Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Malešević:

'Plenković je Hrvatskoj bio nužan, za Milanovićem će plakati mediji'

plenković, milanović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
12.11.2016.
u 23:55

Bilo bi korektno da u SDP-u ne pljuju po Milanoviću jer će teško ponovno na 30 posto

Boris Malešević niz je godina bio zadužen za politički marketing i dizajn i SDP-a, i Stjepana Mesića i Milana Bandića, a uoči ovih izbora i za HDZ. Komentira izbore u Americi i aktualna zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni.

Naslovnice kažu – Trump je osvojio Ameriku, šokirao svijet, američka medijska industrija bila je upregnuta u kampanju Hillary Clinton, vi ste prognozirali Trumpovu pobjedu. Vas nije šokirao?

Već sam ranije rekao da Trump vodi kudikamo bolju kampanju od H. Clinton. Nisam Trumpov pobornik, ali mogu govoriti o kampanji, uostalom to mi je struka. Hillary Clinton vodila je elitističku, štrebersku i dosadnu kampanju. Od logotipa kampanje koji je izradio Michael Beirut s Pentagramom, jednom od najboljih dizajnerskih agencija, headlinea (poruke) Stronger Together pa do podrške mainstream medija poput NYT ili USA Today, sve je bilo promašeno. Beyonce, Jay Z, Madonna – to je bila potpuno elitistička kampanja koja se, pritom, pozivala, vidi vraga, na zajedništvo! S kim, zaboga, zajedno? S Beyonce, Madonnom, pa to je toliko daleko od prosječnog Amerikanca da je nevjerojatno da je netko tako koncipirao kampanju. Trumpova pobjeda poraz je mainstream medija i političkih elita, a pobjeda alternativnih medija i društvenih mreža.

Taj koncept već je bio viđen u Obaminoj kampanji?

Tako je, ali to je prošlost u odnosu na sadašnje izbore i trenutačnu realnost. Potpuno je zanemareno da je američki srednji sloj devastiran financijskim i nekretninskim krizama koje su prouzročili isti ti elitistički krugovi koji sada pozivaju na zajedništvo. Ne razumijem kako bi se neki John Smith koji na srednjem zapadu Amerike živi u kamp-kućici mogao identificirati sa zajedništvom koje promiče kandidatkinja za predsjednicu zajedno s Kanye Westom i Anom Wintour!? Što je više u kampanju uključivala bogate celebrityje, to je bila dalje od Bijele kuće. Zajedništvo je čest pojam i u političkom rječniku Hrvatske...

Mislite na Plenkovića ili?

Ne, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stalno govori o zajedništvu. Od Barbana, preko Sinjske alke do Mostara i Zagreba – budimo zajedno. Zajedništvo je jedna dragocjena politička kategorija da bi je se koristilo na dnevnoj bazi. Uostalom, zapadna civilizacija razvila se na individualizmu i obrazovanju. Amerikanci drže do individualnih sloboda, prava na izbor, osobnog vlasništva, a ne do zajedništva koje je relikt prošlosti i prošlih, ne tako dobrih politika. Hillary je prošlost Amerike, a Trump, kakav god bio, budućnost. Velike multinacionalne kompanije danas biraju svoje menadžere po načelu “return to the character”, odnosno biraju karakterne ljude. I menadžer i političar naučit će osnovne vještine, ali karakter neće nikada naučiti. Trump je u kampanji imao karakter, bio je ono što je, a ne kao ona koja je glumila i ono što nije. Na zajedništvo je pozvao tek nakon pobjede, a u kampanji je zapravo dijelio biračko tijelo. Zaboga, kampanja se vodi na način da okupiš svoje birače, a ne sve birače. Nikada svi birači neće biti tvoji.

Spomenuli ste predsjednicu, zašto joj dramatično pada rejting u zadnje vrijeme?

Svi nešto očekujemo od premijera, gradonačelnika... a od predsjednika nitko ništa ne očekuje. Uloga predsjednika u Hrvatskoj malo je šira i kompleksnija tema o kojoj se vode mnoge rasprave. Predsjednica tu ima problem političkog contenta. Ona obilazi Hrvatsku, ima je uistinu svuda, ali onaj koji je svagdje nije nigdje. Nije definirala politički sadržaj, a bez njega nema prepoznatljivosti.

Ali njezine poruke o zajedništvu kada su HDZ i SDP vodili Karamarko i Milanović i te kako su imale smisla.

Ali ja ne želim živjeti zajedno (smijeh). Da predsjednica poziva na njegovanje različitosti, društvo tolerancije, izvrsnost – političku ili stručnu, to bi bilo politički dobro jer živimo u zemlji koja je opterećena sličnim problemima. Ne, ona stalno poziva na zajedništvo. To je predragocjena politička kategorija da se troši svakodnevno...

Predviđate li Plenkoviću dulju političku budućnost?

Svakako. Vrlo je seriozan, studiozan, ne reagira emotivno, nije svađalica. Ima pristup, koji danas u svijetu politike nije dominantan, ali sa svojim sedativnim pristupom bio je nasušno potreban Hrvatskoj. Nakon kaosa prošle Vlade, sad se sve posložilo, ne divljamo s eksperimentima, premijer je proizašao iz stranke koja je relativni pobjednik izbora.

Gubi li naša politička scena odlaskom Zorana Milanovića?

Koga nema, bez njega se može. Ali nedostajat će njegov stil, a najviše medijima, plakat ćete još za njim (smijeh). On je bio medijska roba i s njim ste najmanje jednom tjedno mogli imati naslovnicu. S Plenkovićem nećete prodavati novine (smijeh). Milanović je spojio svoj karakter sa svojim političkim djelovanjem. Bilo bi korektno da u SDP-u ne pljuju po njemu i njegovu mandatu jer jako će se bilo tko nakon njega pomučiti da SDP ponovno dovede na 30%.

Važi li za njega ona Komadinina “ubila ga prejaka riječ”?

Ne, njega nije ubila prejaka riječ, nego jedna riječ previše. To se kod njega često viđalo, napravi izuzetne stvari i onda kaže riječ previše. Poput “majka vojna lekarka”.

>> 'Ljudima koji nemaju što jesti obraća se promjenama Ustava!? To je posve krivo'

Komentara 45

MK
mksdk
00:25 13.11.2016.

Plenković je ideološki ljevičar koji svojim stavovima pripada SDP-ovoj bazi a ne HDZ-ovom glasačkom tijelu. To i jeste razlog zašto ga brane svi oni koji inače podržavaju SDP. Trojanski konj postavljen od onih istih koji su u Americi gurali Hillary.

IS
iskrica
00:55 13.11.2016.

Plenkovića su u HDZ postavili protivnici HDZ-a. Preko N. Obuljen pokazao je svoj prezir prema hrvatskoj državnosti i hrvatskim braniteljima, jer i ona snosi odgvornost za financiranje laži o ratnom zločinu u Dvoru na Uni. Osobu koja je napravila takavla takav kardinalan propust , druge bi države stavile u zatvor, kao i cijeli UO HAVC-a, a ne u svoju vladu. Plenkovića hvale najgori neprijatelji HDZ-a,četnici iz Srbije, antife , jugonostalgičari, hvali ga i najgore medijsko zlo u RH koje je sklono jugo i velikosrpskim interesima. Očito imaju i zašto. Trojanski konj jugofila,rastjeruje birače HDZ-a nastavljanjem Milanovićeve politike i politike služenja euroreptilima, kakve je Amerika odbacila na izborima.

NE
nevažnost
00:33 13.11.2016.

Dok svi oko nas imaju talentirane vođe(Orban, Fico, Zeman, Vučić, Dodik itd.) Mi imamo jednog studioznog, serioznog, hladnog i ne baš talentiranog predtavnika koji to nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije