Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevrijeme u Hrvatskoj

Vjetar odnio krov s Gradske vijećnice u N. Marofu!

Sljemenska cesta
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/29
15.05.2014.
u 21:16

Meteorolozi izdali 'crveno upozorenje' za kontinentalnu Hrvatsku.

Vremenske neprilike danas stvaraju probleme diljem Hrvatske.

Od 17,50 sati, zbog vode na kolniku, za sav promet zatvorena je državna cesta D51 u mjestu Bjeliševac kod Kutjeva. Zbog vode na kolniku zatvorena je državna cesta D38 u mjestu Orljavac.

Jak vjetar usporava promet na autocestama: A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, A1 između Zagreba i Bosiljeva, A3 Bregana-Lipovac između čvorova Bregana i Ivanja Reka, te na A4 Zagreb-Goričan između čvorova Breznički Hum i Ivanja Reka, izvještava HAK.

U Osijeku stabla blokirala ceste

Kiša i snažan vjetar koji Osijekom "haraju" od sinoć zadali su pune ruke posla vatrogascima. Stablo koje je palo na kolnik u Strossmayerovoj ulici, jednoj od najprometnijih u gradu, oštetilo je električne i tramvajske kablove te otežalo promet.

– Skidamo i limove koji vise sa zgrada, sa svih strana stižu dojave građana – kažu nam u JPVP-u Grada Osijeka.

U Splitu bura lomila stabla i grane

Splitski vatrogasci izvijestili su kako je bura lomila stabla i grane koje su padale na prometnice.

Vatrogasci su danas uklanjali stabla, između ostalog na Sućidru i u Matoševoj ulici. Nema ljudskih žrtava.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji proglašena elementarna nepogoda

Temeljem Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda, a sukladno prijedlogu za proglašenje elementarne nepogode koje je donijelo Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje cijele županije. Ovakvoj odluci prethodila je posjeta terenu od strane zamjenika župana Željka Cirbe i Zdravka Kelića, u svojstvu načelnika Županijskog Stožera zaštite i spašavanja, predstojnik Ureda župana Marinko Beljo, i predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Andrija Matić. Oni su tijekom dana obišli poplavljena područja u županiji na područjima općina  Drenovci, Vrbanja, Gunja, Nijemci i Grada Ilok, gdje su brojna polja i usjevi pod vodom, te su nastale velike materijalne štete.

Jak vjetar u Slavonskom Brodu lomio grane drveća i rušio stabla

Jak vjetar u Koprivnici i Novom Marofu uništio je krovove na nekoliko zgrada. Snažan vjetar je u Novom Marofu odnio krov s Gradske vijećnice, pišu 24sata. Odlomljeni komadi lima su oštetili nekoliko automobila koji su bili parkirani blizu zgrade.   I u Slavonskom Brodu je vjetar lomio grane drveća i rušio stabla. Veliko stablo snažan je vjetar  iščupao zajedno s korijenom, a palo je na zgradu magistrata Muzeja  Brodskog Posavlja. Nasreću, u tom trenutku nitko se od prolaznika nije  zatekao ispred muzeja i na pješačkoj stazi koja vodi prema savskoj obali pa nitko nije ozlijeđen. Stablo je pričinilo manju štetu krovištu i  pročelju zgrade te otkinulo oluk i metalnu rasvjetnu konzolu sa staklenom ukrasnom svjetiljkom. Djelatnici Komunalca unatoč jakoj kiši,  hladnom i iznimno lošem vremenu, po dojavama na cijelom području grada  uklanjaju otpale grane i  hrpe nagomilanog lišća  s prometnica i nogostupa. Grane su padale i na parkirane automobile, a  građani bilježe veća i manja oštećenja.

Kiša ne prestaje, pa i vodostaj Save ubrzano raste. Za svega dva sata, od 12 do 14 sati Sava je porasla  čak 12 centimetara i trenutačno iznosi 622 centimetra. Tijekom današnjeg  dana porasla je gotovo pola metra. Na snazi su i dalje pripremne mjere  obrane od poplave, a ako vodostaj i dalje bude u porastu, na 750 cm će  biti proglašene redovne mjere obrane od poplave za šire područje grada.

Opasnosti još nema, no, prema svemu sudeći, veći porast vodostaja može se očekivati jer pritoke s obje strane rijeke, a osobito iz Bosne donose iznimno velike količine vode. Na snazi je i dalje "crveno" meteorološko upozorenje Meteoalarm sustava Državnog hidrometeorološkog zavoda za unutrašnjost zemlje, točnije za Slavoniju i središnju Hrvatsku. Prema najavama meteorologa, kiša će padati do kraja tjedna, no smanjenim intenzitetom, a razvedravanje nastupa od ponedjeljka, bez oborina. 

ZET: Jak vjetar počeo je stvarati poteškoće u zagrebačkom prometu

Jak vjetar stvara probleme i u Zagrebu. Zbog jakog vjetra i rušenja stabala, Sljemensku cestu zatvorili su za sav promet.

– Jak vjetar počeo je stvarati poteškoće u zagrebačkom prometu. Servisne ekipe ZET-a raspoređene su duž prometne mreže kako bi u slučaju potrebe mogle intervenirati u što kraćem roku. 

Tramvajski i autobusni promet je redovit, izuzev izvanredne autobusne linije 140 Mihaljevac – Tomislavov dom, zbog zatvaranja Sljemenske ceste za sav promet – objavio je u četvrtak poslijepodne na svojim internetskim stranicama ZET.

"Crveno" upozorenje

Podsjetimo, Državni hidrometeorološki zavod za danas je izdao najveći stupanj upozorenja za unutrašnjost Hrvatske, javlja Crometeo.

''Crveno'' meteorološko upozorenje unutar Meteoalarm sustava izdano je za Slavoniju i središnju Hrvatsku, a odnosi se na vjetar.

Crvena boja na Meteoalarmu  označava situaciju kada je vrijeme izuzetno opasno, piše Crometeo. Meteorološki događaj tada može izazvati veliku štetu te su nezgode moguće na velikom području. U većini slučajeva s opasnošću po život

Prognostički podaci upućuju na veliku vjerojatnost olujnih udara sjeverca tijekom četvrtka, a ponegdje su predviđeni i udari vjetra jači od 100 kilometara na sat, osobito na brdskom predjelu na spomenutom području. 

Jak vjetar neće preskočiti ni Jadran. Očekuje se da će na tom području u noći sa srijede na četvrtak i prvom dijelu četvrtka mjestimice puhati još jače nego u unutrašnjosti. Na pojedinim lokacijama, osobito na otvorenom moru i podno Biokova mogući su udari tramontane jači od 150 kilometara na sat, javlja Crometeo.

Očekuje se da će vjetar početi znatno slabjeti tijekom petka.

 

Skini aplikaciju Scoopshot, šalji nam fotografije i videa i zaradi!

Skini aplikaciju Scoopshot za iOS
Skini aplikaciju Scoopshot za Android
Skini aplikaciju Scoopshot za Windows mobitel

>> Tuča iznenadila Hvarane i Višane. Dinaru i Kamešnicu zabijelio snijeg

Komentara 18

CH
chemica
21:58 14.05.2014.

Ne razumijem, čemu spominjanje nekakvog Crometea? Odeš na stranicu DHMZ-a pa pogledaš! Ajme mudrosti...Suseda Barica je rekla da je sused Štef rekel da je suseda Štefica rekla da je DHMZ rekel...Eto, to vam tak izgleda. Crometeo je susjeda Barica ili pak Štefica. DHMZ je i dalje DRŽAVNI hidrometeorološki zavod za čije objave nam ne treba posrednik.

Avatar tajar
tajar
21:28 14.05.2014.

Znači li to da crvena opasnost tek dolazi?

NV
novo vriijeme
19:18 14.05.2014.

jedan koristan članak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije