Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANKA U SABORU

Vukšić: Žao mi je ministra financija koji gotovo da torbari sa bankama

Branko Vukšić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.07.2015.
u 12:18

HNS-ov Srđan Gjurković podsjeća da je Vlada po pitanju švicarca intenzivno radila i dalje radi

Prosvjed Udruge Franak na Markovom trgu potaknula je saborske zastupnike da zatraže stanku i još jednom progovore o velikom broju građana ugroženih kreditima u švicarskim francima.

HDZ-ov Ivan Šuker podsjetio je da je njegova stranka već ranije predložila zaključak kojim se sve sudionike u pregovorima oko franka obvezalo na rok u kojem moraju postići dogovor, no on je odbijen.

- Kada nekom date rok, onda taj zna da tada mora nešto napraviti. Međutim, Vlada je mislila da je zamrzavanjem tečaja riješila problem i da će se problem riješiti sam od sebe. Evo sad nakon tri mjeseca niti se problem rješava sam od sebe, niti će se problem riješiti – primijetio je Šuker koji, naglašava, još uvijek nije dobio odgovor jesu li banke kupovale švicarce ili su to samo bilančno provele. Podsjeća i kako su neki građani kredite dizali kako bi riješili stambeni problem, dok su neki to radili zbog špekulativnih poslovnih aktivnosti.

- Država prije svega mora gledati socijalni aspekt, a to su naši sugrađani koji su s tim riješili svoje stambeno pitanje i koji su nažalost neki u međuvremenu ostali bez posla. I tu se pokazuje ima li država socijalnu politiku ili nema – kazao je Šuker.

Nezavisni Branko Vukšić traži ukidanje devizne klauzule koja je, smatra, sustavni problem i glavni krivac za probleme vezane uz franak.

- Gasimo požar ručnom brentom, to kažu u Zagorju, požar dok plamti šuma. Kažemo evo mi činimo. I stvarno smo mokri od znoja, trčimo, ali šuma će izgorjeti. Zavaravamo građane. Treba konačno skinuti maske i oni koji špricaju s ručnim špricama reći da dok gori šuma da neće učiniti ništa. Sve su to vatrogasne male mjerice, ne mjere - tvrdi Vukšić koji smatra da bi država trebala zauzeti čvršći stav u pregovorima, a ne "moljakati" banke.

- Žao mi je ministra financija koji gotovo da torbari sa bankama, moli ih, kumi ih, prijeti im i onda što? Neke polumjere donosimo u Saboru. Sasvim je svejedno jesu li banke kupile švicarce ili nisu. Građani koji su dobili kredite nisu dobili švicarce. Ti švicarci moraju negdje postojati. Pretpostavka je da je to čista manipulacija. Pitanje je tko će platiti ceh, a trebaju ga platiti manipulatori banke – vjeruje Vukšić.

Laburist Zlatko Tušak dodaje da je "rak rana ove zemlje devizna klauzula" i dok se to ne riješi, nema rješenja ni problema sa švicarskim frankom.

- Građani s blokiranim računima, građani koji ostaju bez imovine, koji su u bezizlaznoj situaciji, mi sa nekakvim vatrogasnim mjerama njima olakšavamo tu situaciju, velimo pregovaramo, rješavamo to pitanje, ali dok god je devizna klauzula do tada se to pitanje neće riješiti. Sada je problem sa švicarskim francima, sutra ćemo imati problem sa kreditima u eurima i nismo spremni HNB, Vlada ni ovaj Sabor o tome ozbiljno raspravljati da vidimo ako je platežna moneta u Hrvatskoj kuna onda u kuni bi trebalo sve biti – upozorava Tušak.

HNS-ov Srđan Gjurković nastoji smiriti optužbe na račun Vlade te podsjeća da je Vlada po pitanju švicarca intenzivno radila i dalje radi, a sve što je poduzela nisu, naglašava, vatrogasne mjere.

- Vlada i Sabor iznimno vode računa o problemu koji je nastao, vode računa o svima koji imaju kredite u eurima i u kunama kao i za stabilnost financijskog sustava - zaključuje Gjurković.

Nezavisni Damir Kajin slaže se s Gjurkovićem te kaže da Vlada možda nije učinila dovoljno, ali je svejedno napravila puno i ublažila teret dužnicima.

>> Krediti i PTSP: Stručnjaci su za Udrugu Franak analizirali 'nuspojave' života u dugu

Komentara 2

NE
Neo001
16:03 03.07.2015.

bitanga vukšić žali drugu bitangu koji zadužuje naše unuke, KAKO BI OVAKVE BITANGE. VJEČNI partijski PARAZITI dobro živjeli. Na račun takve gamadi kukulele smradovi povećali su inozemni DUG preko 50 %, za 18,4 MILIJARDE EURA, rasprodali sve moguće...

BA
bartolkai
14:38 03.07.2015.

Točno da taj slučajni ministar samo obećaje kako će strašno kazniti banke. I tako već 2 godine. Primjećujem da su se banke tako uplašile da mu dolaze u ured pa ga šalju u PM.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije