Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U blizini granice

Azijski tigrasti komarac otkriven u Slavonskom Brodu

tigrasti komarac
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
15.06.2016.
u 16:59

Azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus) u Hrvatskoj je otkriven 2004. godine, a njegova je prisutnost od tada zabilježena u više županija

Tigrasti komarac, koji prenosi virus Zika, otkriven je u Slavonskom Brodu, u blizini graničnog prijelaza s Bosnom i Hercegovinom. Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo izvijestili su kako je na jednoj lovki determinirano 46 jajašaca, a uzorkovanjem odraslih jedinki utvrđeno je kako se radi upravo o ovoj vrsti.

Azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus) u Hrvatskoj je otkriven 2004. godine, a njegova je prisutnost od tada zabilježena u više županija. Najrašireniji su na Jadranu, a najbolji način za sprečavanje njihovih legla su uklanjanje posude s vodom u vrtovima, vaza i raznog otpada koji u vrtovima “glumi” neke posude i skuplja vodu.

Osobna prevencija inzistira na nanošenju repelenata, odjeći dugih rukava i nogavica. Zbog naglog širenja i epidemije, Svjetska zdravstvena organizacija u veljači ove godine proglasila je virus Zika  globalnom prijetnjom. Ovim virusom posebno su ugrožene trudnice. 

>>Azijski tigrasti komarac pojavio se u predgrađu Osijeka

Komentara 5

Z9
Zorgeme 9
18:56 15.06.2016.

Ma jel to otkrila SOA?:P

RI
ribar110
20:41 15.06.2016.

Da je imao pravu putovnicu nasi

DR
DRX
17:33 15.06.2016.

To je u redu, ionako su glave prevelike tamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije