Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legitimna odluka

Odgođena sjednica Odbora za pravosuđe jer Vlada nije dala mišljenje na izvješće DORH-a

Dinko Cvitan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
17.05.2016.
u 15:20

-Nemam nikakvih naznaka kakvo će mišljenje Vlada dati na naše izvješće. Moja dužnost je doći u Sabor i braniti izvješća o radu državnih odvjetništava, svih u RH, kazao je Cvitan

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan danas je pred Odborom za pravosuđe trebao predstaviti izvješće o radu DORH-a za prošlu godinu, no na zahtjev vladajućih, sjednica je odgođena dok Vlada ne da mišljenje to izvješće. Cvitan je ustvrdio da je to legitimna odluka odbora po kojoj je on dužan postupati.

 -Nemam nikakvih naznaka kakvo će mišljenje Vlada dati na naše izvješće. Moja dužnost je doći u Sabor i braniti izvješća o radu državnih odvjetništava, svih u RH, dakle to je DORH, to su 15 županijskih, 22 općinska državna odvjetništva i Uskok i tu su izvjesni podaci o stanju i kretanju kriminaliteta i o postupanjima radi zaštite imovinskih interesa RH. Dakle, izrijekom je u Zakonu o državnom odvjetništvu propisano da se ne raspravlja o pojedinačnim predmetima, a cilj je da Sabor donese određene mjere kao što je to učinio prošle godine, koji bi obvezao druga ministarstva i druga nadležna državna tijela da poduzimaju određene radnje u cilju što učinkovitijeg kaznenog progona počinitelja kaznenih djela i zaštite imovinskih interesa RH – pojasnio je Cvitan nakon što je sjednica odgođena.

Tvrdi da se danas predmeti rješavaju puno brže nego kada su istragu vodili istražni suci.

- Imate podatak da je 2014. godine u svibnju na temelju odluke Vrhovnog suda RH državnim odjetništvima dostavljeno preko 338 predmeta s 888 okrivljenika i u svim tim predmetima istrage su trajale najmanje 3 godine. Neke su trajale i 20 godina. Sada su rokovi za provođenje istrage daleko kraći i DORH provodi istragu u zakonom propisanim rokovima – kaže Cvitan te dodaje kako su, nakon što se lani žalio na loše uvjete rada državnih odvjetnika, oni sada popravljeni.

Novinari su ga pitali je li DORH pokrenuo kakvu istragu po pitanju slučaja Ina-Mol koji se veže uz supružnike Karamarko, no Cvitan je uzvratio da o tome ne može ništa reći.

-Državno odvjetništvo načelno odgovara na pitanje što radi ili što ne radi, u svakom slučaju Državno odvjetništvo postupa sukladno zakonu. Ja ne mogu govoriti da li provodimo ili ne provodimo izvide – kazao je Cvitan.

Upitan bi li potvrdio da se provode izvidi, Cvitan ponovno moli novinare da ga to ne pitaju.

- Ne treba s moje strane kao glavnog državnog odvjetnika podgrijavati neke političke vatre jer državno odvjetništvo se ne bavi politikom nego progonom počinitelja – tvrdi Cvitan te dodaje kako politika nikako ne utječe na njegov rad. Nije mogao odgovoriti ni na pitanja ima li posla za Državno odvjetništvo nakon izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je bivši šef SOA-e Dragan Lozančić bio privatni obavještajac bivšeg premijera Zorana Milanovića, kao ni istražuju li se navodi o krađama mandata. Potvrdio je da su u tijeku izvidi vezano uz slučaj MIG-ova.

U ponovljenom suđenju za Fimi Mediju svi su optuženici rekli da se ne osjećaju krivima, uključujući i bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića koji je na prvom suđenju priznao da je iz državnih instiucija i tvrtki izvlačio novac za HDZ-ov crni fond, pa je Cvitan upitan što znači ta promjena iskaza. Odgovara kako iskaz i dalje vrijedi jer je dan pred raspravnim vijećem.

- Okrivljenici su se iskazali pred sudom da se ne osjećaju krivima. To još uvijek ne znači da su promijenili svoj iskaz. Kad dođete trenutak iznošenja obrane, tada ćemo čuti što će oni kazati. Tužiteljima je cilj i zadaća da u kaznenom postupku dokažu ono što piše u optužnici, a ja smatram da će pored siline dokaza koji se nalaze u tom predmetu tužitelji dokazati – kaže Cvitan.

Na komentar kako je dojam da u posljednjih godinu padaju neke USKOK-ove optužice, Cvitan uzvraća kako on misli da je tu riječ samo o dojmu.

 - Činjenica je da što se tiče USKOK-ovih optužnica da ih je 98 posto potvrđeno, a što se tiče uspješnosti, ona je na razini 94 posto osuđujućih presuda, prema tome, oni koji govore o tome da padaju optužnice, da se gubi nekakav tempo, su potpuno u krivu – tvrdi Cvitan.

Nakon što je danas odgođeno suđenje Marini Lovrić Merzel, njen odvjetnik Čedo Prodanović je rekao kako "sve što USKOK servira sudovima ne prolazi, pa njihova statistika dolazi na primjerenu razinu".

-Gospodin Prodanović očigledno ne barata pravim podacima, vjerojatno nije pročitao izvješća, ali to nije bitno. On je branitelj u tom postupku i on ima pravo pričati što hoće. Mi smo nažalost u poziciji da ne možemo govoriti otvoreno na način na koji mogu govoriti odvjetnici u konkretnim predmetima – komentirao je Dinko Cvitan.

>>Cvitan: Jasna Omejec 'upozorenjem' narušava neovisnost DORH-a

Komentara 4

DE
Demokracija
17:08 17.05.2016.

Apsurdno je da u državnim odvjetništvima radi 50% manjinaca. To je nečuveno. Pogotovo oni koji su povezani sa ratnim zločinima i ostalim kriminalnim radnjama.

NA
Nadalinaaa
16:50 17.05.2016.

Kao ni Bajić, ni Cvitan se ne treba bojati da će proći kao Radovan Ortynski. Ortynski je morao odstupiti s mjesta Glavnog državnog odvjetnika nakon samo 15 mjeseci obavljanja službe. Zašto? Zato što je svoj posao savjesno obavljao, pa jee prikupio more dokaza o kriminalu političkih struktura, te u saboru izjavio " Mafija je u samom političkom vrhu". Plaćenićka medijska kohorta ga je živog razapela, a lijevi i desni u saboru ga ismijavali. Uzalud su mu bili dokazi i njegov trud. Čovjek je završio na burzi rada i danas ga nitko ne spominje. Zato Cvitan može biti miran, njegova i Bajićeva izvješća uvijek prolaze s odobravanjem.

DI
Diosiario
16:11 18.05.2016.

Mene zanima, budući da je ovo ipak Hrvatska, kad će neki Hrvat doći na čelo DORH-a? Mislim na političkog a ne na etničkog Hrvata, nekoga kome je na prvom mjestu zakon, koji će prema svima imati jednake kriterije, koji će jačati vladavinu prava a samim time i državu, a ne ovi kao do sad, Bajić, Cvitan i slični, udbaši koji provode jugoslavensku i antihrvatsku politiku u DORH-u umjesto da se bave sankcioniranjem kršenjem zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije