Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čistačica asistirala pri operaciji:

'Cijeli život pamtit ću taj užas, a čelnici bolnice lažu'

operacija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
26.08.2014.
u 20:58

Čistačica Lidija Mraz uputila je dopis Ministarstvu zdravlja zbog činjenice da je kao čistačica pozvana asistirati pri operaciji, što bi trebao biti presedan u hrvatskim bolnicama, no čini se da nije

– Cijeli život pamtit ću taj užas koji sam proživjela tog 9. srpnja kada sam morala mijenjati kolegicu na odjelu ortopedije – kazala nam je danas u telefonskom razgovoru Lidija Mraz, čistačica bjelovarske Opće bolnice iznoseći iskustvo koje je opisala u dopisu Ministarstvu zdravlja, a zbog kojeg se ovih dana podigla velika medijska prašina.

Podsjetimo, Ministarstvu se požalila i tražila zaštitu jer je doživjela šok kada je zbog nedostatka osoblja kao čistačica morala pomagati pri operativnom zahvatu. Od šoka joj je tada pozlilo te je izgubila svijest i srušila se na pod operacijske sale. Od tada je na bolovanju, a kako joj se zdravstveno stanje stalno pogoršava, prije dva dana završila je na opservaciji na internom odjelu s kojeg nam se na mobitel i javila.   

– Odgovorni u bolnici sada iznose laži i tako pokušavaju sve ublažiti, no sve je istina što u dopisu stoji – ističe Lidija ogorčena na ponašanje čelnih ljudi bolnice koji su skandal pokušali relativizirati.

– Istina je da sam tog dana uredno došla u svoju smjenu na odjel urologije na kojem već godinama radim te da sam tada saznala da ću to poslijepodne morati mijenjati kolegicu na ortopediji – ističe ogorčeno. Ne sluteći što je čeka otišla je, kaže, na zamjenu i ostala u nevjerici kada ju je instrumentarka pozvala da pridržava nogu pacijentu prilikom zahvata. U svom radnom vijeku nikada, kaže, nije čula da bi čistačicu pozvali da pomaže pri operaciji. Sa strahom je ušla u salu gdje je medicinski tim već bio spreman za zahvat. Dali su joj, ističe, zaštitnu uniformu i ponašali se kao da je tu bila već bezbroj puta.

– Već od samih zapovjedi – "drži nogu, omotaj, dodaj nogu osjetila je nelagodu i strah. Ispod zaštitne kape joj je probijao znoj, u želucu osjećala užasnu mučninu i srce joj je snažno lupalo.

– Kada sam na monitoru vidjela kako je dr. Mikulandra skalpelom zarezao pacijenta počela sam se ljuljati i gubiti tlo pod nogama i nakon toga više se ničega ne sjećam – svjedoči ogorčena glasa. Nakon toga završila je na na Hitnom bolničkom prijamu gdje je ležala nekoliko sati, a potom je prebačena na neurologiju gdje je ležala do kasnih večernjih sati. Za sve to vrijeme nitko od osoblja koje je sudjelovalo u operativnom zahvatu nije se interesirao za njezino zdravstveno stanje.

Nesretna žena danas od svega što je proživjela ima tegobe s visokim tlakom i povišenim šećerom. Iz bolnice su potvrdili da je čistačicu doista pozvala instrumentarka da pomogne pridržavati nogu kako bi se bržim omotavanjem smanjila cirkulacija, no kategorički tvrde da nije mogla vidjeti krv jer se navodno radilo o endoskopskom zahvatu u kojem nema vanjskog krvarenja.

– Ne bježimo od odgovornosti jer sestra uistinu nije trebala pozivati čistačicu, no nažalost u nedostatku medicinskog osoblja slični su primjeri postali uobičajena praksa u svim hrvatskim bolnicama – izjavio je sanacijski upravitelj bjelovarske bolnice dr. Stjepan Grabovac. O cijelom događaju sutra će se ponovo očitovati na tiskovnoj konferenciji koju je sazvao za 11 sati.

Komentara 125

NV
novo vriijeme
11:25 26.08.2014.

Ako je u Hrvatskim bolnicama radi štednje populjenos svega 70% predviđenog po sistematizaciji kadra onda je logično da se posao preraspodjeljuje na postojeći kadar, pa i čistačica drži nogu. Za držanje noge ne treba škola i stručne pogreške nema, a po Mrsićevom zakonu o radu poslodavac može raspodjeliti radnike kako hoće bez odgovornosti. Tako je to kada kolektivni ugovor za liječnike potpiše Abvešek , sestra. Ostojić je već napravio neopisiv nered u zdravstvu iako ga nije on i započeo i samo je pitanje da li će Varga imati hrabrosti dastavi stvari na svoje mjesto. S jedne strane štedi se na osoblju, s druge strane rasipno se i nepotrebno troši na aparate. E, ali od plaće nema pinke, a od aparata bi moglo biti, što im je nedavno i Europska Komisija objasnila.

SW
swimm
11:15 26.08.2014.

sramota! Hoće li ravnatelj bolnice ili ministar zbog multiprakticnosti čistaće dobiti povišicu ?

Avatar Ivica_ponovo
Ivica_ponovo
16:37 26.08.2014.

Evo, to je liječnička skrb koju "kukurikavci" žele nama, običnim ljudima. Baš se pitam bi li ovako kvalificirani kadar asistirao Milanoviću ili nekom drugom visoko pozicioniranom drugu/drugarici i za vrijeme vađenja zuba, a kamoli za neku ozbiljniju operaciju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije