Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigla bista s Pantovčaka

Kumrovčani: Nek’ nam se Tito vrnul. Tu mu je i mesto

Kumrovec Tito bista
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/7
19.03.2015.
u 21:14

Antifašisti i Društvo “Josip Broz” pozivaju predsjednicu Kolinda Grabar-Kitarović na izložbu 23. svibnja

– Dobili smo od predsjednice malo reklame. I to je sve kaj ona za Kumrovec bude dala. Od ostalog ne bu niš – komentirao je u jedinoj gostionici koja u Kumrovcu radi mještanin Danko Zorenč.

Žao mu je, veli, što danas nije bio na svečanosti dočeka Titove biste i poklona koji su iz Ureda predsjednice dopremljeni u ovdašnji muzej Staro selo.

Albumi, vaze, kljova...

– Delal sam. Inače bi ga sigurno pričekal – kaže. – Nek se vratio. Pa tu i pripada. Dovezli su bistu baš na Titov imendan, na Josipovo – govori Muharem Heralić koji je Zagorcem “postao” kad se još sedamdesetih ovdje oženio. Muharema smo zatekli nedaleko od zatvorenog diska “Marshal” i zatvorenog kioska brze hrane “Pionirček” pokraj ulaza u Staro selo.

– Što mislite, hoće li predsjednica doći u Kumrovec kad predmeti koje je darovala muzeju budu izloženi? – pitamo ga. Muharem tu samo odmahne rukom i reče: – Neće. Nema radi čega. Ljepše joj je u Americi. K sirotinji nitko ne ide. No općinski načelnik Dragutin Ulama kaže da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zasigurno biti pozvana na otvaranje izložbe: – Poziv će joj poslati Društvo “Josip Broz” i Udruženje antifašista. Pa ove se godine slavi 70 godina pobjede nad fašizmom i naravno da će ona kao predsjednica biti pozvana – govori načelnik Ulama, inače član SDP-a.

A izložba i proslava obljetnice pobjede bit će upriličeni 23. svibnja. Tada će se ujedno obilježiti i Dan mladosti i radosti. – Iz Ureda predsjednice dobili smo u trajno vlasništvo 105 poklona koje je dobio Josip Broz. Tu su, između ostalog, albumi s fotografijama snimljenim 1946, 1957. i 1961. godine. U toj su fotodokumentaciji Titovi posjeti tvornicama poput Končara. Ovdje su i njegove fotografije iz Alžira. Među poklonima se nalaze vaze, srebrni tanjur koji je dobio od radnika Ine, žrvanj koji su mu učenici iz Lučelnice, područne škole u Klanjcu, poklonili za 73. rođendan. Među tim darovima je i afrička maska, kljova afričkog slona koju mu je darovao predsjednik Konga... – nabraja Tatjana Brlek, v. d. voditeljice muzeja Staro selo dok iz upravne zgrade idemo prema Titovoj rodnoj kući gdje je izložena mramorna bista koju je predsjednica “iselila” iz svog ureda, ispunivši tako jedno od predizbornih obećanja.

Samo se vlasti mijenjaju

To djelo kipara Antuna Augustinčića, inventarnog broja 02759, Ured predsjednice muzeju je dao na trajnu posudbu. U istom je “statusu” i gipsana bista nepoznatog autora te Titovi portreti slikara Marina Tartaglie i Omera Mujadžića kao i pribor za pušenje s pepeljarom od tučenog bakra. Kustosici Brlek, baš kao i Vlasti Krklec, ravnateljici muzeja Hrvatskog zagorja u čijem je sastavu i Staro selo, iznimno je drago što su sada u posjedu zbirke koja će, uvjerene su, pridonijeti promociji kulturnog turizma u Kumrovcu.

– Pregovori o donaciji Titovih poklona muzeju počeli su još u vrijeme kada je predsjednik bio Ivo Josipović – kaže Tatjana Brlek. Njezine riječi sve vrijeme sa strane pažljivo sluša turistička vodičkinja Ljiljana Marković koja je s prijateljicom Andrejom Poslončec došla “izvidjeti” situaciju u Kumrovcu. Naime, sljedećeg tjedna ovamo će dovesti grupu studenata iz Danske.

A Maltežani James Farrugia, Jarren Cassar i Matthew Camilleri u Kumrovec su došli u nekom svom aranžmanu. U knjizi dojmova u Titovoj rodnoj kući zapisali su da se “ovdje rodio najveći sin Balkana”. I dok strance zanima i ovaj dio hrvatske povijesti, Kumrovčani kažu da bi ovaj kraj od turizma mogao imati kud i kamo više. Ali svi objekti u vlasništvu države propadaju, industrije nema, a od nekih 2000 žitelja radi ih, kažu, maksimalno 150.

– Mladi odlaze, a stari umiru. Imali smo na vlasti i HDZ i sad SDP, a ništa se ne mijenja. Jedino kaj smo dobili cestu, i to vjerojatno zahvaljujući kumrovečkom zetu, ministru Hajdašu Dončiću. Mi smo slijepo črevo u ovoj državi. Od Kumrovca je ostalo samo ime – razočarani su Kumrovčani.

>>Milanović optužio Grabar-Kitarović za cinkarenje kod Merkel i manipuliranje oko Tita

>>Titova bista s Pantovčaka stigla u kumrovečko Staro selo

>>'Tito i Tuđman najbolje su što je Hrvatska u tim razdobljima povijesti imala'

Komentara 182

DE
derin
21:35 19.03.2015.

300 000 ubijenih Hrvata i veliki dio hrvatskog naroda koji 50 godina nije smio ni izustiti riječ Hrvatska dobio je malu zadovoljštinu., samo izgleda da oni koji su tih godina bili povlaštena kasta još ne žele priznati taj sramotni dio povijesti.

BU
Bulaba
21:35 19.03.2015.

Kaj nije Većernjak prije koji mjesec bauljao o Kinezima koji ulažu stotine milijuna dolara u Titov muzej ili što već? Suočite se s činjenicom da više bolesnika ipak voli Hitlera nego Tita. Na Hitlerov rođendan u njegovom selu zna se skupiti po desetak tisuća bolesnika i svako će potrošiti bar 100 eura, na Titov možda par stotina koji nemaju 5 kuna za grah.

DU
Deleted user
21:34 19.03.2015.

Jeste li dobili i srebrni escajg u drvenom ormariću za 12 osoba, možda bi rodbina bivših vlasnika nekad ugledne Zagrebačke obitelji voljela da im vratite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije