Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Croatia ummit 2005. u brojkama

14.10.2005.
u 09:53

ZAGREB - Godišnji summit srednjoeuropskih predsjednika od četvrtka do subote prvi se put održava na području Hrvatske i prvi je put neki glavni grad domaćin.

- Croatia summit 2005. drugi je po redu summit takvih dimenzija upriličen u Zagrebu nakon popularno zvanog ZG-summita koji je 2000. okupio predstavnike Europske unije (EU) i pet zemalja iz procesa Stabilizacije i pridruživanja, među kojima je bila Hrvatska.

- Dvije plenarne sjednice predviđene su tijekom tri dana summita koji je ostvarenje zamisli četvorice predsjednika što su se 1993. godine sastala na Festivalu u Salzburgu (austrijski Thomas Klestil, njemački Richard von Weizsaecker, mađarski Arpad Goencz i češki Vaclav Havel).

- Pet godina nakon ZG-summita na kojem je vrednovan kriterij individualnog pristupa Europskoj uniji Zagreb opet ugošćuje jedan važan skup ali danas u statusu zemlje koja je počela pregovore s EU.

- Šesti sastanak, u ukrajinskom Lavovu 1999., bio je posljednji na kojem Hrvatska nije bila nazočna ni u kojem statusu.

- Sedam je predsjednika sudjelovalo na prvome summitu 1994. u Češkoj (Austrija, Češka, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovenija, Slovačka).

- Osmi predsjednik koji se pridružio summitu bio je tadašnji talijanski predsjednik Oscar Luigi Scalfaro 1995.

- Deveti predsjednik koji se uključio u godišnje druženje srednjoeuropskih predsjednika 1996. godine bio je tadašnji predsjednik Ukrajine Leonid Kučma.

Devet je zemalja dosad ugostilo skup, među njima Slovenija i Mađarska po dva puta.

- Kao deseti i jedanaesti predsjednici godine 1998. uključili su se tadašnji šef države Rumunjske Emil Constantinescu te Petar Stojanov iz Bugarske.

- Kao dvanaesti predsjednik godine 2000. uključuje se, u svojstvu gosta, hrvatski predsjednik Stipe Mesić u mađarskom Szekesfehervaru i upravo je on danas domaćin 12. summita srednjoeuropskih predsjednika

- Trinaesti i četrnaesti šef države koji se pridružio skupu bili su 2001. Vojislav Koštunica iz Srbije i Crne Gore te predsjednik Moldove Vladimir Voronjin

- Petnaesti i šesnaesti sudionici summita postali su 2002. godine na skupu u Sloveniji danas pokojni predsjednik Boris Trajkovski te tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Boriz Belkić.

- Sedamnaesti sudionik summita postao je 2003. u austrijskom Salzburgu predsjednik Albanije Alfred Moisiu

Na ovogodišnjem skupu od prvotno predviđenih sedamnaest sudjelovat će šesnaest predsjednika nakon otkazivanja dolaska njemačkog šefa države Horsta Koehlera i ukrajinskog Viktora Juščenka. Kao šesnaesti sudionik pojavljuje se posebni gost Valdas Adamkus, predsjednik Republike Litve.

- U press centru u Mimari su za novinare osigurana 22 telefonska izlaza i 22 priključka na internet

- O skupu će izvještavati oko 400 akreditiranih domaćih i stranih novinara i tv-ekipa a za predsjedničku sigurnost skrbit će više od dvije tisuće policajaca.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije