Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEN HAAG

Arbitražni sud pozvao Hrvatsku i Sloveniju da se dodatno izjasne o prestanku arbitraže

Premijeri Milanović i Cerar
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
02.12.2015.
u 23:10

Slovenija je sudu uputila dopis da ne prihvaća "jednostrano istupanje" Hrvatske iz sporazuma

Stalni arbitražni sud (PCA) u Den Haagu pozvao je danas Hrvatsku i Sloveniju da se dodatno očituju o pravnim posljedicama hrvatskog stajališta da se arbitražni postupak rješavanja međusobnog graničnog prijepora okonča, te objavio da u ožujku sljedeće godine o tome namjerava održati još jedno sudsko saslušanje.

Hrvatska jer arbitražni sud s dva pisma u srpnju ove godine obavijestila da je pokrenula postupak prestanka sporazuma o arbitraži jer je Slovenija bitno povrijedila njegove odredbe te da je notom obavijestila Ljubljanu da istupa iz arbitražnog sporazuma i postupka koji smatra nepovratno kompromitiranim, pri čemu se pozvala na Bečku konvenciju o međunarodnom ugovornom pravu. Slovenija je pak sudu nakon toga uputila dopis u kojemu navodi da ne prihvaća "jednostrano istupanje" Hrvatske iz sporazuma, nego smatra da bi se postupak pred arbitrima morao nastaviti i rezultirati presudom koja će obvezivati obje strane.

PCA je danas u priopćenju objavljenom na svojim web-stranicama naveo da je arbitražni sud opet kompletiran nakon ostavke ranijeg hrvatskog i slovenskog arbitra jer je predsjednik arbitraže imenovao dva nova arbitra u tom tijelu te da sada može odlučivati o zahtjevu Hrvatske da se arbitraža zaključi, odnosno o pravnim posljedicama tog stajališta, o čemu se dodatno moraju očitovati obje strane.

Od hrvatske se vlade očekuje da dodatne argumente o svom stajalištu sudu iznese 15. siječnja, a od slovenske do 26. veljače iduće godine, a sud navodi da nakon toga u ožujku namjerava održati još jedno saslušanje o sporu.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova odmah je potvrdilo da je primilo obavijest arbitražnog suda te ponovilo poznato stajalište Ljubljane da arbitražni postupak treba biti nastavljen i završiti obvezujućom presudom.

>> Bivši slovenski arbitar Sekolec pod sumnjom da je namjerno sabotirao arbitražu

>> Slovenija odgovorila na prosvjednu notu: Nema argumenata za povlačenje žice

Komentara 13

GI
Gips
23:48 02.12.2015.

Trebali bi im javit da mi već par mjeseci nemamo s tim više ništa i da je to za HR završena priča. I bez komentara ubuduće

LO
Lokislav
06:17 03.12.2015.

Ovi suci su isti kao naša bagra. Frka im je što će sa sobom kad ostanu bez fotelja, pa dave li ga dave.

CR
crocro
08:33 03.12.2015.

Koja je faca Cerar da nme prihvaća jednostrano istupanje Hrvatske iz arbitražnog postupka. On "ne prihvaća jednostrano", od Hrvate smatra idiotima. Zar upravo slovenci nisu bili ti koji su se jednostrano uputili u muljažu na štetu Hrvatske. I sada kada Hrvatska ne želi zbog takve muljaže nastaviti arbitražni postupak, Cerar takav postupak smatra jednostranim i on njega "ne prihvaća". Pa tko je on da njega netko i nešto pita. Taj arbitražni postupak za Hrvatsku ne postoji kao da nikada niti nije postojao, upravo zbog obmana i laži slovenaca na štetu Hrvatske. I slovenci i EU žele da se postupak nastavi kao da se baš ništa nije dogodilo. Oni mogu nastaviti postupak ali dobro znaju da odluku Hrvatska neće prihvatiti i da će se tako ponašati kao da odluke nema. EU se osjeća neugodno jer znaju da je Hrvatska u pravu ali uporno štiti sloveniju. Hrvatska treba pokazati kičmu i ponoviti i istaknuti EU da slovenija i Hrvatska neće ništa izgubiti ako se predmet s arbitražnog suda prenese na Međunarodni sud pravde gdje će se suditi samo po slovu Zakona i međunarodnih pravnih propisa. Ako slovenci taj prijedlog odbaciju to znači da ne priznaju međunarodne sudove pravde. Hrvatska je u pravu, nema se čega niti koga bojati i mora čvrsto ustrajati na svojim stavovima. A slovenci neka jednostrano rade što god hoće i neka arbitraža donosi odluke kakve god hoće, ali preko sredine Savudrijske vale neće prijeći. Hrvatska mora imati svoj usidreni brod na sredini vale koji neće dopustiti slovencima da meltretiraju Hrvatske ribare i građane. I kada će doći dan da se slovenski policajci protjeraju sa zaposjednutog Hrvatskog teritorija? Dokle će to Hrvatska tolerirati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije