADOLAZEĆI IZBORI

DIP objavio uputstva za lokalne izbore 21. svibnja

25.05.2014., Zagreb -  Lokalni izbori, ilustracija glasovanja Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
01.02.2017.
u 16:00

DIP upozorava predlagatelje kandidacijskih lista i kandidata da se u postupku kandidiranja ne smiju koristiti obrasci koji su se koristili na dosadašnjim redovnim i prijevremenim lokalnim izborima

Državno izborno povjerenstvo (DIP) upozorilo je u srijedu ovlaštene predlagatelje kandidacijskih lista i kandidata da su u postupku kandidiranja na lokalnim izborima, koji će se održati 21. svibnja, dužni koristiti samo obrasce koje će im to tijelo propisati te je izvijestilo o načinu ostvarenja aktivnog i pasivnog biračkog prava državljana drugih država članica Europske unije.

Obrasci za postupak kandidiranja na lokalnim izborima - obrasci za podnošenje prijedloga kandidacijskih lista, prijedloga kandidatura, obrasci za prikupljanje potpisa birača potrebnih za predlaganje kandidacijskih lista, odnosno kandidata, obrasci o očitovanju kandidata o prihvaćanju kandidature i drugo, bit će dostupni u prodavaonicama "Narodnih novina" kao i na internetskim stranicama DIP-a odmah nakon stupanja na snagu odluke Vlade o raspisivanju lokalnih izbora.

S danom objave navedenih obrazaca, ovlašteni predlagatelji mogu započeti s prikupljanjem potpisa birača potrebnih za predlaganje kandidacijskih lista i kandidata, i to samo na obrascu propisanom za provedbu predstojećih lokalnih izbora.

DIP upozorava predlagatelje kandidacijskih lista i kandidata da se u postupku kandidiranja ne smiju koristiti obrasci koji su se koristili na dosadašnjim redovnim i prijevremenim lokalnim izborima.

Prijedlozi kandidacijskih lista i kandidatura moraju biti zaprimljeni u nadležnom općinskom, gradskom, županijskom izbornom povjerenstvu odnosno Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba u roku 14 dana od dana stupanja na snagu odluke Vlade o raspisivanju lokalnih izbora.

Biračko pravo državljana drugih država EU

Na osnovi Zakona o lokalnim izborima te Zakona o pravu državljana drugih država članica Europske unije u izborima za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, državljani druge države članice Europske unije, koji imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj prema Zakonu o strancima, i to u jedinici lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave u kojoj se izbori provode, imaju pravo birati članove predstavničkih tijela te jedinice (aktivno biračko pravo) i pravo biti birani, odnosno kandidirati se za člana predstavničkog tijela te jedinice (pasivno biračko pravo).

Kako bi mogli ostvariti svoje aktivno biračko pravo državljani druge države članice Europske unije, koji imaju prebivalište ili boravište na području jedinice u kojoj se izbori provode i žele glasovati na predstojećim izborima dužni su podnijeti zahtjev za upis u evidenciju birača državljana država članica Europske unije, najkasnije u roku od 30 dana prije dana izbora, dakle najkasnije 20. travnja.

Navedeni zahtjev državljani druge države članice Europske unije podnose uredu državne uprave u županiji, odnosno Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba koji vode registar birača, prema mjestu njihova prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj.

Kontakt podaci nadležnih ureda državne uprave dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva uprave – https://uprava.gov.hr/.

Ovjerene izjave

Uz zahtjev za upis u evidenciju birača državljana država članica EU navedene osobe dužne su predočiti od javnog bilježnika ovjerenu izjavu, u kojoj je navedeno njihovo državljanstvo, adresa njihovog prebivališta ili boravišta na području jedinice gdje se provode izbori, i izjavu da nisu lišeni prava glasovanja u državi članici EU čiji su državljani.

Kako bi mogli ostvariti svoje pasivno biračko pravo državljani druge države članice EU, koji imaju prebivalište ili boravište u kojoj se provode izbori mogu se kandidirati i biti izabrani za pod istim uvjetima koji vrijede za državljane Hrvatske propisanim Zakonom o lokalnim izborima i pod uvjetom da u Hrvatskoj i državi članici EU čiji su državljani nisu pojedinačnom presudom u kaznenom postupku ili presudom u građanskom postupku lišeni prava na kandidiranje.

Ako se na prijedlogu kandidacijske liste za izbor članova predstavničkog tijela jedinice na navedenim izborima nalazi kandidat državljanin druge države članice EU, uz prijedlog kandidacijske liste mora biti priložena od javnog bilježnika ovjerena izjava kandidata u kojoj je navedeno njegovo državljanstvo i adresa njegovog prebivališta ili boravišta na području jedinice u kojoj se izbori provode i dokaz, odnosno dokument nadležnih tijela vlasti države čiji je državljanin kojim potvrđuje da nije lišen prava da se kandidira u toj državi ili dokument da takva diskvalifikacija u toj državi nije poznata.

U slučaju da kandidat-državljanin druge države članice EU ne dostavi nadležnom izbornom povjerenstvu navedeni dokaz, odnosno dokument, njegova kandidatura smatrat će se nepravovaljanom.

>> Pernar: Kandidirat ću se za gradonačelnika Zagreba da moji prijatelji ne bi glasovali za vas. Mrak-Taritaš: Super, kolega

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije