Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručni skup u Vukovaru

Hebrang: Sanitet je u Domovinskom ratu odigrao ogromnu ulogu

Andrija Hebrang
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
17.11.2015.
u 16:50

U okviru skupa održana je i promocija monografije pod nazivom "Hrvatski sanitet u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku" koja sadrži radove više od sto autora i koautora koji su bili voditelji sanitetskih jedinica u Republici Hrvatskoj.

Ratna bolnica Vukovar 1991. godine - dr. Juraj Njavro", naziv je XI. znanstveno-stručnog skupa koji je danas održan u Vukovaru.

U okviru skupa održana je i promocija monografije pod nazivom "Hrvatski sanitet u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku" koja sadrži radove više od sto autora i koautora koji su bili voditelji sanitetskih jedinica u Republici Hrvatskoj.

Prema riječima glavnog autora monografije i autora nekih poglavlja Andrije Hebranga u monografiji su autori pokušali opisati organizaciju i funkcioniranje pojedinih ratnih bolnica, saniteta u vojnim bolnicama kao i saniteta MUP-a i suradnje s sanitetom HVO-a u Bosni i Hercegovini.

- Monografiju je trebalo napraviti i zbog toga jer je sve ono što se dogodilo u Domovinskom ratu u proteklih 25 godina "pometeno u zaborav“. Cijeli Domovinski rat je pometen u zaborav, sa njim i naši branitelji pa i naš glavni sanitetski stožer, istakao je Hebrang.

Govoreći o ulozi saniteta u Domovinskom ratu Hebrang je istakao kako je sanitet uopće odigrao herojsku ulogu te da je smrtnost ranjenika tijekom rata bila 1,49 posto što je vrhunski rezultat u svjetskim ratovima.

Među gostima skupa bio je i ministar zdravstva Siniša Varga koji je rekao da je budućnost vukovarske bolnice neupitna koju vidi kao značajni element za rješavanje problematike specifične zdravstvene zaštite braniteljske populacije. Podsjetio je da je u sklopu vukovarske bolnice u tijeku europski projekt izgradnje rehabilitacijskog centra koji će prvenstveno biti namijenjen braniteljskoj populaciji, a potom i svom drugom stanovništvu.

U monografiji se može vidjeti i niz originalnih dokumenata i fotografija koji svjedoče o tome kako je cijela jedna generacija liječnika napustila sigurnost i toplinu svojih bolnica i otišla na ratište riskirajući svoje živote. 

>> Započeli Dani sjećanja na žrtvu Vukovara: Europa nije dovoljno naučila iz primjera Vukovara 

>> Obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije: Vlada nema razumijevanja za naše potrebe

Komentara 5

BK
B Kosa
21:05 17.11.2015.

Hebrang je bio ratni ministar zdravstva hrvatske. Dobar domoljub i dobar covjek kao i danas. nekada nadem kako orjuna vrijeda njega i seksa razalostime. Ti ljudi su mnogo dali za hrvatsku

OB
Objektivno...
07:24 18.11.2015.

Sjećam se da je u Slavoniji za vrijeme rata bio i jedan liječnik iz Zagreba (sa ljubavnicom). Mislim da mu je prezime počinjalo sa S? Oboje su bili vrlo često pijani. Ljubavnica je ponekad u pijanstvu imala vrlo bizarne želje. Npr. kad je na staru 1991. godinu u Ivankovu kucnula ponoć, ona je poželjela ispaliti nekoliko plotuna iz haubice (ne sjećam se jel iz Nore ili Kune). I ajd...kak plemenitoj zagrepčanki nećeš ženi ispuniti želju kad je iz mirnog Zagreba došla čistiti pištolje u Slavoniju. Ne sjećam se više ni prema gdje su bile okrenute cijevi, samo se sjećam da su haubice bile u blizini pošte gdje smo i mi u školi čekali Novu 1992. godinu

Avatar mama mia
mama mia
09:43 18.11.2015.

Pinokio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije