Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hazu

Debakl Ive Goldsteina: za ulaz u Akademiju dobio samo 34 glasa

'28.03.2012., Zagreb - 16 sjednica Programskog vijeca Hrt-a. Ivo Goldstein. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
11.05.2012.
u 19:00

Protiv prijedloga da ovaj sveučilišni profesor bude redovni član HAZU bio je 71 akademik. To je, smatra se, udarac za same predlagače

– Nemam nikakvu reakciju na izbore u HAZU. Pogotovo ne za Večernji list – rekao je danas, dan nakon izborne skupštine u HAZU, prof. dr. Ivo Goldstein. Njegova prva kandidatura za redovnog člana doživjela je debakl jer od 105 akademika u Strossmayerovoj palači za Goldsteina ih je glasalo samo 34! Udarac je to i za Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu koje je Akademiji predložilo Goldsteina, ali i za Razred za društvene znanosti koji je prijedlog prihvatio uz pozitivne ocjene akademika Dušana Bilandžića i Petra Strčića. Strčić je na oštroj raspravi o Goldsteinu na skupštini rekao da kandidat ima sve zakonske uvjete za članstvo u HAZU.

I u obrazloženju Goldsteinove kandidature otišlo se predaleko – dok za druge kandidate sadrže biografske i podatke iz karijere, jedino su se kod Goldsteina našle i ovakve navijačke rečenice: "Najplodniji je hrvatski historiograf i najsvestraniji u društvenim i humanističkim znanostima svojega naraštaja u posljednja dva i pol desetljeća – o tome svjedoči Goldsteinov bogat opus: 20-ak knjiga te nekoliko stotina znanstvenih i stručnih članaka...". I premda je akademik Josip Pečarić neakademski lobirao protiv izbora Goldsteina za redovitog člana, akademik Tomislav Raukar čitao je gotovo cijelo Goldsteinovo pismo akademicima, što su oni doživjeli kao neugodan presedan. Jer što bi bilo da su svi kandidati slali pisma za izbornu skupštinu, bi li se i ona čitala?

Očito je za većinu akademika navijanje za Goldsteina mlađeg bilo kontraproduktivno pa će taj sveučilišni profesor – a nagađa se da će biti veleposlanik u Francuskoj – čekati novu priliku za ulaz u Akademiju. Možda je ovakvim (ne)izborom HAZU otvorio i novu frontu s Vladom, koja mu je ionako srezala proračun jer je Ivin otac Slavko posebni savjetnik premijera Zorana Milanovića.

Komentara 30

RO
rowokopach
19:12 11.05.2012.

pa sto ce mu? vesna pusic ga treba u bre diplomatiji. da moze drukati protiv dijaspore. ahahaha

LI
Livi
19:14 11.05.2012.

Da vrsni je povjesnicar, samo ovisno za koga. Taj povjesnicar je citav zivot presucivao partizanske zlocine, a sve sile upregnuo kako bi daokazao genocidnost Hrvata. Kao nagradu dobio je mjesto sveucilisnog profesora i mogucnost odgajati generacije novih narastaja na zasadama takve povijesti. I jos tomu covjeku treba dodijeliti pocasnu titulu akademika!

OB
-obrisani-
08:32 12.05.2012.

Sve pohvale našim akademicima,HAZU definitivno nije mjesto za \"prodavače magle\"!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije