Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednica tih-a

Davorka Budimir: Treba nam registar političara i darova kakav imaju susjedi

 Davorka Budimir
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
17.11.2014.
u 22:00

Korupcija nije lijeva ni desna, Vlada radi na borbi protiv nje, ali još se ne vide pravi pomaci, kaže Budimir

Godinu dana od promjene na čelu Transparency Internationala Hrvatska ova organizacija najavljuje nove aktivnosti i novi smjer. Pod vodstvom Davorke Budimir TIH se odmaknuo od ostale civilne scene i pred Vladu stavlja sve više zahtjeva. Traži registar političara, registar darova, da se imenovanja sa zatvorenog prebace na javne sjednice Vlade, te kontrolu nad dotacijama javnog novca. Državne firme, kaže, podijelile su 140 milijuna kuna sponzorirajući bez ikakvih kriterija lovačka društva i sportske klubove.

Drukčija uloga

Zašto je Transparency International Hrvatska izašao iz Platforme 112?

Na skupštini prije desetak dana proanalizirali smo našu poziciju na civilnoj sceni. Zaključili smo da je Platforma ispunila svrhu zbog koje je nastala i odlučili je napustiti. Nastala je krajem 2011. godine, neposredno prije parlamentarnih izbora. TIH je bio jedan od inicijatora, a s ciljem da se zatvori Poglavlje 23. i Hrvatska uđe u EU. Budući da je postavljeno 112 zahtjeva koje je bilo neophodno ispuniti da bi Hrvatska bila država vladavine prava.

Zadnjih godinu dana, od kada se promijenilo vodstvo TIH-a, prilično ste tihi. Čime se bavite?

Jako puno radimo, ali smo smatrali da se prvo moramo konsolidirati iznutra i doći do nekih rezultata. Pratili smo sve zakonske promjene te sudjelovali i u nekim aktivnostima Platforme. TIH trenutačno ima 30 članova, plus 20 volontera i dva stažista. Ako toliko ljudi radi, mora biti rezultata.

Kakvi su odnosi s bivšim predsjednikom TIH-a Zorislavom Antunom Petrovićem? Dalo se naslutiti da se niste rastali u ljubavi.

Nismo se javno optuživali, niti smo u kakvim lošim odnosima. On je dao veliki doprinos TIH-u i borbi protiv korupcije, no stvari se mijenjaju i mi smo odlučili da se moramo drugačije postaviti i promijeniti svoju ulogu na civilnoj sceni.

Kako ocjenjujete rad Vlade u odnosu na korupciju? Je li imuna na nju i radi li dovoljno na njezinu suzbijanju?

Korupcija nije ni lijeva ni desna. Ne mogu reći da Vlada ne radi na borbi protiv korupcije, ali ni do jedne promjene se ne može doći preko noći. Tek će se kroz dulji period vidjeti rezultati nekih njezinih poteza. Vlada je u Planu 21 stavila kao svoj program i borbu protiv korupcije i radi na tome, ali se još ne vide pravi pomaci. Hrvatska ima jako dobre zakone na koje nas je natjerala EU, ali provedba i njihova implementacija zahtijeva malo dulji period. S pozicije čelnice TIH-a, mogu reći da je upravo sada vrijeme za promjene, ali ne samo vladajućih elita, nego i ponašanja samih građana.

Na koji način pratite stanje korupcije u Hrvatskoj?

Fokusiramo se na teme koje nas zanimaju i na koje je ukazalo antikorupcijsko izvješće Europske komisije. To je prvenstveno Zakon o zaštiti zviždača, te lobiranje koje još nije regulirano zakonom. Riječ je o odnosima koji postoje u društvu, ali ih tek treba normirati. Okrenuli smo se onima koji pune proračun, dakle privatnom sektoru, malim tvrtkama i obrtnicima, prema socijalnom poduzetništvu, zadrugama... U proteklih 15 godina su se na naš antikorupcijski telefon najviše javljali građani, i to nakon što su iscrpili sve moguće instance na kojima bi mogli riješiti problem. Tada su iz očaja dokumentaciju slali nama. Sada se okrećemo obrtnicima, malim poduzetnicima koji nailaze na korupciju u javnim natječajima, pogodovanju kod subvencija i slično.

Tko danas najviše kuca na vrata Transparencyja?

Danas s nama manje kontaktiraju pojedinci, ali nam se javljaju tvrtke koje se ne usude javno progovoriti o nepravilnostima koje susreću i koje ih koče u radu. Šute jer se boje za egzistenciju.

Samo dan za prijavu

O kakvim nepravilnostima govore?

Riječ je o javnim natječajima, ali i nizu drugih situacija. Primjerice, dodjela poticaja. Znamo slučaj da se za poticaje moglo javiti samo jedan dan poštom, i to kada je većina poštanskih ureda bila zatvorena.

Tražite izradu registra političara. Kako bi on trebao izgledati i čemu bi trebao služiti?

U registru političara bi se našli svi, od lokalne do nacionalne razine, i tu bi osim socijalno-demografskih obilježja bili i podaci o njihovoj političkoj i profesionalnoj karijeri. Uz to treba napraviti registar darova kakvi postoje u susjednim državama.

>>Stožer traži 9 registara, pa i političara koji nisu branili RH!

>>Za korupciju optužuju bivšu čelnicu Udruge za borbu protiv korupcije

Komentara 1

AN
ANM
23:11 17.11.2014.

Gle čuda pa kud baš Toma propagira od engleza financiranu službu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije