Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi u raspodjeli

Crveni križ: Darujte sir, suhe kekse, dječju hranu, konzerve

17.09.2015., Tovarnik - Izbjeglice su nocas preplavile Tovarnik. Policija je pustila ljude na zeljeznicu stanicu u Tovarniku gdje cekaju vlak od kuda bi trebali krenuti prema Zagrebu. Oko 5000 izbjeglica nocas je ilegalno uslo u RH te je Hrvatska postala
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/7
18.09.2015.
u 12:45

Akcije za pomoć organiziraju razne udruge, Crkva i Islamska zajednica

Nekako istodobno dok je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavljivao da je stanje robnih zaliha u Hrvatskoj izvrsno i da je sve spremno "kako u organiziranoj državi treba i biti", te da postojeće zalihe mogu izdržati "tjedne i tjedne", glasnogovornica Crvenog križa Katarina Zorić izjavila je da je prekinuta opskrba humanitarne pomoći prema distribucijskim centrima. Iz Tovarnika su dolazile informacije da više nema ni hrane ni vode, da svega nedostaje. Crveni križ je objavio da će prikupljati tost, sir u listićima, riblje konzerve, pileće paštete, datulje, grožđice, dječja hrana u staklenkama i ona koja se miješa s vodom, suhi keksi, mini sapun, maramice i gel za dezinfekciju bez alkohola, pelene i higijenski ulošci. Na internetskoj stranici Crvenog križa izrijekom se navodi da "neće prikupljati niti distribuirati ništa osim navedenih artikala".

Psihološka pomoć

Osim pomoći u hrani i potrepštinama, izbjeglice dobivaju i psihološku pomoć.

– Djeca koja ulaze u našu zemlju prošla su pakao rata, traumatizirana su i iscrpljena, potrebni su im i pomoć i zaštita – poručuje predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić i najavljuje uspostavu posebnih 'mjesta za djecu'.

Tri takva mjesta bit će organizirana ili u Unicefovim šatorima pored prihvatnih centara ili u samim centrima, a djeci će biti pružena psihosocijalna pomoć te organizirane rekreativne aktivnosti. UNICEF će podržati i patronažnu skrb za trudnice i majke s bebama. Leci o prehrani i sigurnosti na arapskom i turskom jeziku već se distribuiraju, a kako bi se skrb olakšala spremnni su i upitnik za brzu procjenu potreba izbjegle djece te minimalni standardi njihove zaštite. Predstavnici UNICEF-a poručuju da su u Hrvatsku ušlo stotine djece kojima treba pomoć, te da u izbjegličkoj krizi koja je zahvatila Europu djeca i žene čine trećinu svih tražitelja azila. Svaki je četvrti tražitelj - dijete. UNICEF poziva građane da pomognu izbjegloj djeci u Hrvatskoj donacijom na račun HR9223600001501092532, poziv na broj: 15698-01 ili putem interneta http://www.unicef.hr/donirajte.

Što i kako dalje, kako se uključiti i pomoći, jučer su čekali da doznaju u Katoličkoj crkvi koja je najavila svoj angažman u zbrinjavanju i prihvatu izbjeglica.

– U tijeku su koordinacije s državnim institucijama i čekamo kako će one odgovoriti na ovu situaciju. Točnije, čekamo kao napeta puška! Crkva ima golemo iskustvo u karitativnom radu i na izbjegličku krizu spremno ćemo odgovoriti preko biskupijskih i župnih Caritasa. Sve detalje objavit ćemo kad se koordiniramo s državom – rekli su nam neslužbeno u Crkvi.

Caritas Sisačke biskupije nije odlučio duljiti s čekanjem. Oni su jučer pokrenuli akciju prikupljanja pomoći, a poziv za pomoć izbjeglicama, svim vjernicima i svećenicima Biskupije uputili su i sisački biskup Vlado Košić i ravnateljica Caritasa Kristina Radić. Sljedećih dana prikupljat će dječju hranu, dio potrepština koji se nalazi na popisu Crvenog križa, ali i suhomesnate proizvode, namaze, mesne nareske... Građani pomoć mogu predati svaki dan u sjedištu Caritasa Sisačke biskupije u Sisku ili u svoje župne Caritase.

Poziv vjernicima

Pomoći će i Islamska zajednica koja će danas pozvati sve vjernike da se novčanom pomoći priključe humanitarnoj akciji Islamske zajednice za izbjeglice.

– Danas navečer imat ćemo sastanak s mladima i dogovoriti kako konkretno možemo pomoći. Najviše računamo na suradnju s Crvenim križem jer nemamo infrastukturu – rekli su nam u Islamskoj zajednici.

Uključene su i udruge civilnog društva - aktivisti Centra za mirovne studije jučer su bili u Tovarniku. Ta je udruga, zajedno s Adrom - Hrvatska, Adventističkom agencijom za pomoć i razvoj, Udrugom B.a.b.e i Volonterskim centrom Vukovarsko-srijemske županije bila pokrenula akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice, u vrijeme dok su oni još bili u velikom broju u Srbiji. Akcija je trajala do ove srijede. Osim higijenskih potrepština i hrane prikupili su deke, odjeću i obuću i za djecu i odrasle... Oko dva šlepera pomoći. Samo, u ovom trenutku još uvijek ne znaju hoće li ju izbjeglicama otpraviti i podijeliti sami ili posredstvom Crvenog križa od kojeg su čekali da se konačno izjasni gdje će se u Zagrebu pomoć prikupljati.

– Čini mi se da vlada popriličan kaos. Prikupili smo nekoliko tona pomoći, a ne znamo što s njom - kaže Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.b.e.

>> U Hrvatsku do 17 sati ušlo 8900 izbjeglica. Ministar Ostojić: Naši kapaciteti su puni!

>> Slovenska policija: Ako izbjeglice dođu na granicu bez dokumenata, vratit ćemo ih

Komentara 3

DU
Deleted user
14:03 18.09.2015.

Znači u Hrvatskoj nema domaće sirotinje koja bi rado primila sir, suhe kekse, dječju hranu, konzerve?

BP
braat_pero
14:17 18.09.2015.

Narezak im dajte fini shpek sa lukom iliti ukratko natrpajte ih svinjetinom :)))) neka narod ne gladuje!

DU
Deleted user
11:53 26.10.2015.

Prestanite lagati narodu. Pa vec i malo dijete zna, da to nisu izbjeglice vec okupatori. Uostalom nedajte im nista, posto po europi pricaju kako 4 dana nisu nista jeli po Hrvatskoj i Sloveniji. Kad nas blate, neka odgovara istini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije