Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nenad Stazić

'Ako kulturni radnici ne dignu svoj glas, nakon ove Vlade ostatci kulture će stati pod jednu ustašku kapu'

Nenad Stazić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
28.04.2016.
u 12:30

– Ako ne dođe do imenovanja povjerenika koji će do izbora nove uprave voditi Zakladu, pozivamo sve kulturne radnike kojima je stalo do očuvanja kulture u Hrvatskoj, koja je ozbiljno ugrožena djelovanjem ove Vlade i ministra, da dignu svoj glas i da ne dopuste daljnje devastiranje kulture – naglasio je Stazić

SDP Nenad Stazić pozvao je danas nakon stanke koju je zatražio u Saboru kulturne djelatnike da dignu glas protiv smanjenja sredstava za financiranje zaklade Kultura nova, jer će, ne naprave li to, "nakon ove Vlade i ministra ostaci kulture stati pod jednu ustašku kapu". Podsjetio je da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović poništio nekoliko javnih poziva za imenovanje upravnog odbora i ravnatelja te zaklade, koja će od 1. svibnja ostati bez kompletne uprave.

Zaklada je lani podržala 118 projekata, a trebala bi provesti i jedan UNESCO-ov projekt vrijedan 202 tisuće kuna.

– Nama UNESCO daje novac, a ministar se trudi da učini sve kako bi zaklada koja ga treba provesti prestala postojati. Neka Ministarstvo uprave žurno imenuje povjerenika koji će do izbora nove uprave voditi Zakladu. Ako do toga ne dođe, pozivamo sve kulturne radnike kojima je stalo do očuvanja kulture u Hrvatskoj, koja je ozbiljno ugrožena djelovanjem ove Vlade i ministra, da dignu svoj glas i da ne dopuste daljnje devastiranje kulture. Možda neće biti dovoljno dići samo glas, možda ćemo morati podići i šator, imamo sad upražnjeno mjesto, da pod taj šator sakrijemo sve što je ostalo od kulture u Hrvatskoj. Ne napravimo li to, onda će ti ostaci kulture nakon ove Vlade i ministra stati jedino pod jednu ustašku kapu – naglasio je Stazić.

HNS-ova Nada Turina Đurić usprotivila se smanjenju sredstava za kulturne ustanove i projekte u Primorju i Rijeci.

– Jednoj od najkvalitetnijih institucija, HNK Ivana plemenitog Zajca, uskraćena su sredstva pod isprikom da se program ne uklapa u kriterije ministarstva. S obzirom na znanu situaciju koju smo imali u javnoj debati oko HNK u Rijeci, da se na ovaj način pokušava onemogućiti realizacija programa, s krajnjom intencijom da se pokuša maknuti osobu maknuti s čelnog mjesta – kaže Turina Đurić te poziva Hasanbegovića da preispita odluku o smanjenju proračunskih davanja za dnevnik talijanske manjine "La voce del popolo".

– To je nešto što smo mi u Rijeci u našem kraju nekako njegovali s posebnom pažnjom i podržavali. Tu ne možemo govoriti o tome da je ta izdavačka kuća, odnosno da je La voce del popolo nešto što na tržištu može opstati samo, definitivno ne, međutim, to je dio tradicije, dio kulture našeg kraja, to je poštivanje nacionalne manjine koja tamo živi, talijanske nacionalne manjine i smatram da bi ministar kulture stvarno morao ponovno razmisliti o tome da ne dira, odnosno da se ne smanjuju, odnosno da se ne ukidaju sredstva za financiranje La voce del popolo i EDIT-a – poručila je Nada Turina Đurić.

>> Saborska oporba: Ukidanje Mesićeva ureda nepatriotsko i protuustavno 

Ključne riječi

Komentara 50

CR
CROLINDA
12:41 28.04.2016.

dragi naši antife obavještavamo vas da ste pročitani i vi i vaš “antifašizam” i vaša antikultura da su vas i vaš hohštaplerijat i šarlatantstvo pročitali već i vrapci na grani i obavještavamo vas da hrvatski narod zna da su i su i Stara Gradiška i Jasenovac nakon vaše pobjede u 2.svj.ratu bili vaši logori smrti u kojima ste primjenjivali fašističke metode i likvidiravali ljude kao i na Bleiburgu i Križnom putu i na Golom Otoku i ništa manje nečovječnijim metodama nego što su to radili i fašisti i to sve s dopuštenjem vaše dragog druga Tite vam i još vas obavještavamo da vi sami svojim ponašanjem uporno zapravo dokazujete i pokazujete i sami sebe prokazujete da ste vi zapravo izgubili u Domovinskom ratu i da ste nepomirljivi iskomlpleksirani “ugroženi” gubitnici i rovaroši i svađaroši – da ste i vi skupa sa velikosrbočetničkim agresorom i JNA poražena strana u našem Domovinskom nam nametnutom obrambenom ratu – vi i vaš bezbožni i nečovječni zločinački komunistički režim vi i vaša utopijska i nikad vam prežaljena domovina Šugoslavija a za nas tamnica hrvatskog naroda i vaš crveni pentagram vazda antihrvatski i antikatolički i vaš dragi vam pokojni doživotni nam satrap diktator i masovni zločinac J.B.T. gušitelj hrvatske slobode – prokazujete se kao oni kojima je naša pobjeda u Domovinskom ratu uništila vjeru – ostali ste i bez svoje domovine i bez vjere u kojoj ste učeni a ta je da nikada ne smije postojati nikakva država Hrvatska odnosno da vam je apsolutno neprihvatljivo da bi se ikada dozvolilo postojanje ikakvog modela države Hrvatske – e otud se vama svašta danas priviđa svašta izmišljate naime ako nema fašista kako biste vi onda mogli biti anti - ili drugačije rečeno izmišljate fašiste kako biste izmislili lažnu potrebu za vama kako biste izmislili sami sebi zanimanje profesiju posao plaću vjeru egzistenciju identitet i postojanje - i onda se kao bunite i tobože čudite da vas je narod prozreo kao antihrvate a ne kao antifašiste – jer vama sve paše sve podržavate samo nek nije hrvatsko ili katoličko neka nema veze s vrijednostima i osjećajima većinskog naroda po kojem se zove država Hrvatska – zanimljivo zar ne da ne podnosite ništa hrvatsko osim hrvatskog novca osim bidne kune jedino vam ona bidna nije ustaška beštija

CR
CROLINDA
12:37 28.04.2016.

ma je l to antife-karikature zbore glede kulture -nema više financiranja antihrvatskih i antikatoličkih projekata protiv vrijednosti i osjećaja većinskog naroda i to pod izgovorom demokracije humora i zabave nema više traćenja službene kartice i pijanih balkona

DU
Deleted user
12:42 28.04.2016.

Zato je Stazicu velika troroga kapa - pod njom se puno kultue smjestilo; narocito ona kultura od 7 kuna po danu na Brijunima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije