Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć u školi

Bez asistenta ostalo 60-ak učenika: 'Mama, zašto Ana više ne može biti sa mnom?'

asistenti u nastavi
Foto: Vedran Balen
1/3
03.11.2014.
u 20:00

Financiranje
 - Asistente bi sada trebale platiti županije iz dva moguća izvora

Udrugama u županijama u kojima su odobrena sredstva Europskog socijalnog fonda za financiranje pomoćnika u nastavi, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odbilo je financiranje asistenata.

Od studenog šezdesetak djece ostaje bez asistenata.

“Bit će mi teško bez nje”

Krapinsko-zagorskoj županiji odobreno je 66 asistenata preko projekta Baltazar. – Na pitanje zašto osam učenika nije ušlo u projekt, odgovoreno je da se dokumentacija za taj projekt morala predati još u svibnju prošle godine, a ova djeca rješenja o pravu na asistenta dobila su kasnije – kaže Ljubica Jembrih, predsjednica Udruge Sveta Ana Lobor.

– Asistentica mi je u svemu pomagala i bit će mi jako teško bez nje – kaže Luka Sojčić, učenik II. razreda brodske OŠ Dragutina Tadijanovića. Naime, novac EU dobila je Županija brodsko-posavska, no Grad nije. Prema riječima predsjednice brodske Udruge tjelesnih invalida Loco-Moto Gordane Mišković, nijedna od dvije udruge u gradu nije dobila sredstva za asistente.

Foto: Vedran Balen

Problem je i u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Bez potpore za asistenta ostalo je dvoje djece, jedno u Petrinji, a drugo u Hrvatskoj Kostajnici. O čemu je riječ i zašto se problemi prelamaju preko leđa te osjetljive populacije? U prošloj je školskoj godini 906 asistenata radilo sa 892 učenika, a ove je školske godine MZOS iz sredstava EU osigurao 45,753.228,24 kn za rad 1022 pomoćnika za 1080 učenika 26 gradova i županije te dodatno putem natječaja za udruge 11,562.640,00kn za 28 udruga, čime se osigurava rad 331 asistenta – sve skupa za 1353 pomoćnika u nastavi koji će raditi sa 1420 učenika.

Nisu prijavili potrebe

Županije, nažalost, nisu prijavile sve potrebe za asistentima, u koje su trebale uvrstiti i one asistente koje su dosad plaćale udruge, a MZOS ne raspolaže potpunim evidencijama o potrebama. Dodatni je problem što nema jasnih kriterija za dobivanje pomoćnika, no taj se pravilnik još radi, a bit će gotov do kraja godine.

– Početkom rujna Ministarstvo je obavijestilo udruge da će pomoćnicima koji su radili lani putem udruga, njih 290, platiti rad za rujan i listopad (za rujan je već isplatilo sredstva), ali da ne može prejudicirati rezultat natječaja te da postoji mogućnost da neke udruge ne prođu na natječaju. Sada, kad se vidjelo da za 60-ak djece nema asistenta, županije kojima je odobren novac iz EU trebale bi platiti te asistente ili bi se za njih mogla povući sredstva iz mjere MRMS-a koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje pod nazivom „Mladi za mlade – pomagači u nastavi“, kažu u Ministarstvu.

>>Asistenti u nastavi od sutra ponovno u školskim klupama

>>Asistenti u nastavi za Nevena i djecu s potrebama - luksuz

Komentara 12

TH
than
20:17 03.11.2014.

Nema za asistenticu dijete drago, jel' je ciki Zmajlovicu trebalo za tus. Cika Zoran je morao otici u turisticki posjet Australiji i Americi, a nas, porezne obveznike, nitko ne pita kome bi prije dali. Nazalost, rodio si se u drzavi u kojoj je empatija nesto sto velika vecina gradjana ne moze 'dokuciti'.

RA
rakikaki
20:25 03.11.2014.

Treba para za uhljebe u agencijama.

Avatar sandinista
sandinista
21:42 03.11.2014.

Jedini pravi istinski heroji su hendikepirana djeca i njihovi roditelji. Svi ostali smo tek druga, treca klasa. Naklon do poda njima i svima koji im pomazu. Ukinuti financiranje svih nevladinih udruga i crkve, pa ce se naci za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije