Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapinje potpisivanje promemorije

Croatia i Primorska banka ne mogu čekati na naplatu dugova

Ante Ramljak
Foto: Antonio Bronić/REUTERS/PIXSELL
1/5
26.04.2017.
u 12:34

Manje banke brinu se zbog zamrzavanja naplate mjenica jer su izložene zbog svojih malih rezervi

AlixPartners vodit će proces restrukturiranja Agrokora. Ta je kompanija peta na svijetu u tom poslu prema posljednjim podacima za devet prošlogodišnjih mjeseci i na nju otpada 33 posto svjetskog tržišta u tom biznisu. Nakon što se i dobiju podaci o imovini i dugovima Agrokora, na čemu rade revizori, znat će se i točno što se može prodavati, gdje se kapacitet mora smanjiti, što zadržati...

A to će biti poznato u srpnju. No konzultanti će do tada obavljati drugi dio posla – voditi brigu o osiguranju tekuće likvidnosti, upravljanju redovitim plaćanjima i poslovnim planiranjem.

Slabi odaziv dobavljača

Potpisivanje promemorije dobavljača i banaka još uvijek traje, no odaziv je neočekivano bolji kod financijskih institucija nego kod dobavljača. Tim potpisom zamrznulo bi se plaćanje po regresnim mjenicama koje je, zbog nemogućnosti plaćanja Agrokora, prebačeno s koncerna na dobavljače. Banke koje nisu potpisale imaju najveća potraživanja, a to su, kako doznajemo, Croatia banka, Primorska banka, Addiko banka, Zagrebačka i Štedbanka. Naravno, veće banke, koje nemaju problem s kapitalom, nemaju toliku brigu. No, imaju Croatia i Primorska banka čija je izloženost u odnosu na rezerve najveća.

Croatia banka je u vlasništvu države. HPB, druga državna banka koja također ima potraživanje po mjenicama, potpisao je promemoriju, a njegova izloženost i nije bila velika. Naime, do 2013. godine izloženost te banke prema Agrokoru bila je velika, no nakon toga HNB je naredio smanjenje. Ako banke ne potpišu promemoriju, jasno je da time poručuju kako ne mogu čekati predviđeno vrijeme od oko godinu dana na naplatu, nego im je novac potreban odmah. Među još nekim bankama koje nisu potpisale jesu Raiffeisen banka, Jadranska banka, SG Splitska banka, no jesu, primjerice, Erste banka, PBZ i Sberbank.... te neka faktoring društva.

Dobavljači koji nisu potpisali promemoriju ostaju pri svojoj tvrdnji da to neće učiniti jer bi tako priznali da su oni dužnici, a ne Agrokor. Rizik im je što tako neće sudjelovati u zamrzavanju obveza. No neće sudjelovati ionako ako njihova banka ili faktoring društvo također nisu potpisali. Neki dobavljači s kojima smo kontaktirali potvrdili su da će promemoriju potpisati tijekom tjedna. Drugi pak ostaju pri čvrstom stajalištu da to neće učiniti. Problem je što bi oni koji ne žele potpisati morali platiti ne baš male iznose po mjenicama, a to bi moglo ozbiljno ugroziti njihovo poslovanje. Među onima koji još nisu dali svoj potpis jesu AgroFructus, Vindija, Saponia, PPD, Coca Cola, Mlinar, Žito, Niva Inženjering... Ukupno je oko 165 dobavljača na koje je prebačen dug po mjenicama, a oko njih 70 dalo je svoj potpis. Kad je riječ o financijskim institucijama, potpisalo je njih 16 od 31.

Svjetski priznati

Kompaniju AlixPartners osnovao je Jay Alix 1981. godine, a danas ima kvalitetan tim iskusan u restrukturiranju velikog broja različitih industrija, pri čemu upravo segment maloprodaje i robe široke potrošnje zauzima važno mjesto.

Nedavno su preuzeli ulogu zamjenika predsjednika uprave u Cooperative Group u Velikoj Britaniji, koji u svom vlasništvu ima čitav niz tvrtki, od supermarketa do farmi i financijskih institucija. Među njihovim najvećim poslovima bilo je restrukturiranje američkog dijela Parmalata, General Motorsa, VION Food grupacije iz Nizozemske, maloprodajnog lanca u Španjolskoj...

>>Ovo je tim koji će savjetovati Ramljaka u spašavanju Agrokora

>>Tele2: Tisak nam je ostao dužan 135 milijuna kuna za bonove za mobitel

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije