Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVARAO S MILANOVIĆEM

Vučić: Ako razgovori s Hrvatskom ne uspiju, sutra u ponoć primijenit ćemo protumjere

Aleksandar Vučić
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/4
22.09.2015.
u 20:56

Kazao je i kako je kroz Srbiju prošlo više izbjeglica nego kroz susjedne zemlje i da se Srbija "nije žalila"

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je kako razgovarao s hrvatskim premijerom Zoranom  Milanovićem te da razumije probleme Hrvatske i nada se da će one zajedničke zajedno i riješiti.

 – Ne možemo reći izbjeglicama kamo smiju, a kamo ne smiju ići. Srbija do sutra u ponoć neće primijeniti nijednu mjeru – rekao je Vučić i istaknuo kako se nada da će se do sutra razgovorima riješiti problem s granicom te neće biti potrebe za mjerama. Ako ne dođe do dogovora, primijenit će političke, pravne i ekonomske mjere, rekao je Vučić nakon izvanredne sjednice Ureda za koordinaciju svih službi sigurnosti i dodao kako je u Srbiji registrirano više od 173.000 izbjeglica, javlja Blic.

Srpski premijer kazao je kako je Srbija pripremila paket mera koji bi Srbija, ukoliko razgovori ne uspiju, kao mjeru obrane sebe i svojih ekonomskih interesa primjenjivala od 24. rujna od 00.00 sati.

Precizirao je kako su predviđene mjere u tri razine i to političke, pravne i ekonomske prirode. 

 - Nadam se da nijedne nećemo morati primijeniti, rekao je Vučić

Kazao je i kako je kroz Srbiju prošlo više izbjeglica nego kroz susjedne zemlje i da se Srbija "nije žalila".

– Srbija je na najbolji mogući način štitila interese izbjeglica i migranata. Trudili smo se pokazati ljudsko lice, a onda smo se počeli suočavati sa žicama i suzavcem – rekao je Vučić.

O odluci Hrvatske da zatvori granicu za transportni promet u i iz Srbije Vučić je razgovarao s čelnicima EU.

 – Odgovor koji sam dobio je da Srbija nigdje nije pogriješila – rekao je Vučić te dodao kako ne razumije Milanovićevu izjavu da treba  "malo šarati".

Prethodno je izjavio kako će Srbija reagirati "mirno i ne kršeći propise".

–  Upozorit ćemo kako se Hrvatska ne može iživljavati, ponižavati Srbiju i uništavati gospodarstvo Srbije bez posljedica – naglasio je Vučić koji je potez Hrvatske nazvao ''skandalom nevjerojatnih razmjera''.

 – Njihov odgovor spada u zonu sumraka. Odgovor glasi: Hajde vi, Srbi, pošaljite pola izbjeglica na Horgoš, samo pola kod nas i mi ćemo vam pustiti kamione. Ljudi, to je službeni odgovor hrvatske vlade. Može li itko u svijetu to vjerovati. Vi mi objasnite, ja nisam neki vjernik, možda griješim i ne vidim, možete li razumjeti da vam netko tko vodi neku državu može tako nešto reći? "Mi vam nećemo pustiti kamione dok ne počnete slati pola izbjeglica ka mađarskoj granici..." Ja nisam neki vjernik, idem dva puta godišnje u crkvu, ali samo da se prekrižim, ne znam što drugo da radim, ne znam kako da reagiram, kako da budete pametni, što da odgovorite na takve gluposti – upitao je Vučić. 

Podsjetimo, na graničnom prijelazu Bajakovo bio je prekinut ulazak teretnih vozila u Hrvatsku, no Vlada je u poslijepodnevnim satima odlučila da će Hrvatska carina puštati preko granice na Bajakovu svu kvarljivu robu. Za provođenje odluke na terenu je zadužena Carina koja će kontrolirati prolaz robe. Srbijanski premijer jučer je zatražio je od Hrvatske da povuče odluku o zaustavljanju teretnog prometa te je zaprijetio protumjerama ako Hrvatska to ne učini.

>> Vučić: Otvorite granice za teretni promet, inače ćemo poduzeti protumjere

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

Komentara 276

GU
guevara
11:25 22.09.2015.

Kakve mjere.Da nece cedo opet sa subarom ,kokardom i mot.pilom dizati balvan revoluciju.

SO
sojko2
11:40 22.09.2015.

samo dođi četniku, nije prvi put da četnički koljač prijeti

DU
Deleted user
11:25 22.09.2015.

Sada smo na*ebali,prestati će nam slati izbjeglice pa se političari neće moći prepucavati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije