Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZI ODGOVOR ŠEFU SDP-A

Andrej Plenković: Spreman sam na sučeljavanje pred sam početak kampanje

Plenković
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
01.08.2016.
u 18:41

Na konferenciji za novinare govorio je i o povratku Drage Prgometa i Milana Kujundžića u HDZ, ali i o neformalnom susretu Izetbegovića i Dodika za koje je izrazio zabrinutost.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je danas da je spreman na sučeljavanje sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem za kojeg je ocijenio da je zadnjih dana vrlo brzo evoluirao što se tiče razine dijaloga, ali i dodao kako SDP na predstojeće parlamentarne izbore 11. rujna ide s istim ljudima i istim programom na temelju kojeg su izgubili prošle izbore.

"Prilikom isticanja kandidature spremno sam rekao da želim sučeljavanja i ponuditi javnosti mogućnost da vide koje programe nude glavne stranke. Vidim da je Milanović od uvreda prije nekoliko dana do debate, dijaloga te današnjih izraza ljubavi evoluirao u svojim stavovima", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a. Kazao je i da kampanju, ali i općenito u hrvatsku politiku, želi staviti na višu razinu, koja će dati politici sadržaj i omogućiti kandidatima da takav pristup bude dominantan. "Za kulturu sam dijaloga i visoku razinu rasprave i drago mi je da je Milanović evoluirao vrlo brzo u zadnjih pet, šest dana", komentirao je.

Ne misli da je SDP nenarodna oporba, već "politička stranka koja zastupa svoja stajališta". "Oni na ove izbore idu s istim ljudima i istim programom na temelju kojeg su 8. studenog izgubili izbore", ustvrdio je.

Vrata HDZ-a otvorena su i HRID-i i Hrvatskoj zori

Plenković je pozdravio odluku Visokog časnog suda HDZ-a koji je dao suglasnost za povratak u tu stranku Drage Prgometa i Milana Kujundžića. "Obavili smo razgovore proteklih tjedana, predložio sam im da se vrate u HDZ. Vjerujem da je ovaj intergrativan čin prava poruka o kvaliteti smjera i snazi HDZ-a koji samostalno ide na izbore", kazao je. Najavio je da će i Prgomet i Kujundžić biti kandidati HDZ-a na izborima te poručio da su vrata te stranke otvorena i drugima - i HRID-i i Hrvatskoj zori.

Rekao je da još nisu razgovarali s Jadrankom Kosor oko njezinog povratka u HDZ. "Prgomet i Kujundžić su imali svoje političke stranke, Prgomet je dobio i tri mandata i to je bilo u ovom trenutku ono što je prioritetno", dodao je.

Pozdravio je i odluku potpredsjednika HDZ-a Tomislava Čuljka da se ne kandidira za Hrvatski sabor, ustvrdivši da je riječ o važnom političkom signalu koji govori da je vrijeme za osvježenje, nova lica na listama i da cijeni "gestu koja je došla u pravom trenutku". "On ostaje važan suradnik u najužem vodstvu HDZ-a i zajednički ćemo raditi na pobjedi na izborima", rekao je Plenković.

Nije želio komentirati ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je snimljen s kako pozira uz hrvatsku zastavu s ustaškim grbom i sa slovom "U" istaknutim unutar riječi "Frankfurt" na otkrivanju spomenika Miri Barešiću. "Mislim da je ministar već odgovorio u medijima o čemu se radi. Ne bih to sad komentirao. On je jasno osudio ustaški režim i rekao da nije vidio sadržaj koji je bio napisan na zastavi", dodao je.

Komentirao je politički dogovor kojega su postigli predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vezano za mehanizam koordinacije europskih poslova, kreditni aranžman s MMF-om te okvirnu prometnu strategiji za BiH, a bez nazočnosti predstavnika trećeg konstitutivnog naroda - hrvatskog. "Od svih aktera u BiH očekujemo da se poštuje ustavna ravnopravnost sva tri naroda, uz svesrdnu potporu BiH na putu prema EU, ali i punu uključenost svih razina vlasti kako to propisuje ustavni okvir BiH", poručio je šef HDZ-a.

Vezano za odnose između Srbije i Hrvatske, Plenković je ustvrdio da Srbija još mora ostvariti neke razine koje je Hrvatska već ostvarila po pitanju nacionalnih manjina.  

"Založit ćemo se da u svom procesu približavanja EU, Srbija riješi rezidualna pitanja iz vremena velikosrpske Miloševićeve politike. Važno je da srpsko društvo prođe katarzu i suoči se s nedavnom prošlošću. Na taj način ćemo riješiti mnoga pitanja kao i pitanje krajnje neprimjerenog hibridnog zakona o regionalnoj nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina", kazao je. Poručio je da Hrvatska neće prihvatiti takvu pravnu nesigurnost.

>> Milanović poručio Plenkoviću: Učini mi to za ljubav i dođi na sučeljavanje!

Ključne riječi

Komentara 49

BE
berogrga
19:33 01.08.2016.

Milanović je gotov.

DA
Damirvezaberlin
19:35 01.08.2016.

Jel i Petrov spreman na sučeljavanje?

OX
oxymoron
19:36 01.08.2016.

Plenkovic? Da, on je taj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije