Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNI SIMPOZIJ

'Današnja Europa sve više sliči onoj prije Sarajevskog atentata'

Gavrilo Princip Franz Ferdinand
Wikimedia Commons
05.05.2014.
u 16:34

Dr. Christopher Clark: Danas postoji zamor više velikih sila te puno regionalnih kriza

Najistaknutiji europski stručnjaci za povijest XX. stoljeća okupili su se u Zagrebu na međunarodnom simpoziju "Prisjećanje na 1914.: promišljanje o nasljeđu Prvog svjetskog rata". Na skupu se moglo čuti da današnje političke prilike sve više sliče na ono vrijeme koje je prethodilo Sarajevskom atentatu i Prvom svjetskom ratu.

Dr. Christopher Clark, profesor povijesti na Cambridgeu i autor priznate knjige "Mjesečari: Kako je Europa krenula u rat 1914.", istaknuo je da se prije stotinu godina govorilo o "umornom divu", ali da i danas postoji zamor više velikih sila te puno regionalnih kriza.

Organizator ovog velikog skupa povjesničara, koji se može usporediti s Ligom prvaka u nogometu, je mreža instituta za kulturu zemalja članica Europske unije prisutnih u Hrvatskoj. Skup se održava uz potporu Ministarstva kulture RH.

>> Tko je kriv za Prvi svjetski rat?

>> Senzacionalan susret Milone von Habsburg i Gavrila M. Principa

Komentara 5

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
17:06 05.05.2014.

Evo ti ga na. I zato je trebalo nalijepiti Gavrila Principa, and recimo Franju Josipa ili Franju Ferdinanda. Jeli to VL insinuira da ce uskoro neki atentatic?

DE
Dejan1000
18:17 05.05.2014.

Prvi svjetski rat je izbio zbog srpskih pretenzija prema BIH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije