Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crobarometar

Treće opcije gube potporu, birači im se okreću SDP-u

29.05.2015., Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic odrzao je u Banskim dvorima izvanrednu konferenciju za medije o prosvjedu branitelja na Trgu sv. Marka.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
26.06.2015.
u 00:15

Arsen Bauk:
 Građani prepoznaju trud Vlade i ne žele povratak na staro, žele ići naprijed

Kukuriku koalicija prvi je put od prošlog proljeća prestigla HDZ-ovu koaliciju, pokazuje istraživanje Crobarometar Nove TV. Iako je razlika u potpori zapravo neznatna, jer SDP-ova koalicija sada bilježi 30,5 posto, a HDZ-ova 29,8 posto potpore birača, ipak upozorava na novi trend.

Oprezno s anketama

Istraživanja Ipsos pulsa koje se provodilo od 1. do 15. lipnja na uzorku od 975 ispitanika pokazalo je da HDZ nije izgubio potporu, već se sve više birača ORaH-a i Živoga zida okreće SDP-u. Živi zid ima potporu 7,4% birača, a ORaH Mirele Holy 5,1%. Most je na 3,3%, a stranka Milana Bandića na 3,1%. Ostale stranke zajedno imaju 9,1% birača. Analitičar Žarko Puhovski kaže da treba biti oprezan s anketama koje su se pokazale lošim predviđanjem na predsjedničkih izborima.

– Ipak, one upozoravaju na trendove. HDZ je postigao svoj maksimum iako ima svoj dio biračkog rezervoara čvrsto pod kontrolom – kaže Puhovski te dodaje kako je, s druge strane, SDP profitirao od "tri zbivanja u državi".

– Prvo su naznake izlaska iz krize. Drugo je prokletstvo treće stranke koje relativno brzo dožive radikalni pad, a u tom slučaju znatno više profitira SDP. I treće, mislim da bi SDP u svojim prostorijama trebao postaviti portrete ili biste Đuri Glogoškom i Tomislavu Karamarku jer su stvorili atmosferu u kojoj se SDP može distancirati od Vlade kao jedina opcija koja nas može obraniti od radikalne desnice – objašnjava Puhovski te dodaje da je još dosta vremena do izbora pa treba pričekati s ocjenama.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije želio komentirati rezultate. – Meni su izbori jedina vjerodostojna anketa. Mi smo u ove tri godine demantirali sve ankete jer smo dosad stalno pobjeđivali. To ćemo napraviti i na parlamentarnim izborima – kaže Karamarko.

HDZ u blagom padu

Član Predsjedništva SDP-a i ministar Arsen Bauk komentira da se, nakon što su izvukli zemlju iz recesije, tri godine sređivali nered u državi, sada vide rezultati rada njihove Vlade. – Vidjet će se još i više do kraja mandata. Građani to prepoznaju jer ne žele povratak na staro, već žele da Hrvatska ide naprijed – zaključuje Bauk.

Crobarometar pokazuje da je HDZ i dalje najjača stranka sa 27,5% potpore, dok je SDP na 24,2%, što znači da HDZ tri mjeseca bilježi blagi pad, a SDP rast. HDZ trenutačno ima prostor za prikupiti birače od 30,8 u najboljem do 24,2 u najgorem slučaju. SDP najmanje može računati na 21%, a najviše na 27,4% birača.

>> SDP-ovci zadovoljni rezultatom ankete: To je dokaz da rad ipak dolazi na naplatu

>> SDP sustiže HDZ, Kukuriku i Domoljubna koalicija vode mrtvu trku

Komentara 77

Avatar guza guzic
guza guzic
01:25 26.06.2015.

Sad ce Ovako biti sve do izbornog dana,,ali muka ce biti uvece na izlaznim anketama hahahaha pitajte josipovica on zna

JE
Jelenko18
02:30 26.06.2015.

Na kome su provodene ankete? to me bas zanima

DP
Dule Pacoov
00:35 26.06.2015.

Ko naručuje(placa) ankete takvi su i rezultati?!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije