Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovina u saboru

Apsurd u Saboru: SDSS kao prevaga za zakon o ništetnosti?

sabor, pupovac (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
18.10.2011.
u 19:24

HDZ će zbog kvoruma morati pristati na zakon za koji zapravo – nema vremena!

Iako HDZ-ov Andrija Hebrang i dalje mantra da HDZ ima potrebnih 77 ruku u Saboru, kvorum im ovisi o tri glasa manjinaca. Uzdaju se u to da će ih podržati tri neovisna: Đ. Adlešič, Z. Horvat i I. Čehok, da imaju svojih 65 zastupnika, u što ubrajaju i Biancu Matković, koja je netom rodila, te šest partnera iz HSS-a. Istodobno, HDZ pregovara s oporbom da se vrati u sabornicu.

Jezičac na vagi

Svjesni da jezičac na vagi ovisi o njima, jer HDZ želi donijeti zakon o ništetnosti, manjinci su nastalu situaciju odlučili debelo iskoristiti. Njihov je uvjet da se Zakon o pravima nacionalnih manjina stavi na dnevni red. Riječ je o zakonu kojim se srpskoj manjini jamčilo tri zastupnička mjesta, odnosno manjinama dvostruko pravo glasa, što je Ustavni sud proglasio neustavnim. No, učinio je to u srpnju, čime je onemogućio da Sabor donese novi zakon jer je riječ o ustavnom zakonu koji se mora donijeti godinu dana prije izbora. Unatoč tome, Deneš Šoja, predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina, potvrdio nam je kako je uvjet manjinaca da HDZ-u osigura potrebni kvorum da se sporni zakon stavi na dnevni red Sabora.

– Nisam pravnik i ne znam što se točno u zakonu mora mijenjati, ali tražimo da se on popravi i stavi na glasovanje – poručio je Šoja. Na pitanje zašto bi se sada donosio zakon koji neće vrijediti na ovim izborima budući da mora biti prihvaćen najmanje godinu dana prije izlaska na birališta, Šoja je tek odgovorio kako oni žele prihvatiti taj zakon "pa neka ga osporava onaj koji smatra da nije u skladu s Ustavom". Milorad Pupovac, šef SDSS-a koji ima svoj klub u Saboru, ali i sudjeluje u radu kluba manjinaca, tvrdi da spomenuti zakon nije postavljen kao zahtjev, nego kao pitanje zašto Sabor nije raspravio te neustavne odredbe i donio odgovarajuće rješenje. Prisutnost njegove stranke u sabornici ovisi o današnjem sastanku vladajućih i oporbe o vraćanju u saborske klupe.

– Očekujem da će se stajališta približiti i da će doći do kompromisa, no ipak pričekajmo sastanak – diplomatski je rekao Pupovac.

Dojam za bolji svršetak

Iako negira da je Zakon o pravima nacionalnih manjina uvjet da SDSS bude u sabornici, iz njegovih bi se riječi moglo iščitati da je SDSS spreman trgovati jer taj zakon od svih manjina najviše pogoduje srpskoj. Tako bi SDSS, koji se prvi usprotivio zakonu o ništetnosti, mogao postati faktor u njegovu prihvaćanju. Međutim, i u HDZ-u, koji bi trebao pristati na zahtjev manjina, svjesni su da zbog procedure nema vremena da se Zakon o pravima nacionalnih manjina izglasa do 28. listopada, kad se raspušta Sabor. Zašto im onda uz 77 ruku trebaju pregovori s oporbom? Radi dojma, tvrde, da Sabor završi s radom dostojanstveno. Oporba pak kaže da su na sastanku Predsjedništva Sabora dogovorili o čemu će glasovati te da neće raditi više ustupaka.

– Na sastanku radne skupine, na koju smo pristali jer su oni htjeli, možemo raspravljati hoće li glasovanje biti ovaj ili idući petak. U raspravama nećemo sudjelovati. I kad bi se postigao kompromis, bojim se manipulacija, oni svojevoljno ubacuju i izbacuju stvari – kaže Vesna Pusić.

Komentara 360

OD
oltar domovine
21:13 18.10.2011.

citam komentare i cudim se dali mi jos ne shvacamo da zivimo u demokratiji..i da pravo ima svaki covjek jednako bez razliku na vjeru i svoju ispovjet bio nacionalana manjina ili narod drzave ..to kad shvatimo a kad cemo svhatitii moci cemo grditi drzavu srenih ljudi! A izgleda za to nam treba jos 50 godina da se rijesimo partizastine ustastva cetnistva itd hehe

DU
Deleted user
21:13 18.10.2011.

HDZ je vrlo vješt u odugovlačenju utakmice. Trebali su otić kad je otišao Ivo Sanader i od tada zavlače napaćeni narod. Sad ne znam što bi radije. Ipak bi bilo bolje da Josipović raspusti taj cirkus jer su svima već dozlogrdili. Možda će idući saziv biti ozbiljniji i pribraniji.

RV
RONILAC VISINA - LETAČ DUBINA
21:13 18.10.2011.

veleizdajništvo je najunosniji posao u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije