Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.01.2016. u 23:15

Pripadam generacijama koje su ćirilicu obvezno učile od trećeg razreda osnovne škole. I sretna sam što je čitam bez problema. I mislim da bi poznavanje ćirilice i današnjoj djeci jednog dana moglo dobro doći.

Ideja rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. Damira Borasa da se u škole uvede ćirilica podijelila je javnost i izazvala žestoke rasprave što nam to pismo opet treba kad smo ga se u devedesetima uspjeli riješiti. Oni najglasniji i s najmanje argumenata zašto nam ćirilica treba, odnosno ne treba, vezat će je isključivo uz Srbe, usput podsjećajući na Domovinski rat, okupaciju velikog dijela Hrvatske, stradanje... Zaboravljaju pritom da je ćirilica, jednako kao i glagoljica, pismo Hrvata kojih su se oni, jednog prije, a drugog tek nedavno, odrekli.

Treba li ćirilicu vratiti u hrvatske škole? Trebamo li se baviti uvođenjem ćirilice u vrijeme kad nema obvezne informatike jer je satnica u školama prenatrpana, kad se strani jezik ne uči od prvog razreda, kad je učenje drugog stranog jezika samo stvar izbora, kad većina škola radi u dvije smjene, poneke čak u tri, kad su učenici preopterećeni, a rješenje svih tih problema nije ni na vidiku? Pripadam generacijama koje su ćirilicu obvezno učile od trećeg razreda osnovne škole. I sretna sam što je čitam bez problema.

I mislim da bi poznavanje ćirilice i današnjoj djeci jednog dana moglo dobro doći. Osim što to pismo koriste naši susjedi Srbi, a zbog čega su, zapravo, mnogi žestoko protiv nje, ne smijemo zaboraviti da je ona pismo Rusije, jednog od najvećih svjetskih gospodarstva čiji se utjecaj i potencijal ne može zanemariti. Bez poznavanja ćiriličnog pisma nema učenja ruskog jezika, bez znanja ruskog jezika, unatoč globalnom korištenju engleskog, ograničene su mogućnosti poslovanja s tom zemljom. Stoga je odgovor na pitanje treba li ćirilicu vratiti u hrvatske škole – da, ali ne kao obvezan, nego kao izborni sadržaj. Tko želi, neka je uči. Jer zaista nema razloga da se odričemo jednog od tri hrvatska pisma samo zato što njime pišu Srbi. A svi oni koji će reći da je to dovoljan razlog trebali bi znati da domoljublje nije zatiranje i negiranje hrvatske baštine, nego pošten rad u kojem ćete dati najbolje i najviše od sebe za 
vlastito i dobro zemlje koju toliko volite.   

>> Rektorov prijedlog Oreškoviću: Vratite ćirilicu u škole

Komentara 80

Avatar abakus
abakus
23:27 20.01.2016.

Glupost. Ćirilicu ne treba vraćati u škole ni kao izborni, a još manje obvezni predmet. Riječ je o pismu koje odrasla osoba vrlo brzo i jednostavno može naučiti i svatko tko to želi i kome treba može ga naučiti s interneta doslovno u jedan dan učenja. Dajte već jednom pustite tu školu u kojoj je djeci satnica ionako prevelika na miru! Ne mora se svaka ideologija odmah preko škole i djece prebijati! Te ovo, te ono... Djeci treba staviti informatiku kao obvezni predmet i organizirati mogućnost raznih slobodnih (i besplatnih!) aktivnosti, počevši od sportskih, šaha, knjižničara pa nadalje. Ne mogu vjerovati kakvih se sve luđaka nađe... Da ćirilicu... Svašta.

JO
JOKS
23:32 20.01.2016.

I č etnici su sastavljeni od hrvatskih građana hoćemo li i njih formirati. Bora su poručujem preseljenje na Banjalučko sveučilište

DU
Deleted user
00:08 21.01.2016.

Hoohoohoho grohotom se nasmijah, to je glupost kao kad mi je bivši ministar zdravstva A.Vlahušić jednom prilikom rekao da bi mogao ponekad i riskirati u životu, drugi ministar D.V. je u tom trenutku rekao, nemoj Andro i rasprava je stala. Nemoj nama o domoljublju i moraš znati da ima nas koji nismo zalutali u Domovinski rat i teško da ćemo nasjesti na te tužne jugo priče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije