Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka ga ročište

Glavaš u Saboru: Možda se večeras u pritvoru nađem sa Sanaderom

Glavaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/24
06.02.2015.
u 10:08

Branimir Glavaš nakon šest godina vratio se dobro raspoložen u Sabor

Branimir Glavaš nakon šest godina vratio se dobro raspoložen u Sabor gdje je s članovima Kluba zastupnika HDSSB-a popio kavu, ali i nazdravio viljamovkom. U Sabor je došao prije odlaska na Županijski sud gdje ga točno u podne očekuje ročište izvanraspravnog vijeća na kojem će se odlučivati o određivanju istražnog zatvora na prijedlog DORH-a. Usput je malo prošetao po Saboru, razgledao dvoranu u kojoj se nalaze portreti svih dosadašnjih predsjednika Sabora, a posebno se zadržao kod portreta Vladimira Šeksa.

– Vidi moga bivšeg prijatelja, kako je bio mlad i lijep. Vidi kako me gleda, a baš lijepo me gleda – smijao se Glavaš.

Glavaš vjeruje Sud nema nikakvih elemenata da mu se odredi pritvor. – No sud je sud i može odlučiti i ovako i onako, a kako god odluči, ja sam spreman prihvatiti odluku pa i pod cijenu da kaže "ajd' ti još malo u pritvor". I pritvor je za ljude. Možda će se dogoditi, s obzirom na to da čujem da je zatvor pretrpan i Remetinac nema mjesta, da mi se odredi pritvor, da me zapadne recimo, s obzirom na to da nismo u istom dijelu bivši premijer Ivo Sanader i ja, mjesto da mu budem cimer i da se nađemo u Remetincu još večeras – kaže Glavaš novinarima.

"Zadovoljan sam i sretan"

U Sabor je došao, dodaje, vidjeti kako zastupnici HDSSB-a rade svoj posao i zastupaju li interese građana koji su ih izabrali. – Nepunih šest godina nisam bio u Hrvatskom saboru i danas sam tu, zadovoljan sam i sretan. No to što nisam bio ne znači da nisam pratio njegov rad. Osjećao sam se kao da sam kod kuće i da gledam internu televiziju Hrvatskog sabora, dakle ništa mi nije promaklo, pratio sam redovito sjednice i uopće nisam imao osjećaj da nisam nazočan zajedno s drugim zastupnicima pa i vama novinarima s kojima sam surađivao do 2009. Vjerujem se da ćemo vrlo brzo nastaviti tu uspješnu započetu suradnju prije 15-20 godina – kazao je Glavaš. Sad je pred njim, kaže, pravna bitka koja počinje u 12 sati i to je njegov apsolutni prioritet.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– A što će se dalje događati, to će pokazati vrijeme. HDSSB je ozbiljna stranka koja je stasala, koja je jesenas provela unutarstranačke izbore i iznjedrila novo mlado vodstvo, a mi stari smo se povukli jedan korak nazad, no to ne znači da nećemo davati svoj doprinos u daljnjoj konsolidaciji i jačanju HDSSB-a kao i budućoj parlamentarnoj stranci na nadolazećim parlamentarnim izborima. Prioritet je, dakle, moja pravna bitka, a sve preostalo moje slobodno vrijeme, koliko mi to mogućnosti omogućavaju, posvetit ću radu unutar HDSSB-a u savjetodavnom smislu. Dakle, nastojat ću da, uvjetno rečeno, stara garnitura pomogle da mlada novoizabrana garnitura stasa u ozbiljno političko vodstvo koje će biti jamac izbornog uspjeha HDSSB-a na nadolazećim parlamentarnim izborima – objašnjava Glavaš koji na parlamentarnim izborima očekuje "zadovoljavajući rezultat koji će jamčiti i budući opstanak i opstojnost HDSSB-a kao ozbiljne političke opcije u hrvatskom političkom životu". Vrijeme će pokazati, dodaje, hoće li HDSSB na izbore samostalno ili u koaliciji.

"HDSSB neće nikoga moliti za suradnju"

– Mi želimo biti stranka koja ima svoj zacrtani pravac, ne obazirati se ni lijevo ni desno, a naš rad i političko djelovanje temeljit će se na političkim, programskim i temeljnim odrednicama HDSSB-a, ne isključujemo mogućnost suradnje s nikim, a niti ćemo moliti bilo koga za suradnju – nastavlja Glavaš dodavši da će u jesen vidjeti hoće li koalirati s nekim tko je "malo ljevije ili malo desnije".

– Nemojte me pitati "i s HDZ-om" ili "sa SDP-om", izbori će pokazati i volja biračkog tijela RH će pokazati što žele – tvrdi Branimir Glavaš.

Novinare je zanimalo vjeruje li da je u redu da se on s nepravomoćnom presudom za ratne zločine angažira u političkom životu. – Hrvatski zakoni ne isključuju takvu mogućnost. Ja ne isključujem takve zakone. Trenutno je na snazi nepravomoćna presuda, ali nemojte zaboraviti da sam ja 4,5 godina čekao odluku Ustavnog suda... Sličan slučaj se nije dogodio u ovoj hrvatskoj državi pa valjda i to nešto govori. Taj moj predmet apsolutno ima prioritet i Ustavni sud ga je bio dužan riješiti prema ustavnom zakonu u roku od godine dana. Ja sam kao tadašnji zatvorenik mogao tolerirati kašnjenje od godinu dana, ali sve ostalo meni nema uistinu nikakvih opravdanja. To dovoljno govori samo za sebe da se radi o jednom vrućem krumpiru koji nitko nije želio uzeti u ruku, ali evo, s obzirom na to da sam podnio tužbu u Strasbourgu, to se moralo riješiti i riješilo se, riješilo se na za mene za sada na pozitivan način, što mi ulijeva snagu i vjeru da ću u nastavku pravne bitke pred institucijama pravne države u RH u konačnici uspjeti – odgovara Glavaš. Činjenica da je otišao u BiH, dodaje, ne znači da on ne priznaje pravni sustav RH jer je koristio sve preostale moguće pravne instrumente u svojoj bitci za dokazivanje nevinosti.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Sada sam uspio, vraćeno je sve na stanje prije 2. lipnja 2010. Jučer sam djelomično uspio pratiti izvješće Vrhovnog suda i, koliko sam u jednom trenutku izlaska iz dnevne sobe u kuhinju, čuo gospodina Hrvatina, sud može i pogriješiti, a na sudu je da, ako je pogriješio, te pogreške ispravi. Nadam se da je u mom slučaju pogriješio i nadam se i duboko vjerujem da će sud i te greške ispraviti – priznaje Glavaš.

>>Glavaš sutra na ročištu u Zagrebu, iako ga mogu zatvoriti

>>Branimir Glavaš na pozornicu u Osijeku stigao uz Škorinu pjesmu 'Sude mi'

Komentara 113

ZG
zorbas.grk
09:59 06.02.2015.

Leku ce strefiti....

DU
Deleted user
09:59 06.02.2015.

Dozvolivši Glavašu da uđe u Sabor hrvatske institucije su priznale svoj vlastiti poraz i da ih se nemože shvatiti ozbiljno. To je znak da şu dokazi ništavni a izjave svjedoka lažne. I ako ga na kraju ipak osude ostat će zapisano da je u posjeti hrvatskom saboru bio jedan ratni zločinac.

DO
domazl
10:15 06.02.2015.

Hrvatska vojska je pobjednička. I ova sramotna presuda je potvrdila da su Srbi bili agresori, da nije bio građanski rat, već agresorski, a obrambeni. Kada čovjek brani život, dozvoljeno je udariti protivnika i nogom u jaja. U takvom ratu ne sudi se pobjednicima. A sada treba procesuirati razne Đakule, Stanimiroviće, hrvatske političare izdajnike, suditi pojedincima za lokalne "minigenocide". Jer, ako je netko ubio desetke ljudi koji su završili u masovnim grobnicama, tada je to genocid grupe i pojedinca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije