Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE

'Ozbiljnih zahvata u ovom proračunu nema, to se vidi već na prvi pogled'

Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.03.2016.
u 14:26

HDZ-ov Ivan Šuker vjeruje da je ministar finanacija Zdravko Marić u ovom proračunu izvukao maksimum

SDP-ov Branko Grčić kaže da nije stigao detaljno iščitati proračun, te najavljuje da će ga opširno komentirati sutra na konferenciji za novinare. Na prvi pogled, kaže, ne vidi velikih promjena u odnosu na ono što je prethodna vlada izvršila u prethodnoj godini.

- Ako tu dodate EU fondove, i sa prihodne i sa rashodne strane, koji su u principu neutralni, onda su promjene minimalne. Imamo to restrukturiranje rashodne strane proračuna, drugim riječima, jedan dio novih rashoda se kompenzira određenim uštedama na nekim drugim stavkama, no u ovom trenutku ne vidimo kako se te uštede kane i stvarno realizirati. Tu su uštede na socijalnim troškovima, baš nas zanima kako će se te uštede u naknadama prema građanima uspjeti ostvariti, to su neke izmjene zakona koje očekujemo, smanjuju se subvencije, pa subvencije gospodarstvu što može dodatno usporiti gospodarstvo i gospodarski rast, itd – kaže Grčić. Ovo vidi kao proračun kontinuiteta.

- Ozbiljnih zahvata u ovom proračunu nema, to se vidi već na prvi pogled. Ono što je jedino bitno, ako bi se realizirao ovakav nacrt proračuna, mi bi ipak bili bliži fiskalnoj konsolidaciji, odnosno deficitu manjem od tri posto, ali ima poprilično upitnika oko realizacije ovih namjera koje su u proračunu iskazane. Vidjet ćemo s kojim mjerama, izmjenama zakona će Vlada ići i hoće li u ovom ostatku vremena u 2016. godini uopće uspjeti sve to provesti operativno – zaključuje Grčić.

HDZ-ov Ivan Šuker vjeruje da je ministar finanacija Zdravko Marić u ovom proračunu "izvukao maksimum koji je mogao napraviti s obzirom na kratkoću vremena i strukturu rashodovne strane državnog proračuna".

- Znate da je 93-94 posto proračuna zadano i kad pogledate pozicije na kojima se rezalo, onda je to očito najava određenih zakona koji će uvesti reda na određene pozicije jer ako ste slušali Marića, on je jasno naznačio da je u socijalnim programima mnogi kojima tamo nije mjesto i da te novce treba usmjeriti prema građanima koji su na marginama društva i kojima stvarno treba pomoći, a isto tako i određeni poticaji i subvencije. Bit će vrlo interesantno vidjeti izvršenje proračuna za 2015. jer su oni fiskalnu godinu završili lani u kolovozu, rujnu, nikakvi programi se nisu odvijali i kad to dobijemo moći ćemo sagledati kompletnu sliku, iako i ovaj proračun, kako sam rekao, najavljuje određene zakonske izmjene koje će se dogoditi u svibnju, lipnju i to će napraviti kvalitetnu podlogu za reformske zahvate i reflektirat će se u proračunu za 2017. - pojašnjava Šuker.

Ne slaže se s kritikama oporbe da ovo nije reformski proračun.

- Mi 4 godine nažalost nismo vidjeli njihove reforme, osim povećanja porezne presije. Kad uzmete ukupna porezna davanja, oni su na godišnjoj razini povećali negdje oko 4-5 milijardi porezne prihode s osnove povećanja porezne stope, nemojte zaboraviti povećanje cijena električne energije i plina, i onda je sve jasno. No nekorektno je govoriti na takav način kad netko na podlozi koja je ostala napravi proračun, to sve govori o njima – tvrdi Šuker.

>> Najveći gubitnici i dobitnici proračuna

Komentara 7

Avatar Izdajnik
Izdajnik
14:38 10.03.2016.

Pa sdp nas je doveo do provalije. Čak smo padali. Ovo je tek da lupimo glavama o zemlju.

Avatar Bog_i_Hrvati
Bog_i_Hrvati
14:54 10.03.2016.

Grčić će sutra komentirati proračun jer danas nije ništa shvatio. Treba mu netko sada sve objasniti, izračunati i nacrtati. Jer da on sada komentira bilo bi kao i sa onih 2% ukupnog godišnjeg PDV-a. E moj Grčiću, najbolje je da ti šutiš i ništa ne komentiraš. Uništio si ti nas dovoljno.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
14:44 10.03.2016.

SDP-ov Branko Grčić kaže da nije stigao detaljno iščitati proračun, a zbrajati ne zna, kao sto i znamo. Dalje iščitavanje ovog uradka Tee Romić je nepotrebno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije